USD 39.56 39.80
  • USD 39.56 39.80
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.72 9.90

Відкриття пунктів пропуску і залучення інвесторів: що робитимуть на Волині у сфері транскордонної співпраці

19 Вересня 2022 15:05
Розбудова прикордонної інфраструктури, прийом закордонних делегацій, реалізація міжнародних проєктів і залучення потенційних інвесторів – на Волині запланували низку заходів із розвитку транскордонної співпраці. До цього процесу, однак, не будуть залучати Білорусь.

Регіональну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2022-2027 роки, розроблену департаментом зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської облдержадміністрації, депутати затвердили 15 вересня під час 18-ї сесії облради.

Загальний обсяг фінансування, потрібного для реалізації заходів програми, – 90 мільйонів гривень.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року цю програму відправили на доопрацювання через недостатність конкретики. Суттєва відмінність програми полягає в тому, що у транскордонній взаємодії віднині немає Білорусі. Натомість поглиблюється співпраця з країнами-членами Європейського Союзу.

Мета програми – підвищення конкурентоспроможності області шляхом активізації транскордонної та міжрегіональної співпраці в галузях безпеки, екології, охорони здоров’я, розбудови інфраструктури держкордону, залучення інвестицій.

Серед проблем, які потрібно вирішити, – низька пропускна спроможність пунктів пропуску через держкордон, недостатня обізнаність фахівців новостворених громад у сфері підготовки інвестиційних проєктів, брак фінансування.

Читати ще: Україна та Польща попередньо домовилися відкрити ще один пункт пропуску

Завдяки реалізації окремих заходів програми хочуть досягти наступних завдань: розширення чинних та відкриття нових пунктів пропуску на кордоні, оптимізація процедур перетину кордону та підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску, зростання кількості міжнародних проєктів і потенційних інвесторів.

Основні заходи програми розвитку транскордонного співробітництва на 2022-2027 роки:

- організація візитів офіційних делегацій іноземних держав та установ до Волинської області,

- проведення заходів із відзначення Дня Європи в області, Днів іноземних держав та Європейських днів добросусідства,

- підтримка чинних та налагодження нових партнерських відносин,

- проведення спільних заходів, спрямованих на розбудову інфраструктури державного кордону, наприклад, відкриття нових пунктів пропуску,

- організація проведення інвестиційних форумів,

- забезпечення функціонування об’єднань єврорегіональної співпраці, а також сприяння функціонуванню інших наявних форм та органів транскордонного співробітництва, зокрема Єврорегіону «Буг»,

- розробка заходів із промоції області та виготовлення інформаційних, презентаційних і сувенірних матеріалів про Волинь.

Окрім того, в документі звертають увагу на міжнародні проєкти в області, які потребують співфінансування. Це «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору українсько-польського прикордоння», «Спільна спадщина – спільна ідентичність» – комплексне просування ресурсів культурної спадщини Лєчни та Ковеля», «Музеї прикордоння – простір для інтеркультурного діалогу», «ОПАЛИН: Малі поселення – велика історія», «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле», «Промоція та захист природної спадщини міських річок та прибережних територій Жешува та Луцька», «Таємниці двох веж: просування середньовічних укріплень Луцька та Любліна за допомогою інноваційних технологій», «Створення SMART Volyn Hub як об’єкта інноваційної інфраструктури у Волинській області» та «Спільний пошук нових рішень у комунальному господарстві: поводження з органічними відходами у Луцькій міській територіальній громаді».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus