USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи мають право працівники ТЦК заходити у квартиру для вручення повістки: роз'яснення юриста

6 Вересня 2023 07:45
В Україні продовжили мобілізацію до 15 листопада. Українським законодавством не визначене конкретне місце, де має вручатися повістка. Тож її можна отримати в будь-якому місці.

Чи мають право працівники військкоматів заходити до квартири чи на подвір’я приватного будинку для вручення повістки, пояснила адвокатка Катерина Аніщенко, пише 24 канал.

Юристка зазначила, що, згідно з українським законодавством, військові комісаріати та правоохоронні органи мають право вручати повістку безпосередньо на місці проживання.

«Це означає, що представники військового комісаріату та поліції можуть мати законне право звернутися на територію подвір’я чи у квартиру для вручення повістки», – пояснила Катерина Аніщенко.

Водночас додала, що саме ж проникнення до житла працівником ТЦК можливе в рамках встановлених законодавством процедур для вручення офіційних документів, зокрема повісток на призов. Однак, це має бути виконано з дотриманням прав і свобод громадян та відповідно до законів України.

Читати ще: Як правильно мають вручатися повістки: пояснення

«Працівники військового комісаріату можуть відвідати житло людини з метою вручення повістки або здійснення інших офіційних процедур. Проте вони повинні мати при собі офіційні документи, що підтверджують їхній статус та повноваження. Громадянин має право перевірити ці документи», – підкреслила адвокатка.

Також додала, що зазвичай такі дії здійснюються з попередньої згоди або попередженням власника житла. Адже проникнення без дозволу може порушити права громадян та викликати негативну реакцію.

Читати ще: Що робити, якщо вручили повістку не за місцем прописки

Аніщенко порадила, якщо є питання чи сумніви щодо відвідування житла представниками ТЦК, важливо діяти згідно зі своїми правами та вимагати офіційні документи.

«У разі відмови від прийняття або підпису повістки, важливо мати на увазі, що це не звільняє вас від зобов’язань, які можуть бути визначені в повістці. Офіційні документи, такі як повістки, мають юридичну силу, і відмова від їх підпису не звільняє вас від можливих наслідків», – зауважила юристка.

Раніше у ТЦК пояснили необхідність вручення повісток у громадських місцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
скептик Показати IP 6 Вересня 2023 09:50
самовільне проникнення на земельну ділянку або у приміщення без згоди власника або без рішення суду є порушенням права на мирне володіння власністю
sms Показати IP 6 Вересня 2023 10:57
"можуть мати" і "мають" - це різне. Адвокат повинна пояснити громадянам, що процедура допускає різне тлумачення.
ABC Показати IP 6 Вересня 2023 13:52
«Це означає, що представники військового комісаріату та поліції можуть мати законне право звернутися на територію подвір’я чи у квартиру для вручення повістки» Мають право звернутися, але не мають права заходити до приватної власності без рішення суду. А так то хай звертаються скільки загодно.
Вася Олика ПЛ Показати IP 6 Вересня 2023 16:43
Це пояснення для ідіотів ... Без санкції прокурора і рішення суду у хаті не й*х робити і всіх треба посилати на й*х.
Анонім Показати IP 6 Вересня 2023 23:35
Адвокат неправильно тоумачить закони. Такі представники можуть перебувати на порозі квартири, перед хвірткою тощо. Проникати у житло - тільки за згодою власника або за рішенням суду. Все, крапка. Є там ще одни виняток (переслідування злочинців), але він не стосується коментовпного моменту. Звідки такі адвокати черпають інфу? З носа видлубують? Може, Конституцію би почитали для прикладу. Є, доречі, Постанова Верховного Суду щодо меж самооборони. Там йдеться, що якщо до житла фізичної особи проникає особа, озброєна вогнепальною зброєю, то застосування щодо неї вогнепальної зброї не буде перевищенням меж необхідної самооборони. Короче, стаття якась заказна получилась.
Анонім Показати IP 11 Вересня 2023 11:43
Незрозуміло навіщо так звана адвокатка вводить в оману людей. Проникати у житло або інше володіння особи (типу подвір"я або автомобіля) можна за згодою власника або за рішенням суду. Є ще кілька випадків коли можна, але вони ніяк не стосуються діяльності ТЦК. Крапка. Таких адвокатів треба позбавляти адвокатського статусу.
АНОНІМ Показати IP 18 Грудня 2023 10:36
Адвокат для працівників ТЦК. Багато слів, повне ігнорування законів і вивертання їх до потреб набігів ТЦК.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus