USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У Луцьку колаборанта, який працював у прокуратурі «ЛНР», заочно засудили на 15 років

27 Лютого 2023 00:23
В обласному центрі Волині заочно судили колаборанта, який обіймав посаду прокурора в окупаційній прокуратурі «лнр». Зрадник отримав покарання у вигляді 15 років за ґратами.

Про це стало відомо з вироку Луцького міськрайонного суду.

У травні 2022 року колаборант вирішив використати встановлення окупаційної влади на території Марківської територіальної громади, що на Луганщині, в особистих інтересах. Обвинувачений Сергій Кійко є уродженцем міста Владивосток Приморського краю РФ, однак має українське громадянство.

Колаборант добровільно погодився на пропозицію окупантів обійняти адміністративну посаду «заместителя прокурора Марковского района Генеральной прокуратуры лнр» в незаконно створеному псевдоправоохоронному органі, що діє на території Марківської територіальної громади Старобільського району Луганської області.

Оперативна працівниця УСБУ у Волинській області як свідок розповіла в суді, що саме вона провела низку пошукових і контрдиверсійних заходів стосовно обвинуваченого. Через інтернет працівниця СБУ встановила, що колаборант обійняв посаду заступника прокурора в незаконно створеному правоохоронному органі – Макарівській прокуратурі лнр. Вона вказала, що інформація підтверджується публікаціями з соціальних мереж Instagram, Telegram та ВКонтакте. На фото зображено обвинуваченого, який брав участь в урочистих заходах, присвячених дню росії, дню «лнр» та інших заходах як «заместитель прокурора Марковского района Генеральной прокуратуры лнр».

Дії обвинуваченого кваліфікували за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Прокурор просив призначити покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної чи комунальної власності, а також з конфіскацією усього приватного майна.

Відзначимо, що розгляд у кримінальному провадженні відбувався без присутності обвинуваченого, який показань суду не надавав.

Водночас під час розгляду справи був захисник обвинуваченого, якого надала держава. Він зазначив, що, ймовірно, його підзахисний не мав прямого умислу на вчинення кримінального правопорушення, яке йому інкримінують. На думку адвоката, обвинувачений бажав професійно реалізуватись за рахунок того, що більш успішні категорії населення залишили тимчасово окуповані території. Окрім того, на переконання захисника, неможливо встановити, чи дії його підзахисного вчинені у стані крайньої необхідності, під впливом фізичного або психологічного примусу.

Однак на переконання суду, вину колаборанта повністю доводять докази. У відеозаписі від 12 червня 2022 року йдеться про святкування «дня росії». На сцену виходять місцеві чиновники і кажуть свої привітання, серед них і Кійко, який одягнутий в камуфляж із шевроном на руці з буквою Z білого кольору та з пістолетом на поясі.

«От себя лично и от работников органов прокуратуры луганской народной республики поздравляю вас всех с днём россии. Опираясь на демократию, гражданскую свободу и справедливость, россия поддерживает граждан независимо от их местонахождения, отношения к религии и их убеждений. С проведением специальной операции, военной операции по демилитаризации и денацификации в Украине, жители Донбасса ощутили эту поддержку в полной мере. Сотни тысяч тонн гуманитарной помощи, признание наших документов, тысячи интеграционных мероприятий ведут нас к главной цели – единение с исторической родиной россией. В этот праздничный день желаю каждому жителю луганской народной республики, жителю российской федерации мира, добра, процветания, а также сил для новых великих свершений во благо отечества. С праздником, с днём россии», – казав зрадник.

Суд також взяв до уваги той факт, що у 2012 році Сергій Кійко закінчив Національній університет Юридична академія України імені Ярослава Мудрого і отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство», здобувши кваліфікацію юриста. Тому аргументи захисника обвинуваченого про, можливо, відсутність прямого умислу його підзахисного на вчинення інкримінованого йому злочину, зокрема на добровільну згоду обійняти посаду «заместителя прокурора Марковского района Генеральной прокуратуры лнр», не заслуговують на увагу.

Врахувавши всі обставини справи, колаборанту призначили покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Всезнайко Показати IP 27 Лютого 2023 06:32
Клоуни...) Засудили заочно.
прокуроркиня до Всезнайко Показати IP 27 Лютого 2023 09:46
чого дивуватись? 95 квартал хто???.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus