USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Ми виснажили наш внутрішній потенціал»: міністр фінансів не знає, де взяти гроші на мобілізацію пів мільйона осіб

27 Грудня 2023 16:59
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив про те, що дискусія стосовно мобілізації триває і у відомства є багато запитань щодо її термінів, планів і прогнозної чисельності осіб. Також він наголосив, що не знає, звідки взяти гроші на мобілізацію пів мільйона осіб.

Про це він заявив під час ютуб-проекту Forbes Business Breakfast.

За його словами, штучно збільшити видатки не вийде, адже їх просто немає. «Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі – їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб», – зазначив очільник Мінфіну.

І додав, що станом на сьогодні внутрішній потенціал фінансування військових потреб армії вичерпано.

Читати ще: Мобілізація в Україні стане жорсткішою: нардепка повідомила деталі про новий законопроєкт

Марченко зауважив, що не виключає, що доведеться шукати можливості щодо додаткових доходів, додаткових джерел фінансування внутрішніх. «Але поки що зарано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур», – пояснив він.

При цьому він не згоден з оцінкою Президента Володимира Зеленського, що мобілізація пів мільйона людей коштуватиме 500 млрд грн.

Каже, таку цифру Президент вирахував, зіставивши поточну кількість війська (понад мільйон людей) та розмір фонду грошового забезпечення (трильйон гривень).

Скільки коштуватиме така мобілізація насправді, він не знає.

«Банальне додавання тут не працює. Виникають питання: які підрозділи ми забезпечуємо, чому, ми фінансуємо за фактичною чисельністю чи плановою, вони забезпечені рештою, або ці додаткові 500 000 – це, щоб замістити існуючі підрозділи або для створення нових? Відповіді на ці питання у мене немає. Буде план – буде розмова», – сказав Марченко.

Читати ще: Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

Він вважає очевидним, що мобілізувати 500 тис. осіб у стислі терміни не вийде. Заклик, якщо буде, розтягнеться в часі. І взагалі це «дуже, дуже серйозний виклик».

Водночас, Марченко «не розуміє», чому українські військові досі купують собі речі на фронт за свої гроші чи через волонтерів.

«Мені важко коментувати речі, які я сам не розумію. Я сам не розумію, чому ми досі забезпечуємо складчину військовослужбовців», – сказав міністр.

Марченко заявив, що на складах достатньо зброї та спорядження, а держава щодня витрачає на сектор безпеки та оборони 5 млрд грн.

«За всієї поваги до волонтерів, жодні неурядові громадські організації і близько не стоять із можливостями держави щодо забезпечення Збройних Сил», – каже міністр.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський заявив, що військові запропонували закликати додаткових 450-500 тисяч людей.

За словами Президента, ця цифра є «дуже серйозною», і йому потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів, наголосив він. Президент заявив, що мобілізація коштуватиме Україні 500 млрд грн.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379.

26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. За його словами цифра враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році. Головнокомандувач наголосив, що озвучувати цифри, які стосуються кожного цих показників він не може, оскільки це військова таємниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 27 Грудня 2023 18:30
пошукайте гроші в куршавелях, монако, іспанських, італійських, лондонських та інших віллах. по офшорах пошкребіть. продавців гумдопомоги і яєць по 17 грн потрусіть. ще підказати ? у вас на складах повно амуніції ? а чому воїн купує все за власні гроші ?
Олена Показати IP 27 Грудня 2023 22:43
Брехуни. Крадуть фурами, звичайно у них забезпечення державне, і собі і дітям вистачить.І премії собі регулярно беруть, не гребують. От синочків би їхніх на фронт, то думаю і війна би швидко скінчилася.
Не ресурс Показати IP 27 Грудня 2023 22:56
Отже, Україна виснажилась як держава. 30+ років некоректних дій даються взнаки аж сьогодні. Перемога, яка вона?
Правда Показати IP 28 Грудня 2023 05:29
Ну з цього і потрібно було починати,а то "штани,штани...".Армія-це гроші і знову гроші.А ви займаєтесь словоблудством,тобто управління державою відсутнє.Пора називати відповідальних і вперед,до оборони,чи вчергове буде локшина данілова і інших......
Анонім Показати IP 28 Грудня 2023 09:28
поки держслужбовці отримуватимуть премії в розмірі 100% окладу, гроші на визвольну боротьбу будуть відсутні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus