USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан застерігають від теплових ударів

11 Червня 2010 16:34
Перші літні дні, протягом яких не спадає нестерпна спека, позначились різким погіршенням самопочуття лучан, особливо людей похилого віку.

Про це розповіла завідувач відділення сімейної медицини Луцької міської поліклініки №1 Валентина Берник.

Спекотна пора додала роботи лікарям – виклики надходять один за одним. Найчастіше допомоги у лікарів просять люди похилого віку. Старенькі скаржаться на головний біль, задишку, запаморочення, закладення у вухах, підвищенням серцебиття, зменшення пульсового тиску, підвищення температури тіла. Окрім того, спека сприяє різкому загостренню серцево-судинних недуг.

«Це пов’язано з перегріванням – так званим тепловим ударом. В таку погоду може стати зле не лише пенсіонеру, а будь-кому, хто надто багато часу проводить під відкритим сонячним промінням», – пояснює лікар.

Причин, які сприяють негативній дії спеки на самопочуття, безліч. Це – і погана вентиляція у приміщенні, і відсутність вологого прибирання. Щільний одяг з синтетичних тканин, який перешкоджає нормальному потовиділенню – ще одна причина погіршення самопочуття, каже Валентина Берник.

Лікар сімейної медицини пояснює, що для того, аби долати спеку, медики радять більше пити, вживаючи до двох літрів рідини за добу, а то й більше. Найкраще спрагу долати кампотом із сухофруктів, натуральними соками та квасом з березового соку, але найліпшою панацеєю є зелений чай.

Лікарі не радять долати спрагу дуже холодною водою. Питна вода у гарячу пору повинна бути просто прохолодною. Тим, хто купує мінералку, слід знати, що найкраще брати негазовану воду. Гази сприяють сухості, а в спекотну пору це може сприяти виникненню ларингіту – запалення голосових зв’язок.

Крім того, варто носити головні убори та легкий одяг з натуральних тканин, найкраще з льону. Приміщення треба регулярно провітрювати вранці та ввечері, вдень вікна з сонячної сторони треба зашторювати. Людям, які змушені працювати на вулиці під сонцем, радять багато пити, ховатись під парасолями та протирати обличчя водою.

Довідково:

Тепловий удар – гостро хворобливий стан внаслідок перегрівання тіла. У результаті перегріву посилюються процеси теплоутворення з одночасним зменшенням або утрудненням тепловіддачі в організмі людини, що викликає порушення його життєвих функцій.

Ознаки теплового удару – загальна слабкість, сонливість, головний біль, запаморочення. Потім обличчя червоніє, температура тіла підвищується (іноді навіть до 40 градусів за Цельсієм), часто бувають диспепсичні розлади – пронос, блювота. Якщо до цього часу не усунути причини, що викликали перегрів, у хворого починаються галюцинації, марення. Потім постраждалий непритомніє, його обличчя блідне, шкіра стає холодною та спостерігається її посиніння. Підвищується потовиділення, порушується серцева діяльність: пульс стає частішим але слабким. У такому стані людина може загинути, якщо вчасно не надати медичну допомогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus