USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

На відкликання неугодних «Континіуму» депутатів немає підстав, - Держреєстр виборців

4 Серпня 2017 18:39
2 серпня цього року Луцька міська виборча комісія передала відділу ведення Державного реєстру виборців копії підписних листів на підтримку пропозицій про відкликання депутатів Луцької міської ради за народною ініціативою для здійснення перевірки достовірності відомостей про громадян, які їх підписали. 3 серпня ці матеріали були повернуті виборчій комісії без розгляду з аргументованим роз’ясненням причин відмови.

Про це повідомили у відділі інформаційної роботи міськради.

Зауважимо, що на кошти олігархічної групи «Континіум» члени обласного осередку БПП «Солідарність» ініціювали відкликання депутатів Луцької міської ради Олександра Козлюка, Євгенія Ткачука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука. Самі депутати стверджують, що для їх відкликання, відповідно до чинного законодавства, немає жодних підстав, а сам процес відкликання є спробою БПП «Солідарність» та олігархічної групи «Континіум» захопити владу в місті та приватизувати стратегічні підприємства в Луцьку.

Отже, відповідно до ч. 2 ст. 41 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” територіальна виборча комісія із залученням органів ведення Державного реєстру виборців здійснює перевірку достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах на підтримку пропозицій про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою.

Однак вказаною статтею не передбачено використання органами ведення Реєстру персональних даних виборців, що містяться у базі даних Реєстру, для здійснення перевірки та не встановлено способу, в який ТВК залучає органи ведення Реєстру.

Правові підстави ведення Державного реєстру виборців врегульовано Законом України “Про Державний реєстр виборців”, який визначає вичерпний перелік використання персональних даних Реєстру виборців. Зокрема, у п.4 ч.1, 2 ст. 26 йдеться, що персональні дані Реєстру виборців можуть використовуватися лише для проведення перевірки достовірності відомостей про виборців, які поставили свої підписи у підписних листах на підтримку проведення всеукраїнського референдуму.

Натомість використання бази даних Державного реєстру виборців для здійснення перевірки достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах на підтримку пропозиції про відкликання депутатів місцевої ради за народною ініціативою, ст. 26 Закону не передбачено.

У зв’язку з наявністю правових колізій між нормами законів виконавчий комітет Луцької міської ради звернувся до Центральної виборчої комісії щодо надання роз’яснень про можливість здійснення відділом ведення Реєстру виборців перевірки достовірності відомостей про громадян у підписних листах на підтримку пропозицій про відкликання депутатів Луцької міської ради із використанням бази даних Державного реєстру виборців.

Згідно із роз’ясненям ЦВК правові підстави для використання персональних даних Реєстру для зазначеної перевірки відсутні.

Отже, використання бази даних Реєстру органом Реєстру потребує внесення відповідних змін до законодавства, яке належить до компетенції Верховної Ради України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus