USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Олег Чернецький: «До Верховної Ради? Варто задуматись»

5 Грудня 2011 11:00
Депутат, бізнесмен, благодійник. Серед постатей місцевого політикуму Олег Чернецький викликає неоднозначне ставлення. Колись його вважали головним претендентом на мерське крісло, комусь не зрозумілими стали його партійні симпатії. Не буде великого здивування, якщо після інтерв’ю з ним з’являться і хвалебні, і в’їдливі коментарі. Одне певне – цей чоловік викликає зацікавлення, причому жоден із наших аналітиків не наважується вгадати його майбутню політичну зорю.

Біографія: Олег Чернецький народився у 1967 році в селі Шаровечка Хмельницького району Хмельницької області в родині робітників. У 1984 році вступив на факультет фізичного виховання Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. З 1980 року займався боротьбою самбо та дзюдо, у 1988 році отримав звання майстра спорту із самбо, а через рік на чемпіонаті СРСР зайняв перше місце та здобув звання майстра спорту з дзюдо. З 1990 по 1992 рік працював тренером боротьби дзюдо в Луцькій ДЮСШ. Згодом відійшов від професійного спорту і в квітні 1992 року започаткував власну справу. Підприємець, засновник комерційних фірм, співвласник акціонерних товариств. Другу вищу освіту здобув у Волинському інституті економіки і менеджменту, пізніше навчався на юридичному факультеті Волинського національного університету імені Лесі Українки. Активно займається оздоровчою фізкультурою і пропагує здоровий спосіб життя. Одружений. Виховує двох дочок.


-Чому у політичному виборі Ви зупинились на ВО «Свобода»? Бізнесу не густо у цій партії.

- ВО «Свобода» - це політична сила, у якій домінуюче національне й вірність інтересам народу, послідовність у дотриманні й реалізації програмних засад, наявна партійна дисципліна. А головне – чітка, всім зрозуміла ідеологія, що базується на служінні народу.

- Який результат Вашої діяльності у міській раді?

- Результатів чимало. Є окремі результати в мене як депутата й голови комісії. Є результати й в фракції в цілому. На особистому прийомі в мене побувало більше сотні краян. В процесі вирішення особистих проблем людей я активно залучав власний фонд, бо домінували звернення матеріального плану. В підсумку вже 65 осіб отримали матеріальну допомогу. Планую ще трьом особам виділити кошти протягом тижня.

Були й депутатські запити та звернення. Вдалось відстояти збільшення коштів на реалізацію міської програми щодо забезпечення правопорядку в місті, я активно відстоював й виділення коштів на садочки для забезпечення їх повноцінної роботи. Як бачите, садочки працюють, як і раніше.

Належним чином організовано роботу комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, котру я очолюю. Ми розглянули більше півтори сотні питань. Багато уваги забрали питання затвердження міських програм та внесення до них змін. А ще положення про відділи, управління, департаменти, комунальні збори (які ми, до речі, не збільшували, якщо цього тільки не вимагали законодавчі акти), звернення громадян, депутатів, ОСББ тощо.

І найважливіше питання – це бюджет. В минулому році ми ухвалили, можливо, не найдосконаліший бюджет міста, є в ньому проблемні сторони, постійно треба було напрацьовувати зміни. Однак протягом року у цій царині не відбулось жодної надзвичайної ситуації.

- Що за підводні течії з перекидуванням депутатів із однієї фракції до іншої, як і з однієї комісії до другої?

- Спроби переформатувати міську раду та її робочі органи, тобто комісії – це прагнення окремої групи депутатів. Вважаю, що не потрібно відволікати увагу депутатів на якісь міжусобні чвари, коли перед містом та міською владою стоїть чимало актуальних питань соціально-економічного та господарського життя.

Рішення про переформатування комісій є незаконними й такими, що перечать положенням Конституції України. Підтвердженням їх незаконності є протест прокурора міста з цього питання. Особисто я не підтримував і не підтримую «перекидання» депутатів з комісії в комісію. Окрім порушень законів, це призведе до нівелювання ролі депутата й міської ради як такої, що повинна бути виразником інтересів громади.

Причинами таких процесів, як на мене, є невпевнена робота посадових осіб ради. Впливають й інші чинники, коли адміністрації прагнуть в районах і областях з місцевих рад зробити свій робочий орган. Схожі намагання є й стосовно Луцької міської ради. В результаті може статись, що міська громада фактично втратить раду як представницький орган.

Окремо акцентую вашу увагу, що робота в одній комісії надає депутату певні знання, навики й вміння, а от постійна зміна сфери діяльності створює певні перешкоди й породжує необхідність додатково опрацьовувати нову галузь.

- Оцініть нову редакцію регламенту, запропоновану головою депутатської групи «Рідне місто» Андрієм Козюрою, та проект рішення про проведення звітів депутатів міської ради перед виборцями, внесене секретарем ради Григорієм Пустовітом.

Закон говорить, що депутат має звітувати, і я звітуюсь – зустрічаюсь із виборцями, публікую інформацію про свою роботу. Інтерв’ю з Вами – це теж один із звітів, який буде донесено до лучан. Міська рада та її посадові особи мали б сприяти звіту депутатів. Заганяти депутатів у чіткі рамки не слід. Варто визначити час і місце звітів на округах (мажоритарних одномандатних) та час і місце звітів для фракцій. Повинна сприяти міська влада й оприлюдненню звітів у ЗМІ. А от форму й зміст звіту депутат має визначити сам.

Щодо проекту регламенту, то в тій редакції, котру я отримав як проект і котру ми розглядали на комісії, було дуже багато неприпустимих речей. Багато з них залишились і в проголосованому 30 листопада варіанті.
По-перше, регламент передбачає «переведення» депутата з комісії в комісію без його згоди, що є порушенням і закону України «Про статус депутатів місцевих рад» і Конституції України. По друге, там передбачена норма про право головуючого дати вказівку охороні вивести особу, котра не зважає на зауваження головуючого, із зали. Таке враження, що регламентом намагаються впровадити диктатуру в стінах міської ради.

- З ім’ям Олега Чернецького пов’язували активну доброчинність, особливо запам’ятались презентації спортивних або дитячих майданчиків. Чи є нагляд нині за цими об’єктами?

- Досить болюче питання для мене. Вкладаючи кошти й зусилля у їх виготовлення та встановлення, вкладав і свою душу, бо прагнув зробити корисне для дітей. В особистому архіві зберігаю сотні фотографій з відкриття цих майданчиків, де зафіксовані усміхнені обличчя діток, радість їх батьків, дідусів та бабусь.

Майданчики були передані комунальним підприємствам на утримання. На жаль, ЖКП не змогли їх належно доглядати. Певна кількість майданчиків вже зруйнована. Окремі втратили свою естетичну привабливість. Хоча залишаються й такі, котрі слугують діткам. Тому говорити про догляд за цими спорудами можна лише в окремих випадках.

Які благодійні справи здійснює Ваш фонд сьогодні?

- Враховуючи те, що в Луцьку більшою мірою зосереджені кошти та бізнесові структури, ніж у селах, у 2011 році фонд зосередив діяльність переважно у сільській місцевості. Ми відвідали кілька дитячих будинків і спеціальних навчально-виховних закладів. Трішки допомогли й організаціям, які працюють із людьми з особливими потребами під час організації й проведення їх заходів.

Я вже згадував про особисту допомогу людям, яка фактично ніколи не припинялася з моменту заснування нашого фонду. Ми продовжуємо надавати їм фінансову підтримку на лікування. Прагнемо залучити активістів-волонтерів, активістів громадського життя у сільській місцевості, які б ініціювали, напрацьовували й реалізовували проекти. Тому, швидше за все, в цьому напрямку спробуємо продовжити роботу у наступному році.

- У попередні роки Ви балотувались на мера Луцька. Як оцінюєте діяльність теперішнього міського голови?

- Оцінку діяльності міського голови дадуть лучани.

- Які проблеми нагальні для обласного центру, на Вашу думку?

- Проблем багато. Насамперед назву таке: недостатня кількість місць в садочках; зношення системи водопостачання та водовідведення; недостатнє фінансування дошкільних закладів, загальноосвітніх закладів та закладів позашкільної освіти; поганий стан доріг, і якщо центральними й об’їзним вулицями більш-менш можна проїхати, то в дворах багатоквартирних будинків та на значній кількості вулиць у приватному секторі просто жахлива ситуація.

Турбує також питання наповнення бюджету; порядок передачі споруд житлових будинків на баланс ОСББ та фінансування перших ремонтів; діяльність комунальних підприємств і їх фінансовий стан і цей перелік можна продовжити.

Багато зроблено, але ще більше залишається.

Особисто я б прагнув, щоб в Луцьку реалізувалась програма підтримки й розвитку туристичної галузі. Багато міст отримують від туризму чималі надходження в бюджет. Мало робити в обласному центрі дороги, повинна бути ще й естетична та культурна привабливість. Я виходив з ініціативою щодо розташування на дорожніх розв’язках, кругах, на вулицях, площах та майданчиках міста різноманітних скульптур історичних, міфологічних чи казкових постатей, пов’язаних з історією та культурою Волинського краю. Однак ідея поки залишилась ідеєю…

- Яку поставили собі мету в житті? Чи будуєте плани на депутатство у Верховній Раді?

- Мета у всіх одна – син, дерево і дім. Ми живемо в епоху швидкостей. Швидко змінюються умови й обставини, як наслідок змінюються наші цілі й завдання. У Верховну Раду?.. Варто задуматись… Якщо серйозно, то про однозначні плани щодо виборів 2012 говорити ще рано. Депутатська діяльність у Луцькій міській раді – це відповідальність. Робота у Верховній Раді України – відповідальність значно більша.

Розмовляла Катерина ІВАНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
ааа Показати IP 5 Грудня 2011 11:29
Олег Чернецький: «До Верховної Ради? Варто задуматись» - завалялись лишні гроші, маю бажання викинути)))
*** до ааа Показати IP 5 Грудня 2011 15:37
- Який результат Вашої діяльності у міській раді? Так який результат, пане спАртсмен? Одна водичка про: "Результатів чимало. Є окремі результати в мене як депутата й голови комісії. Є результати й в фракції в цілому." Конкретно - зробив таку справу, отримано для міста такий результат. От як наприклад, хотів привласнити "Зміну". Результат - виявив чесних людей у міський раді, які не дозволили мені привласнити за безцінь вказану нерухомість. Так звітувати треба, конкретно.
))) Показати IP 5 Грудня 2011 11:43
чемпион СССР по самбо? ого! не знала
лекторат Показати IP 5 Грудня 2011 11:59
луцький "льоня космос"- однозначно. а ще може і "кандідат в прєзідєнти"
Мар,яна до лекторат Показати IP 5 Грудня 2011 22:22
А ще він представляється то головою колгоспу , то майбутнім президентом не може ніяк опрєделітся
Mr.X до лекторат Показати IP 6 Грудня 2011 12:00
Либиться хоч до дупи прикладай. Клон Ющенка.
!? Показати IP 5 Грудня 2011 12:02
хто така катерина іванова?
Незнайома людина Показати IP 5 Грудня 2011 12:21
але по-скільки я знаю ви навчались в навчально-науковому центрі післядипломної освіти ВНУІ отримали диплом спеціаліста юрист. Ви просто не правильно інформуєте про свою освіту.
Петро Показати IP 5 Грудня 2011 13:06
Здоровий спосіб життя? А дружина їздить по місту " під мухою"
*** до Петро Показати IP 5 Грудня 2011 15:27
та наносить фізичну і майнову шкоду громадянам і державі. Цікаво, а нові авто купили потерпілому та міліції, чи то бізнесмен - гола назва?
нострадамус до Петро Показати IP 5 Грудня 2011 16:24
а вони розведені
Свідомий громадянин Показати IP 5 Грудня 2011 15:56
не іздить, а літає.
Костя Показати IP 5 Грудня 2011 16:31
Дипломи - це добре, а от знання, навики і вміння? Щось мало вас видно й чути в прямих ефірах?
незаможний Показати IP 5 Грудня 2011 16:49
Пане Чернецький, ви - розумна людина. Не балотуйтеся в ту зграю бритоголових. Мало шансів, а недоторканість вам не потрібна - ви не бандит. Віддайте гроші бідним і будете спати глибоким і здоровим сном.
Чернецький Показати IP 5 Грудня 2011 18:06
А Костя має знання, навики, вміння? Може дасте уроки, я дорого заплачу? Якраз в прямих ефірах виступають без перерахованих вами якостей. На жаль. За босотою хіба пробєшся!
*** Показати IP 5 Грудня 2011 19:16
коментарі фільтруєте - на кого працюєте?
Сергій Показати IP 5 Грудня 2011 22:18
А про ЦУМ слабо?
Микола Показати IP 6 Грудня 2011 15:52
пане Чернецький, коли закриється ваша дискотека "Чері" на проспекті Волі? Ви ж за людей, а вони через вас не сплять. Привіт редакторам "Волинських новин"
Цікава Показати IP 6 Грудня 2011 17:28
Мета у всіх одна – син, дерево і дім. Ми живемо в епоху швидкостей. Швидко змінюються умови й обставини, як наслідок змінюються наші цілі й завдання. І тому дружина з доньками лишилась сама? Бо змінились завдання? Чи з"явилась нова "ціль"?
За босотою хіба пробєшся! Показати IP 10 Грудня 2011 12:42
Пане Чернецький! Хто така "босота", за якою Ви не в змозі "пробитися"? Чому і чим вона ("босота")Вам заважає? Яку роль "босота" відіграє в Ваших намаганнях "пробитися"? Навіщо Вам "пробиватися", якщо Ви не "босота"? Чи є шанс у "босоти" позбавитись "босотості" при досягненні Вашої мети "пробитися", або навпаки, вона стане ще "босотішою"? Якщо ви не в змозі відповісти на ці запитання - Ви надто примітивні.
М. Показати IP 11 Грудня 2011 11:14
а ще винятково для лучан, з дозволу чиновників упр. арх., забудував всі проходи поміж будинків в центрі, позбавив центр міста природньої вентиляції. літом задуха відчувається.
друг чернецького Показати IP 19 Грудня 2011 05:03
що ви хочете від останнього????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus