USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Відмова від НАТО та звільнення захоплених після 24 лютого територій: ЗМІ розкрили деталі мирної угоди з РФ

16 Березня 2022 18:07
Радник голови ОП Михайло Подоляк розповів про перебіг переговорів з Росією про припинення вогню та виведення російських військ з української території.

У своєму Telegram-каналі він опублікував фрагмент інтерв’ю американському телеканалу PBS, пише НВ.

«Наша позиція на переговорах є цілком конкретною – юридично вивірені гарантії безпеки; припинення вогню; виведення російських військ. Все це можливе лише за прямого діалогу глав України та РФ», – написав він.

Читати ще: Росія – терорист і їй не соромно: Зеленський – про заручників окупантів, міжнародний суд і загальнонаціональну хвилину мовчання

За словами Подоляка, позиція російської делегації значно пом’якшилася і Україна розраховує на угоду про припинення вогню найближчим часом.

Читати ще: Четвертий раунд перемовин відбудеться найближчими днями: обговорюють компенсацію від Росії за руйнування, – Подоляк

В інтерв’ю радник голови ОП зазначив, що війна йде не за планом Росії: «Росіяни використали всі ресурси, які планували використати в цій війні. Вони не мають резервів і ланцюжка поставок. Вони планували ввести війська, захопити якнайбільше території за три дні і, по суті, провести бліцкриг. Це у них не вийшло і не вийде... Вони не мають жодного шансу просунутися вглиб української території».
Натомість Європейська правда з посиланням на Financial Times повідомляє, що зі слів трьох джерел, які брали участь у переговорах, угода, яку українські та російські переговорники вперше обговорили у повному обсязі у понеділок, передбачає відмову Києва від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО та обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи озброєння в обмін на захист від союзників, таких як США, Велика Британія та Туреччина.

Видання підкреслює, що характер західних гарантій безпеки України та їхня прийнятність для Москви може виявитися великою перешкодою для укладення будь-якої угоди. Також перешкодою може стати статус українських територій, захоплених Росією та її маріонетками у 2014 році.

Хоча Москва і Київ заявили в середу, що вони досягли прогресу за умовами угоди, українські посадовці скептично ставляться до того, що президент Росії Володимир Путін готовий до миру. Вони побоюються, що Москва намагається виграти час для перегрупування своїх сил і відновлення наступу.

Радник президента України Михайло Подоляк заявив виданню, що будь-яка угода включатиме пункт про те, що війська Російської Федерації залишають територію України, захоплену з моменту початку вторгнення 24 лютого, а саме південні райони вздовж Азовського та Чорного моря, а також територію на схід і на північ від Києва.

За угодою, Україна збереже свої збройні сили, але буде зобов’язана залишатися поза військовими союзами, такими як НАТО, і утримуватися від розміщення іноземних військових баз на своїй території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 16 Березня 2022 18:59
у відповідь на такі зобовязання України парашка мала б ліквідувати свій ядерний потенціал та звільнити Крим і Даунбас.
скептик Показати IP 16 Березня 2022 19:00
а будь-які бла-бла-бла гарантії парашки не варті бруду за нігтями
Анонім Показати IP 16 Березня 2022 20:31
Блд! Гопак по граблям!
вячеслав Показати IP 16 Березня 2022 21:39
... відмову Києва від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО та обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи ....озброєння ???. Тобто війна пізніше з роззброєною Україною... На таких же "умовах" сторони могли домовитись і до 24 лютого, чи не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus