USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Луцьку презентували Пересопницьке Євангеліє. ФОТО

6 Травня 2011 16:07
В Луцьк привезли факсимільне видання однієї з найцінніших для українців релігійних рукописних пам’яток – Пересопницьке Євангеліє.

На презентацію видання у медіа-домі обласної держтелерадіокомпанії у п’ятницю, 6 травня, зібрались чиновники, науковці, видавці, семінаристи та преса.

Як розповів доктор філософських наук, професор Петро Кралюк, волинянам Пересопницьке Євангеліє має бути надзвичайно дорогим, оскільки робота над книгою розпочалась саме на Волині.

«Це унікальна пам’ятка не лише української, а й світової культури», – зазначив він.

Видання вийшло у світ ще у 2008 році, проте до Луцька воно потрапило вперше. Робота над ним тривала близько 16 років, каже гендиректор видавничого дому «АДЕФ-Україна» Ігор Шпак.

Коштує видання 50 тисяч гривень, проте видавця дивує чому усі журналісти відразу цікавляться вартістю книги, а не його духовною цінністю.

«А це ж один з найдорожчих символів духовного відродження України, символ духовного єднання усіх українців», – говорить він.

Робота над факсимільною копією була вкрай складною у технічному плані, розповідає Шпак. Фахівці розробляли спеціальні програми, аби з повною точністю відтворити вигляд оригіналу. Наклад видання сягнув тисячі примірників.

Вслід за факсимільною копією у 2010 році видавничий дім «АДЕФ-Україна» надрукував нову мовну редакцію релігійної книги під назвою «Пересопницьке Євангеліє. Витоки та сьогодення».

Також Ігор Шпак розповів, що цьогоріч в Україні планується ряд заходів з відзначення 450 річниці від створення Пересопницького Євангелія.

«Ми повинні святкувати 450-річчя у кожному регіоні України. Це вкрай важливо», – наголосив він.

Також в планах видавців передати електронний варіант Пересопницького Євангелія в усі провідні бібліотеки України, аби фахівці мали змогу вільно працювати з оригіналом тексту.







Довідково:

Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI ст. Один із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія.

Появі книги покровительствували волинські князі: Анастасія Юріївна Заславська (Гольшанська-Дубровицька), її зять і дочка – Іван Федорович Чорторийський та Ганна Кузьмівна Чорторийська (Заславська).

Починаючи з 1991 року, стало традицією під час присяги Президента на вірність народові України поряд з Конституцією України та Актом проголошення незалежності України класти Пересопницьке Євангеліє як найдорожчу духовну святиню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Присутній на презинтації Показати IP 6 Травня 2011 17:59
Мужні і безкорисні люди, які практично, поставили мету і досягли її майже виключно за рахунок ентузіазму. Це справді УКРАЇНЦІ. а ЄВАНГЕЛІЄ - це українська святиня, як ікона Хелмської Богоматері, як Волинська ікона. Волинянам треба пишатись, що цей шедевр дописувався на території історичної Волині.
Олександр Показати IP 7 Травня 2011 14:55
Я нез наю, чому НІДЕ не сказано, що видання вийшло виключно дякуючи УПЦ МП, яка організувала збір коштів і т.д. Достатньо сказати, що власником всього тиражу видання факсиміле стала Київська Митрополія УПЦ. Чому про це замовчано? І, до попереднього коменту, ЦЕ - СПРАВДІ УКРАЇНЦІ! А Волинська єпархія УПЦ МП зараз готує не менш унікальне видання - факсиміле древнього Луцького Євангелія, оригінал якого зараз у Москві. Ось такі пироги, брати, які обзивають УПЦ МП "служителями Москви"...
Гість Показати IP 2 Червня 2011 18:32
Інформація для зацікавлених таємницями Пересопниці - ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/research/historical ). Стаття під назвою "Пересопниця: духовно-просвітницький центр Дулібії Рось" на - ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/our_articles/119 ). Фото Пересопниці - ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/additional/photo ). Карти Пересопниці - ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/additional/maps ).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus