USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Галереї мистецтв – нова зустріч з волинськими художниками

8 Травня 2018 19:55
Надихаючі зустрічі з відомими волинськими художниками – ця гарна традиція Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України знаходить активний відгук у глядачів. Яскраві експозиції, які щомісячно змінюють одна одну в трьох залах галереї, приваблюють шанувальників прекрасного не лише різноманітністю тем, жанрів і авторських інтерпретацій. Почути історію народження робіт з уст їхнього автора, долучитися до творчої практики під керівництвом знаного волинського мистця мали змогу студенти Волинського Акме-Університету.



7 травня відбулися зустріч слухачів університету з авторкою виставки «Музика сфер» Оленою Трошиною імайстер-клас у волинської художниці Світлани Костукевич. Ця виставка нещодавно відкрилася у Нижній залі галереї і викликала особливу зацікавленість у цієї активної студентської аудиторії. Справа в тому, що авторка робіт Олена Трошина реалізувала свій перший персональний проект в той період свого життя, коли нарешті відчула готовність до творчої самореалізації – а сталося це вже на заслуженому відпочинку.



І ця обставина зближує її з активною, спраглою до нових вражень і знань спільнотою Акме-Університету. Голова самоуряду і координатор подій Катерина Маркевич розповіла про насичений графік навчання у вузі: це заняття з психології, відвідання музеїв і театрів, екскурсії до визначних місць, толоки і волонтерські справи і т.д. Студенти включаються у різні мистецькі практики: наприклад, тут діє театральна студія «Золотий вік», проводяться численні майстер-класи.



Приклад успішної реалізації творчого проекту Олени Трошиною став дуже цікавим учасникам Акме-Унверситету. Адже презентовані авторкою твори – плетені і намальовані орнаменти – це звичні у нашому побуті речі, створенню яких присвячують свій вільний час багато людей. А з чого все почалося? Як виявилося, сплетена Оленою барвиста серветка близько 10 років знаходилася у майстерні її сестри – художниці Світлани Костукевич. Колеги-спілчани Олена Бурдаш, Тетяна Ядчук-Богомазова, які заходили до неї в майстерню, звернули увагу на яскраву гарну річ. А голова Волинської організації спілки художників Володимир Марчук якось цілком серйозно запропонував підготувати виставку з таких орнаментів. Але для цього потрібно було зробити повноцінну експозицію – підготувати твори, відібрати кращі з них, відповідно оформити. Тут допомогла Світлана Костукевич і, таким чином, стала головним консультантом і куратором персональної виставки своєї сестри.



Підготовка експозиції спонукала Олену до вивчення технік орнаменту і можливостей матеріалів, за допомогою яких вони створюються. На зустрічі вона розповіла про важливі для себе «технічні» відкриття: наприклад, малювати орнамент набагато легше і цікавіше на папері різних кольорів. Біле тло саме по собі вже досконале, і наповнити його малюнком досить складно. А от чорний колір чудово «проявляє» кожен фрагмент складного візерунку. Варто звернути увагу і на підбір олівців, ручок для малювання. Нанести чітку об’ємну лінію чи штрих, поставити виразну точку можливо за допомогою спеціальних професійних засобів, які потрібно підібрати для цієї роботи. Зате результат порадує і яскравістю кольорів, і точністю ліній!



Важливим є також тематично-емоційне «наповнення» твору. З кожною роботою Олена асоціативно пов’язувала якісь особливі враження і згадки зі свого життя: улюблені квіти чи пам’ятні події, гарні місця, де пощастило побувати. Саме ці «картинки» підказували вибір візерунку, диктували кольорову палітру чи спрямовували рух олівця. Світлана Семенівна фахово консультувала Олену на тему символіки форм і кольорів, аналізувала досвід інших художників, які реалізували схожі практики у своїй творчості, досліджувала філософське підґрунтя законів гармонії та краси. Крім того, її досвід художника і педагога переконує: у тих, хто займається мистецькими практиками, відбувається значне покращення навичок концентрації уваги, запам’ятовування, аналізу і уяви.



Для учасників зустрічі Світлана Костукевич провела майстер-клас з орнаменту. Спочатку вона продемонструвала і проаналізувала тематичні картини, листівки, рисунки, які виконані у різних техніках. Далі запропонувала кожній учасниці необхідні матеріали і дала чітку покрокову інструкцію для роботи. З величезним захопленням включилися студентки в креативний процес. Нескладна робота, але і вона потребує керівництва фахівця. А досвід реалізованого творчого задуму Олени Трошиної переконував: це можливо і дуже красиво!



Неформальне спілкування глядачів з художниками було приємним і надихаючим для обох сторін. Авторці була важлива увага до її робіт, а її успіх, своєю чергою, надихнув студентів Акме-Унверситету на реалізацію власних творчих амбіцій під керівництвом знаної мисткині Світлани Костукевич. Домовилися про майбутню співпрацю і тепло подякували один одному за зустріч в привітних залах Галереї мистецтв ВО НСХУ. На згадку про гарну подію – групове фото учасників.



Запрошуємо усіх охочих переглянути актуальні експозиції в Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Виставка Олени Трошиної «Музика сфер» експонується в Нижній залі, а у Великій залі – ювілейна виставка художників з Рівненщини. Виставки триватимуть ще протягом 10 днів.

Фото про події Волинського Акме-Університету з публічної сторінки у Фейсбуку

Фото події авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Надія Показати IP 9 Травня 2018 13:28
Гарна подія. Молодці студенти.Завжди дуже активні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus