USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Масове поховання і мародерство: Індонезія після землетрусу

2 Жовтня 2018 18:27
Масштаби руйнувань на індонезійському острові Сулавесі, викликані землетрусом і цунамі, стають зрозумілі лише зараз. Поки зростає кількість загиблих під завалами, важку техніку, яка необхідна, щоб розібрати руїни, не можуть туди вчасно доставити через блоковані дороги. З цієї ж причини тисячам людей не можуть доставити гуманітарну допомогу, і в деяких місцях брак найнеобхіднішого штовхає місцевих жителів на мародерство, інформує "Новое время".

Зростання кількості загиблих і десятки тисяч зруйнованих осель

Національне агентство зі стихійних лих Індонезії 2 жовтня заявило, що кількість загиблих від землетрусу і цунамі на даний момент тисяча двісті тридцять чотири людини. Причому очікується, що в найближчі дні кількість загиблих буде зростати, тому що тіла продовжують витягувати з-під уламків будівель, пише CNN. Зокрема, є побоювання, що в житловому районі Патобо багато хто міг загинути, коли 744 будинки були поховані під зсувом. Крім того, в готелі Роа Роа близько 50 людей опинилися у пастці під руїнами восьмиповерхового будинку (готель впав на бік - ред.).



Рятувальники виносять тіло, знайдене в руїнах готелю Роа Роа / Фото: EPA

Представник Національної ради з ліквідації наслідків стихійних лих Сутопо Пурво Нугрохо заявив, що, за їхніми оцінками, в цілому від стихійного лиха постраждали 2,4 млн осіб. З них 799 осіб були серйозно поранені, а 61 тисяча людей стали вимушеними переселенцями. Причому близько 66 тисяч осель було зруйновано. Крім того, люди все ще бояться перебувати у закритих приміщеннях - влада заявляла про понад 250 повторних поштовхів на острові.

Точна кількість зниклих безвісти невідома, частина тіл ще не була ідентифікована. Домогосподарка Нурджаті Катілі піклується про свого племінника, 7-річного Мухаммеда, чия мати і молодший брат зникли безвісти. "Він такий сумний, він говорить, що він дуже багато згадує свого молодшого брата, - сказала Нурджаті CNN, - Він не хоче їсти. Йому так сумно".



Нурджаті Катілі та її племінник Мухаммед / Фото: CNN

Важка техніка, необхідна для розбору завалів, почала прибувати лише 1 жовтня. До цього вона не могла проїхати через заблоковані дороги.

Термінове масове поховання

Влада Індонезії вже почали ховати загиблих внаслідок стихійного лиха. Частину знайдених тіл перевезли в лікарні, а частина залишалася деякий час на узбіччях доріг.



Екскаватор засипає тіла загиблих від землетрусу і цунамі індонезійців у спільній могилі / Фото: EPA

На громадському кладовищі на околиці міста робітники копають спільну могилу розміром з футбольне поле, щоб можна було поховати загиблих якомога швидше. За даними ЗМІ, там повинні поховати близько 1000 тіл. В одній із ям знаходиться 200 тіл і їх кількість продовжує зростати, зазначає CNN. Таким чином влада намагається уникнути поширення хвороб. Комі того, Індонезія - мусульманська країна, а за мусульманськими звичаями тіло має бути поховане якомога швидше після смерті, пише ABC.

У дворі лікарні Ундата все ще лежить близько 100 тіл від моменту першого землетрусу. Директор лікарні, д-р Команг Хаді Суджендра, розповів, що лише цей об'єкт отримав понад 200 тіл після цунамі.

"Небезпечно для наших пацієнтів і персоналу залишати тут тіла", - говорить він.

Тіла загиблих ховають, не встигнувши їх ідентифікувати. Перед похованням тіла фотографують, щоб родичі могли впізнати їх пізніше. Люди також приходять, щоб шукати в мішках із тілами загиблих своїх близьких.

Брак найнеобхіднішого і мародерство

У місті Палу землетрус знищив майже всі магазини і їжі залишилося небагато. Причому дороги залишаються частково заблокованими, що ускладнює доставку гуманітарної допомоги. Індонезійські судна, які повинні привезти їжу і воду, ще не прибули.



Черга на заправній станції в Палу / Фото: EPA

У місті також гостра нестача палива - до небагатьох газових та бензинових заправок, що працюють, вишикувалися величезні черги.

The Guardian пише, що поліція та війська охороняють паливо і магазини, але в багатьох місцях люди вирішили просто взяти те, що їм потрібно. CNN зазначає, що їхній кореспондент став свідком того, як військові виганяють імовірно мародерів з порожнього магазину. Повідомлялося також про людей, які розкопали на заправній станції бак і черпали паливо ковшем.

Деякі із жителів острова Сулавесі блокували дороги, щоб перехопити поставки допомоги, причому поліцейські не змогли стримати натовп. А в районі Таваелі в центрі Палу натовп зібрався в порту, щоб перехопити урядову допомогу, яка надходить на човнах.



Двоє індонезійців везуть на мотоциклі телевізор з великим екраном, який вони забрали зі зруйнованого торгового центру в Палу / Фото: EPA

Важкою також залишається ситуація в місті Донгала, жителі якого звернулися до президента Індонезії Джоко Відодо із проханням про допомогу. Донгала та інші віддалені райони отримали невелику допомогу, в основному, через непрохідні дороги, і багато людей були змушені просто брати товари з магазинів.

"Всі голодні, і вони хочуть їсти після декількох днів без їжі, - говорить голова адміністрації Донгали Касман Ласса, - ми очікували цього, надаючи їжу, рис, але цього було недостатньо. Тут багато людей".



Індонезійці везуть візок з товарами зі зруйнованого землетрусом магазину / Фото: EPA

У деяких районах влада дозволила людям брати товари зі зруйнованих магазинів, пообіцявши їхнім власникам компенсацію.

Тисячі людей в аеропорту

Після катастрофи тисячі людей вирушили в аеропорт Палу, сподіваючись вибратися за межі постраждалої місцевості.

"Люди намагаються взяти речі з мого будинку, тому мені потрібно було забрати дітей звідси ... вони намагаються пограбувати нас", - розповіла CNN одна із жінок, які очікували черги в аеропорту 1 жовтня. Люди намагалися потрапити на борт військових літаків або одного з небагатьох комерційних рейсів.

Guardian пише про натовпи розгніваних людей, які не змогли потрапити на літак.



Національне агентство зі стихійних лих Індонезії підтвердило BBC, що жоден з буїв-детекторів цунамі у країні не працював перед катастрофою на Сулавесі. Представник агентства Сутопо Пурво Нугхоро завив, що 21 плаваючий детектор, підключений до підводних датчиків, був пошкоджений вандалами або вкрадений.

Попередження про цунамі було розіслане, але висоту хвиль недооцінили приблизно вдвічі. Не було також сирен вздовж узбережжя.

Business Insider із посиланням на індонезійські ЗМІ пише, що система раннього виявлення цунамі не працювала від 2012 року і її не фінансували.

"Якщо ми подивимося на фінансування, воно зменшувалося з кожним роком", - заявив Сутопо.

Крім того, багато людей взагалі не отримали попередження про цунамі через зруйновані землетрусом лінії електропередачі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus