USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Кому вигідна «зрада волинських дезертирів»

5 Серпня 2014 08:44
Охрестивши бійців 51-ої механізованої бригади зрадниками, військове керівництво української армії надало чудовий інформаційний привід кремлівським пропагандистам.

Більш ніж 40 бійців 51-ої окремої механізованої бригади, які повернулися з російського полону, постали перед українським судом: хлопцям, віком від 18 до 30 років, які перетнули російський кордон, закидають дезертирство. Згідно версією слідства, солдати здали військові позиції та перейшли на бік окупантів. Через це представники воєнної прокуратури вимагали для хлопців спочатку 2 місяці арешту, а в перспективі – 10 років тюрми, - пише Еспресо.TV.

Самі ж бійці стверджують: на бік окупантів не переходили, а свої позиції полишили, бо не хотіли вмирати. Після 10 днів запеклих боїв та перебування в облозі терористів, в них скінчилась вода та боєприпаси. Тривалий час їх обстрілювали з "Градів", а обіцяної підмоги військове керівництво хлопцям так і не надало. Більш того, зі слів солдатів, їх полишив навіть командир. Аби зберегти власні життя, бійці змушені були відступати – вони перетнули кордон і потрапили у полон.

Як стверджують хлопці, російські військові пропонували їм лишитися на боці окупантів та отримати статус біженців, попереджали, що на батьківщині на них чекає трибунал. Та попри це, всі до одного бійці 51-ої бригади повернулися додому. Зараз вони знаходяться на території однієї з військових частин Запоріжжя. Суд вирішив не заарештовувати «дезертирів», а обрав їм запобіжний захід у вигляді особистих зобов`язень. Кримінальне впровадження стосовно хлопців поки не закрите, слідчі воєнної прокуратури обіцяють найближчим часом завершити розслідування і, якщо доведуть провину солдат, то хочуть посадити їх до в’язниці років на десять.

Тим часом, волонтери, які регулярно спілкуються з бійцями, вимагають в жодному разі не називати хлопців дезертирами.

«Я бачив очі тих хлопців. Вони – справжні патріоти, які рвуться до бою попри те, що їм довелося пережити, як на передовій, так і після повернення з полону. Після того, як їх на всю країну назвали зрадниками. Якби вони були дезертирами, вони в Україну б не поверталися», - розповів волонтер Денис.



Військові експерти, з якими вдалося поспілкуватися, також не погоджуються з тим, що бійці 51-ої бригади є зрадниками. Те, що вони полишили свої позиції, можна розцінювати, як військовий злочин. Але в даному випадку - коли хлопців лишили сам на сам з "Градами" і в них не лишалося іншого виходу – на це можна закрити очі.

«Я не думаю, що було б краще, якби хлопці повернулися додому у труні. Вони змушені були відступити. Проте комусь дуже вигідно зробити з них дезертирів і влаштувати публічну розправу. Мені здається, що деяким штабним щурам необхідно перекласти провину за свої прорахунки на цих дітей. Щоб зняти з себе відповідальність за ті прорахунки, які вже відбулися, і за ті, які ще попереду», - допускають військові експерти.

Великим прорахунком військових штабістів є і те, що вони розкрутили справу «волинських дезертирів» (майже всі хлопці – з Волинської області) на всю Україну. Звинувативши хлопців, які кілька днів були у справжньому пеклі, у державній зраді, наші військові в черговий раз надали шикарний привід російським «кісєльовим» перевернути все з ніг на голову та показати, як українська армія ставиться до своїх бійців.

Спочатку пропагандисти тиражували кадри з бійцями 51-ої бригади, які, начебто, самі здалися в полон окупантів і готові перейти на їх бік. Згодом, майже всі російські ЗМІ повідомили про судовий процес над бійцями. Цього разу основним меседжем стало те, що окрім того, що чоловіків «знімають з поїздів та відправляють до Нацгвардії», їх ще й кидають до в’язниці за те, що їм вдалося вижити. При цьому, кремлівські псевдожурналісти не забувають розказати про те, що наші хлопці на передовій їдять котів та п`ють воду з калюж, а зі зброї в них – лише радянські автомати та кустарні штик-ножі.

Слід зазначити, що агентам російської пропаганди вдається потрапляти в ціль - в багатьох населених пунктах України, особливо на Сході, до сих пір транслюють російські канали і сюжети про патріотів-зрадників вже викликали резонанс. Новина про суд над бійцями, очікувано, викликала бурю незадоволення серед українців, які готові ховати своїх дітей в підвалах, аби тільки не віддавати ані на війну, ані до в’язниці.

Тож, чи не це є справжнім злочином та державною зрадою? В той час, коли країна піддається масованим інформаційним ударам з боку Кремля, коли тиражуються плітки про примусову мобілізацію, а західний регіон накриває хвилею протестів, військові посадовці влаштовують публічну розправу над бійцями. І принцип штабних чиновників «бий своїх, щоб чужі боялися» в даному випадку дає лише протилежних ефект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Вінстон Показати IP 5 Серпня 2014 08:57
Хлопці правильно зробили. Виходу не було! Нагородити їх за хитрість потрібно, адже тримальсь до останього патрона, здалися в полон та повернулися назад ЖИВИМИ. А командира який їх кинув потрібно судити, а не хлопців.
что за до Вінстон Показати IP 5 Серпня 2014 09:13
КАКОЙ ПЛЕН ? Кто их брал в плен ? К ним отнеслись по человечески без каких-либо условий.
І дійсно до что за Показати IP 5 Серпня 2014 09:31
Ну які окупанти?! Це ви там у себе в Україні між собою воюєте, а ми ваших людей рятуємо від загибелі. От ще кілька сотень "врятуємо" від намиж озброєних "ополченців" і ООН дозволить нам ввести на територію України "миротворців". А якжеж. Миж рятувальники. придністровя "врятували", різні там осетії, той вашу неньку-Україну (придніпровя) "порятуємо" (від вас самих). бо нема сил нам, братам-рятувальникам дивитись що ви з країною витворяєте. Ну аж серце "болить".
))) до І дійсно Показати IP 5 Серпня 2014 10:31
засунь себе свой сарказм знаешь куда?
І дійсно до ))) Показати IP 5 Серпня 2014 11:40
В мене там вже стільки всього, що місця більш нема.
))) до І дійсно Показати IP 5 Серпня 2014 12:28
постарайся.
з Ляшко до І дійсно Показати IP 5 Серпня 2014 15:35
товаришуєш? )))
Жінка до І дійсно Показати IP 5 Серпня 2014 11:33
такі "жарти" недоречні!
Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 09:26
Не переживайте хлопці, все нормально-99,99% населення вас підтримує і вчинили б на вашому місці точно так само.
Всезнайко до Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 09:32
Не ясно, чому повернулись сюди?
Нєєє... Не так само. до Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 09:33
у полон лише дурні здаються. Американцям, чи німцям, ну хранцузам на крайняк.
Анонім до Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 18:09
І саме основне, що вони всі ЖИВІ!!!
волинянка Показати IP 5 Серпня 2014 09:43
Як судити януковича, пшонку, захарченка та інших (які ограбили всю Україну) - то вони (наша влада) не можуть, все щось їм не хватає. А от дітей-героїв, які пішли на війну, захищаючи і власть в тому числі - то сразу суд. Потрібно судити все військове начальство - генералів, полковників. - оце гади, які сидять в тилу і даже їсти бідним дітям не можуть доставити. За наших героїв треба робити майдан да не такий, як був, а брати автомати і стріляти всю владу підряд, без перебору. Чому Порошенко не заступиться за воїнів - чи то такий же президент як і попередній. Посилають дітей на війну, а самі сидять в кабінетах і хлепчуть водку. Всю власть треба під "Град" поставити. Як вони можуть так відноситись до воїнів - це ж ДІТИ, чи вже їм БОГ розум відібрав.
Анонім до волинянка Показати IP 5 Серпня 2014 09:53
Какая Вы кровожадная однако. Грады, автоматы, майданы, разве Вам мало крови. Есть такая поговорка "паны ругаются - у холопов чубы трещат". Так вот яныкам, порошенкам и Ко. холопы т.е народ до ср,,,,ки Сейчас задавят нищетой налогами и войной всех. Никогда и ни одна революция не приносила счастья, достатка и мира.
Лучанин до Анонім Показати IP 6 Серпня 2014 12:44
Сам ти холоп!Перестань людей баламутити,нам що треба було й далі банду терпіти,нєнравітца бачиш йому.Газуй в паРашу там будеш мати "свободу" історік липовий.Якби не такі таваріщі-памощнікі з п"ятої колони,то не булоб такоі срані.
Жінка до волинянка Показати IP 5 Серпня 2014 11:34
Та ні, краще без майдану, бо собі дорожче, он яку кашу заварили
Сонячна Показати IP 5 Серпня 2014 09:58
До волинянка! На 10000000000% згідна..був майдан..є Небесна Сотня..так репетували..всіх, хто вбивав посадимо?? хоч одного посадили?? да..посадили..з одного крісла чиновницького в інше, не менш краще..от і вся правда....
Читач Показати IP 5 Серпня 2014 10:00
Дуже сумно! Що ми "повертаємося" назад, а не йдемо вперед. Я думаю, що здоровий глузд візьме вверх. А якщо ні то ВСІМ нам буде ж....п. (за такої влади)!!!!
ЯЯ Показати IP 5 Серпня 2014 10:09
Страна непуганых идиотов.
Вася до ЯЯ Показати IP 5 Серпня 2014 10:19
На 10000000000%
волинянка Показати IP 5 Серпня 2014 10:14
Я не кровожадна - але за наших дітей, які на війні, я сама стрілятиму у тих генералів і інших дармоїдів (по другому їх не назвеш). Який вихід? Чекати поки хлопців посадять? За що? За те, що вони не захотіли вмирати? Та що це за власть така - так ненавидить свій народ.
))) до волинянка Показати IP 5 Серпня 2014 10:33
ни в кого вы не будете стрелять. поплачете и будете носить передачи. власть такая, какие мы.
Українка Показати IP 5 Серпня 2014 11:28
набридло.поверніть всіх хлопців сюди, додому. відправте всіх біженців.хай воюють. там їхні домівки.нехай захищають. а наших назад.роблять все що можуть з мінімумом зброї. вони герої. хай судять владу. і тих, хто втікає як не в Росію то на захід. обороняти мали вони. а не тікати як щурі. поверніть живих хлопців. у них ще все життя попереду!!!
Василь Показати IP 5 Серпня 2014 11:48
Хлопці розслабтеся , ніхто Вас не посадить, Ви герої , за Вами вся Україна, всі Вас підтримують.Слава героям.
Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 11:54
коментар було видалено
ой Показати IP 5 Серпня 2014 12:22
Яке щастя, що, все-таки, ці коменти ЧИТАЄ меншість (мало) людей. Тут же ЧОКНУТИСЬ можна. Як добре, що в багатьох не має комп'ютерів або вони на них граються в ігри...
титушко до ой Показати IP 5 Серпня 2014 12:56
це щастье власників ТСН і 5 каналу які зробили українця зомбі посміховиськом усього світу.
Вася до ой Показати IP 5 Серпня 2014 12:57
Ага, вийдеш на село- всi такi щасливi такi щасливi )))
Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 13:09
Порошенко заїгрався козел
Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 13:10
Забрати в порошенка 5 канал
Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 13:17
Всіх депутатів разом з порошенком на передову - до виборів в в. раду, желательно.
думка Показати IP 5 Серпня 2014 16:17
От кожен "писнув" про погану владу і генералів, і вважає, що зробив свою справу! А конструктив вашої бесіди де? "Забрати 5 канал" і т.д. Смішно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus