USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пожежники, поліцейські та медики: на Волині стартувала освітня кампанія «Безпечний пішохід». Фоторепортаж

10 Вересня 2019 18:31
У рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» 9 вересня у Павлівській ОТГ провели освітню кампанію «Безпечний пішохід».

Це стало можливим завдяки злагодженій роботі трьох партнерів, що реалізовують проект: Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг, що у Польщі, Комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У заході взяли участь 284 учні 1-4 класів Павлівського ліцею, ЗОШ І-ІІ ступенів с. Трубки, ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Риковичі, ЗОШ І ступеня с. Щенятин та інших шкіл ОТГ.

До речі, «Безпечний пішохід» проводитимуть у школах 32 гмін Польщі та в школах 15 ОТГ Волині. Кампанія має охопити близько 4500 дітей.

Для школярів провели презентації з надання першої допомоги та розказали про правила безпечної поведінки на дорогах. Також дітям роздали аксесуари, що відбивають світло.
Учасники проекту стверджують: така освітня кампанія має велике значення, адже рівень аварійності на дорогах дуже великий, а рівень обізнаності щодо безпечного водіння, велосипедного руху, прогулянок населеним пунктом надто низький. Та й отримання знань щодо поведінки учасників, які можуть стати свідками аварії, є важливим для підвищення безпеки.

За словами першого заступника голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариси Тарасюк, треба, аби учні розуміли, як важливо бути коректним пішоходом.

«Адже роки минуть, діти виростуть і сядуть за кермо. Від того, як ми їх навчимо, залежить, будуть вони порушувати правила чи ні. Також дуже важливо навчати школярів надавати першу медичну допомогу. Нещодавно читала, що смертність від ДТП перевершує смертність від серцево-судинних та інфекційних хвороб і онкоголії. Це сумна статистика, – каже Лариса Тарасюк. – З кожної сотні загиблих у ДТП 20 могли б вижити, якби їм вчасно та правильно надали першу допомогу. Тому добровольчі підрозділи, які будуть вчасно виїжджати на ДТП чи пожежі, урятують не одне життя».
Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Проект втілюватимуть до 2020 року, він передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

«Проект буде годі повністю втілити в життя, якщо не звертатимемо увагу на найменших волинян, – каже Лариса Тарасюк. – Сподіваюся, що хтось із цих діток пройде це навчання, а вже в майбутньому урятує чиєсь життя. Можливо, хтось з дітей обере сьогодні професію – стане пожежником, медиком чи поліцейським. На жаль, не вміють надавати першу допомогу не лише діти, а й дорослі. Нам важливо навчити усіх».

Читайте ще: Литовезька ОТГ отримала з Польщі спеціалізований пожежний автомобіль

«Такого в Україні ще не було, – каже директор «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані. – Разом з медиками, патрульними, пожежниками ми об’єдналися тут заради доброї справи. Ця освітня компанія втілюється для того, щоб діти, які прийшли на дійство, не лише прослухали курс, а й побачили усе на власні очі. Ми усі в цьому проекті працюємо лише як волонтери. Незабаром будемо закуповувати обладнання для 15 ОТГ - кожній на €12 тис. Це гідравлічні ножиці та медичні сумки. Окрім того, що для кожного добровольця з 15 ОТГ буде проведено навчання, також усі вони складуть іспити та отримають сертифікати».
Старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області Роман Ткачук каже, що освітня кампанія «Безпечний пішохід» – дуже важливий та цікавий захід, адже це ще один спосіб наголосити дітям, що дорога – не місце для гри і бігу.

«Безпека дітей іноді стає складним завданням, адже батьки не можуть завжди бути поряд, – каже старший інспектор. – Вони забезпечують безпеку малюків удома, а вчителі або вихователі несуть відповідальність за дитину в школі. Однак коли дитина на дорозі, то без знань вона незахищена. У рамках цього проекту розповіли дітям про важливість ПДР, про те, чому важливо в темну пору доби мати на одязі світловідбивні елементи, а також навчили їх правильно переходити дорогу. Майже триста дітей отримали світловідбивні елементи».
Представники поліції провели дітям майстер-класи з виготовлення флікерів та вікторину на знання правил дорожнього руху. Хто правильно відповідав, той отримував солодощі. До слова, у соцмережах учні ділилися враженнями про освітню кампанію «Безпечний пішохід» з хештегом #всебудебезпечно.
Головний бібліотекар Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Коба розповідає, що бібліотеки співпрацюють з патрульними в цьому напрямку уже три роки.

«Діти мають носити флікери у темну пору доби. Вони можуть бути і на рюкзаках, і на верхньому одязі. Таким чином, до 100 метрів водій може побачити, що дорогою рухається дитина, – каже Оксана Коба. – Захід дуже важливий, адже дає дітям зрозуміти, як правильно вони мають переходити дорогу, як працюють світлофори та як треба їздити на велосипедах».
Старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська каже, що в такому заході бере участь вперше. За її словами, люди не надають першу медичну допомогу не тому, що бояться, а тому, що не вміють.

«Хочемо навчити діток основ першої медичної допомоги. Аби вони розуміли, наскільки важливо надати допомогу людям, які потрапили у ДТП. На жаль, медики не завжди можуть приїхати вчасно. Є ситуації, коли життя потерпілого залежить від пересічних людей. Адже після зупинки серця мозок помирає через п’ять хвилин. І за цей час будь-хто може урятувати людину, якщо знатиме, як це зробити. Важливо навчити цього не тільки діток, а й батьків та учителів. Практика показує, що дорослі теж не знають, як поводитися у таких випадках», – розповідає вона.
Власне, під час заходу медики показали дітям основи серцевої реанімації та першої допомоги при травмах та кровотечах.
Директор Павлівського ліцею Анатолій Павлович каже, що такі заходи дуже важливі для школярів, адже тепер вони знатимуть, як поводитися на дорогах, як не розгубитися, коли треба буде надати першу медичну допомогу. «Такі тренування проводимо щороку, – каже він. – Але до цього були залучені служби лише з Іваничівського району. Цьогоріч навчання більш масштабні».
Софія Остапчук навчається у другому класі Павлівського ліцею. Дівчинка каже, що дуже рада взяти участь у цій освітній кампанії. Адже тут вона вперше на манекені навчилася робити непрямий масаж серця. «Також побачила пожежні машини, дізналася, як слід поводитися під час пожежі й куди телефонувати, якщо станеться лихо. Мені було дуже цікаво», – каже учениця.
Денис Камюк – учень четвертого класу Павлівського ліцею. Хлопець розповів, що найцікавіше йому було слухати пожежників. «До цього я ніколи не знав, що пожежники мають лише 45 секунд на збір. Мені дуже цікава їхня робота. Можливо, колись я також стану пожежником», – каже хлопець.

Сільський голова Павлівської ОТГ Андрій Сапожник розповідає, що їхня громада налічує 17 населених пунктів. Павлівка має вигідне транспортне сполучення з обласним і районним центрами, а також з іншими містами Волині та Львівщини. Саме тому в Павлівці створили центр безпеки. До нього входять дільничний інспектор, пожежна частина та заклади охорони здоров’я. «База розташовуватиметься у Павлівці. Тут одна з найкращих пожежних машин», – каже Андрій Сапожник.
Пожежна частина працює з 2014 року, діють три пости у трьох селах, а місцеві пожежники співпрацюють з колегами із Польщі. Сільський голова наголошує, що пожежна безпека для жителів громади – на першому місці.

«Маємо три пожежні депо, – розповідає він. – Ми піклуємося про безпеку наших громадян. Тому коли почули про реалізацію проекту, то дуже зраділи. Відразу зголосилися добровольці. Уже провели для них навчання. Незабаром закупимо обладнання, що дуже важливо, адже без цього годі урятувати життя».
Крім цього, на території ОТГ діє «Варта порядку». Її заснували бійці, які повернулися з фронту й вирішили зробити щось корисне для жителів громади.

Лілія Бондар

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus