USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Україна буде єдиною!»: на громадській акції «Українська вишиванка» створили «живу» карту нашої країни. Фоторепортаж

9 Вересня 2023 16:32
Сьогодні у День народження міста, лучани вже традиційно зібралися на Театральному майдані, аби «вишити» певний символ. Цьогоріч ним стала символічна карта України.

Починаючи з 2007 року, «Українська вишиванка» планувалася, як своєрідне привітання з Днем Незалежності. Однак кілька разів дату її проведення переносили з різноманітних причин: від поганої погоди до загрози ракетних ударів. У 2023 році громадська акція стала частиною заходів, приурочених до Дня народження Луцька.
Від року до року проведення акції, яку організовують фахівці департаменту молоді та спорту Луцької міської ради та волонтери, зображення змінювалися. Щораз вони уособлювали певний елемент, подію, образ історії нашого міста та України. З 2007 року учасники акції створювали тризуб, ключ від міста, карту України, корону Вітовта, вінок, вежу Луцького замку, числа «930» та «20» – на честь річниці Незалежності; слова:«Україна» «Луцьк», «Мир», «Я люблю UA».
Постійні учасники пригадують, що на першій акції у вже такому далекому 2007 році на майдані зібралося більше 3 тисяч людей у вишиванках, які вибудували тризуб. У 2021 році учасники викладали слово «Луцьк» і поряд з ним серце. Торік на Дні міста лучани утворили абревіатуру ЗСУ і велике серце поруч.

«Ми кажемо, що не святкуємо, а відзначаємо День народження Луцька! – пояснює співкоординатор акції директор Луцького міського молодіжного центру Юрій Семчук. – Довго думали, що придумати цього разу. Було багато варіантів, але зупинилися на символі, який нині дуже важливий. Дійство буде динамічним – символічно зображати війну та демонструвати впевненість у нашій перемозі».
Читати ще: Велопробіг у вишиванках зібрав у центрі Луцька сотні містян. Фото

Цього року на Театральному майдані сформували карту України, Південь та Схід на якій спочатку відділилися, але потім знову повернулися! Усе це відбувалося під знакову пісню почесного громадянина Луцька Василя Зінкевича «Це моя Україна».
«Неймовірні відчуття! В такі моменти переконуюся, що вишиванка – це не просто оздоба чи культурне надбання народу. Вишиваний одяг – символ єдності та незламності українців, адже на усіх етапах історії ми боролися за наші символи. І продовжуємо боротьбу й зараз!» – не стримує емоцій лучанин Володимир Петрук.
Враження переповнюють й Ірину Струк зі Скобелки. «Так сталося, що вже кілька десятків років не живу у Луцьку, але щоразу намагаюся приїхати на це свято. До того ж саме сьогодні – у День народження Луцька. З гарним настроєм нині, хоч і відчуваю смуток, бо війна продовжується. Думаю, що такі заходи дуже потрібні. Можливо зараз вони ще більш важливі, ніж у мирний час. Адже люди об’єднуються і доводять, що сильні духом!»
Юні учасники акції також у захваті. «Я тут з татом і мамою. Вишиванку цю мені подарувала бабця. І я її одягаю тільки на свята. І сьогодні вдягнула», – каже 10-річна Марійка. У дитячих оченятах помітна щира радість, адже уся її сім’я сьогодні разом, на святі.
Директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий підсумовує: «Фактично сьогодні тут зібралася тисяча людей. Ми роздавали жовто-блакитні прапорці і їх було дві пачки по 500 у кожній. Дуже гарно все вийшло! Фігура була не просто статичною, а символізувала найбільш гостру ситуацію сьогодні на сході та півдні та вплив війни на усю Україну загалом. Рух прапорців символізував настрій. Від смутку і трагізму до відносного спокою та оптимізму. Думаю, що це своєрідне театралізоване дійство вдалося. Люди чекали, хвилювалися і зрозуміли, що у нас все вийшло!»

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 9 Вересня 2023 18:32
круто..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus