USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Ми з цього зробимо рейвах»: як Порошенко відправляв у полон моряків

15 Травня 2020 11:49
Днями колишній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що справи на Петра Порошенка в ДБР не мають під собою підстав. І порівняв їх з тим, як Янукович переслідував Тимошенко, запроторивши її до в’язниці.

За словами Рябошапки, «нічого перспективного» в 17 кримінальних справах на експрезидента немає. Однак з ним не погодився Київський науково-дослідний інститут судових експертиз при Мін’юсті.

Видання «Страна» ознайомилося з експертизою, яку інститут видав ДБР в одній зі справ, відкритих проти Порошенка за заявою відомого юриста Андрія Портнова.

Йдеться про відправку українських моряків у Керченську протоку, де їх 25 листопада 2018 року захопили російські прикордонники. Чим скористався Порошенко, ввівши воєнний стан й спробувавши відстрочити президентські вибори.

Після зміни влади в країні справу на експрезидента за заявою Портнова завели за трьома статтями: державна зрада, спроба незаконного захоплення влади і перевищення службових повноважень.

Експерти КНДІСЕ прийшли до висновку, що влада і військове керівництво знали про згубні наслідки своїх дій. Але, слідуючи усному наказу Порошенка, відправили моряків в російський полон.

Журналісти вивчили висновки звіту держекспертів, які долучені до кримінальної справи проти колишнього гаранта.

Про що йдеться в експертизі у справі моряків

У розпорядженні видання виявилися матеріали експертизи КНДІСЕ про керченську справу. У ній є низка цікавих висновків.

По-перше, чітко вказано, що жодної документально оформленої стратегії із нарощування військової присутності в Азовському морі в України не було. В документ, що це регулює («Стратегічний план використання Збройних Сил України та інших складових сил оборони з відсічі збройній агресії») змін у вересні-грудні 2018 року не вносилося.

Тобто спрямування військових кораблів у Керченську протоку було погоджено не в порядку загальної стратегії, а таким собі вольовим актом військового керівництва.

Також, як йдеться в експертизі, не було гострої необхідності в нарощуванні військової сили України в Азовському регіоні. Принаймні ніяких документів з цього приводу в Генштабі не ухвалювали.

Однак командир Морського командування і глава ВМСУ вирішив кораблі направити. Як стверджують в КНДІСЕ, без об’єктивних на це підстав. І з порушенням маси статутних документів. Наприклад, «без отримання директиви, наказу, бойового розпорядження від вищого штабу».

Також рішення про перехід через Керченську протоку було прийнято «без урахування заходів безпечного використання військ». Був порушений порядок виконання документів бойового управління, йдеться в експертизі.

Командування ВМСУ не оцінило ймовірні відповідні дії противника, тобто не передбачило, що кораблі можуть захопити. І що більш цікаво: воно чомусь навіть не розглядало переправлення броньованих катерів сушею, якщо була необхідність посилити військово-морську присутність в Азовському морі. Хоча напередодні такі ж катери «Лубни» і «Кременчук» саме так в Бердянськ і перекидалися.

Далі експерти роблять ще один висновок: оскільки при Порошенку в Азовське море почали масово перебазовувати військові судна, була ослаблена обороноздатність України в Чорноморській акваторії, звідки ці кораблі переправлялися.

«Будь-яка іноземна держава, що мала територіальні претензії до України, могла отримати переваги в наступальних діях проти України», – йдеться у звіті.

Зрозуміло, чому на цьому робиться акцент. Після рейду українських катерів «на Керч» і захоплення їх в полон різко загострилася воєнна ситуація. Україна з Росією виявилися на грані воєнного конфлікту. При цьому чорноморське узбережжя стало повністю беззахисним. З огляду на те, що основні сили були відведені в Азов.

Тобто Росія в разі війни могла би легко захопити чорноморський південь України. І ці наслідки легко було прорахувати. До такого висновку дійшли експерти КНДІСЕ.

Слід Порошенка

У документі називається одна причина, через яку військові моряки порушили всі мислимі інструкції. Це – президент Петро Порошенко.

«Вказівка ​​Верховного головнокомандувача ЗСУ, Президента України на нараді РНБО про необхідність відправити морем кораблі було сприйнято військовим керівництвом як наказ і призвело до тяжких наслідків, а саме полону військовослужбовців і приведення кораблів в небоєготовний стан», – йдеться в звіті експертів.

Вони стверджують, що це рішення завдало прямий матеріальний збиток флоту (через захоплення кораблів) і моральну шкоду для моряків, які потрапили в полон. І в прямому причинно-наслідковому зв’язку цим збитком є ​​рішення командування ВМСУ, навіяне «вказівкою» Порошенка.

Відзначимо, що мова йде про засідання РНБО 6 вересня 2018 року, на якому за участю президента було ухвалено рішення про посилення українського угруповання на Азовському морі. Цікаво, що зараз це рішення з сайту РНБО видалено. Однак воно збережено в кеші Google.
Про те, що саме на цьому засіданні Порошенко закликав відправити кораблі через Керченську протоку, стверджується в довідці ДБР про кримінальну справу, яка відкрита на експрезидента.

«Президентом України на засіданні РНБО 06.09.2018 року, незважаючи на застереження членів РНБО про можливість затримання, було відзначено, що необхідно відправити морем кораблі, екіпажі яких будуть героями, і ми з цього зробимо «рейвах». Військовим керівництвом ВС України це було розцінено як наказ», – йдеться в документі.

Цікаво, що вже 11 вересня в Бердянськ сушею перевезли катери «Лубни» і «Кременчук», а 20 вересня в Керченську протоку через Чорне море вирушили українські військові кораблі. Правда, їх росіяни пропустили: судна були технічними і озброєнь не несли. А ось бронекатерам, які вирушили «на Керч» в листопаді, пощастило вже менше.

До слова, за півтора місяця до фатального походу збиралося ще одне засідання РНБО щодо Азовського моря під керівництвом Порошенка. Але більше половини рішень від 12 жовтня виявилися засекреченими.

«Зазначену ситуацію (захоплення кораблів і моряків, – ред.) Порошенко П.О. використовував для введення в державі воєнного стану з метою перенесення термінів проведення виборів Президента України або їх скасування», – йдеться в довідці ДБР.

«Морякам доведеться платити». Позиція Мін’юсту

Цікавим є ще один аспект експертизи КНДІСЕ. Це моральний збиток, завданий полоненим морякам. Його оцінюють орієнтовно у 115 мільйонів гривень.

Якщо кримінальну справу проти Порошенка доведуть до кінця, а також доведуть в суді, що командування послало їх на вірний полон, то стягувати ці мільйони моряки зможуть з України.

Про це йдеться у ще одному документі, копію якого має в своєму розпорядженні «Страна». Це доповідна записка заступника міністра юстиції Івана Ліщини на ім’я свого шефа Дениса Малюськи.

«Наявність такого кримінального провадження дасть підстави 24 військовослужбовцям ВМС України, захопленим РФ 25.11.2018 р., подати до Європейського суду з прав людини індивідуальні заяви проти України і вимагати стягнення відповідної компенсації за порушення їхніх прав», – застерігає Ліщина.

Тобто українські чиновники проти справи на Порошенка не тільки тому, що цим може скористатися Росія (так зазначено в доповідній), а ще й щоб заощадити на компенсації своїм же морякам.

Втім, навряд чи грошовий мотив є головною перешкодою для того, щоб справі проти Порошенка давати хід і вручити йому підозру. Адже якщо вже є висновки експертів, інструментарій та матеріали, які доводять відповідальність експрезидента, то що може зупиняти ДБР від підготовки підозри Порошенку, а Генеральну прокуратуру від її узгодження? Тим більше, що люди нинішнього генпрокурора Венедиктової продовжують керувати Держбюро розслідувань, а вона сама є членом команди Президента.

Очевидно, що зупиняти можуть причини лише неюридичного характеру – відсутність політичної волі або якісь «договорняки» з Порошенком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Степан (Крымчанин) Показати IP 15 Травня 2020 11:56
Ющенко пообещал посадить Кучму. Порошенко обещал посадить Януковича. Зе -Порошенко. Смешно.
??? до Степан (Крымчанин) Показати IP 15 Травня 2020 19:44
Відомий юрист Портнов ... да, все зрозуміло.
Адвокатська сотня Показати IP 15 Травня 2020 12:15
Пишіть, хлопці, заяви на компенсації від турчинова, пороха і зелі! Разом нас багато!
Анонім до Адвокатська сотня Показати IP 15 Травня 2020 19:50
ТИ Ж адвокат, то напиши. Чи такий ти адвокат, тільки язиком з дивана ?
ігор луцький Показати IP 15 Травня 2020 12:32
Хто при владі і при грошах,той і муззику замовляє(рішення судів),
Народна прокуратура Показати IP 15 Травня 2020 13:07
Згідно зі стандартами НАТО, до яких ми рухаємось, правом прийняття рішень наділені навіть військові командири на місцях, а згідно з висновком "експертів", рішення командуючого ВМС не було погоджено з вищим штабом? То про які стандарти НАТО ми взагалі говоримо. Крім того, демонстрація права України на свою військову присутність у Керченській протоці була, між іншим, викликана і міжнародно-політичними мотивами. І так, військові виконуючи завдання, інколи можуть загинути чи потрапити у полон, але вони захищають свою країну. В разі таких випадків їм зобов'язані виплатити компенсацію і ЄСПЛ тут ні до чого. А "відмий юрист" Портнов - це один зі стовпів режиму Януковича, який забезпечував вплив на суди і, як автор Кримінального процесуального кодексу 2012 року особисто відповідальний за зруйнування правоохоронної системи України та розгул злочинності в державі
Петро до Народна прокуратура Показати IP 16 Травня 2020 07:55
Рішення "на місцях" приймаються в НАТО згідно обставин під час БОЙОВИХ ДІЙ чи НАВЧАНЬ, але не повсякденно перетворюючи армію в анархію. Хто тобі лікар коли тобі важко це зрозуміти. Може в НАТО штаби скасовані?
лучани Показати IP 15 Травня 2020 13:24
Головнокомандувач під час війна має право послати військових будь-де, тим паче по українські й протоці та землі.
Петро до лучани Показати IP 16 Травня 2020 07:58
Дурень в множині, в нас була оголошена "війна", чи може введений хоч "надзвичайний стан"? Де і коли? Головне - КИМ?
Анонім Показати IP 15 Травня 2020 13:32
Так і тоді було видно, що вся ця лабуда шита гнилими білими нитками....
Камінь до Анонім Показати IP 15 Травня 2020 19:48
Всім нормальним українцям було видно, що українські кораблі незаконно захопили росіяни в українських водах. Протиправно і незаконно.
Петро до Камінь Показати IP 16 Травня 2020 08:04
А цьому хіба хто перечить? Мова йде про Попрошенка якій наразив на безпеку військових моряків і зменшив безпеку України наразивши на нове військове протистояння. До речі, проходить срок подачі заяви в Морській Трибунал державою Україна на неправомірність дій кацапії.
Володимир до Петро Показати IP 17 Травня 2020 07:47
Так будь - який командир, посилаючи на завдання бойовий підрозділ, ризикує втратити його. І цим він підриває обороноздатність держави? Ви в своєму розумі? А якщо підрозділ виконає завдання, то він же її підвищить? У своїй сліпій ненависті до Порошенка, ви ладні об'єднатись із зрадником портновим, вам самим не гидко?
sv Показати IP 15 Травня 2020 13:45
Цікаво, а дії Зе та Кабміну по незаконних діях під час карантину будуть розслідуватися з таким же завзяттям? Експерти КНДІСЕ наштампують яких хоч висновків, аби ваші гроші...
Анонім до sv Показати IP 16 Травня 2020 08:08
Тут поки з ПОПою не розібрались
Гір до sv Показати IP 17 Травня 2020 00:08
Цих довбаних експертів на лінію розмежування на півроку для початку, а потім на шахту...
Петро Показати IP 15 Травня 2020 14:37
"Видання «Страна» ознайомилося з експертизою..." "за заявою відомого юриста Андрія Портнова" "Слід Порошенка" Зрозуміло, далі можна не читати
Перехожий до Петро Показати IP 16 Травня 2020 07:33
Іди гуляй, порохобот.
Любов Показати IP 15 Травня 2020 20:40
Мало того, що Росія забрала Крим, то Україні Портнов в злочин ставить і те, що її кораблі пішли Керченської протокою? Добре видно чий троянський кінь цей Портнов.
Олексій Показати IP 15 Травня 2020 22:20
Направлення наших військових катерів через керченську протоку вирішувалось потрохом задля початку нових військових дій, оскільки зрозуміло було що москва їх не пропустила б (Крим їх, ну і як не спитавши їх пропливали там). Потім були рішення РНБО в подальшому ВРУ, які замість 2 місяців військового стану проголосували за 1да і то в груднв 2018 депутати розбіглися на канікули і не працювали, як треба було, відповідно до ЗУ " Про правовий режим надзвичайно стану" ст. 12. Діяльність Верховної Ради України в умовах надзвичайного стану. - У разі введення надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях Верховна Рада України приймає рішення про продовження сесії або її роботи в пленарних засіданнях протягом усього періоду дії надзвичайного стану.
Ха ха ха до Олексій Показати IP 16 Травня 2020 09:12
Почитайте рішення Міжнародного трибуналу, щодо моряків. Згідно нього Порошенко правий, Росія порушила суверенне право України і протиправно увязнила моряків В УКРАЇНСЬКИХ ВОДАХ.
Путин Хуйло Показати IP 16 Травня 2020 11:47
То что какие-то приказы не были документально оформлены- не делает из Порошенко предателя, максимум-нарушение устава ВСУ. Передислокация войск на своей территории- это не "отправка в плен", и то что в стране война- потому ВСУ и ВМФ каждый день подвергаются опасности.
Народна прокуратура Показати IP 16 Травня 2020 12:07
Послухайте, Петре. По-перше: можливо, вам не відомо, але БОЙОВІ ДІЇ у нас тривають з квітня 2014. По друге: нащі моряки перебували у НАШИХ територіальних водах. Може нам взагалі розпустити свою армію на догоду Росії, щоб не наражати військових на небезпеку і посилити, з ваших слів, безпеку України? По-третє: міжнародний трибунал Україна по цих подіях вже давно виграла, прокиньтесь врешті. І по четверте: ТИКАТИ будете собі олівцем в око.
Гатило Показати IP 16 Травня 2020 18:09
Ау 73% , в нас великий дефіцит бюджету, і економічна криза на носі.
У редактора проблеми Показати IP 17 Травня 2020 08:53
Автор статті, явно має душевні проблеми що до порошенко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus