USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни збирають підписи за звання «Герой України» для Юрія Лелюкова

6 Грудня 2017 18:51
Волиняни підготували клопотання до Президента України, аби офіцеру Юрію Лелюкову посмертно присвоїли звання Герой України. Він накрив собою гранату врятував 26 учнів в Іваничівській школі.

Клопотання підготував лучанин Дмитро Глазунов, він просить небайдужих краян долучитися до збору підписів.
Текст клопотання: «Шановний Петре Олексійовичу! Звертаюсь до Вас із клопотанням присвоїти вчителю військової підготовки Іваничівської школи № 2 Лелюкову Юрію Миколайовичу звання "Герой України" (посмертно). Дане клопотання одноголосно підтримане учасниками вечора пам’яті Ю.Лелюкова 28 листопада 2017 року в Палаці культури Луцька. Волинська громада і я особисто вважаємо, що Ю. Лелюков заслуговує на найвищу нагороду нашої держави - звання Герой України (посмертно). Cподіваємось на Вашу підтримку».

Нагадаємо, подібне звернення надсилали в уряд, парламент і до президента ще в 2009 році.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГЕРОЮ-УЧИТЕЛЮ НА ВОЛИНІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ

Довідка: 29 листопада 1983 року в Іваничівській школі № 2 вчитель військової підготовки, офіцер Юрій Лелюков показував принцип дії ручної гранати учням на уроці. Вийнявши запобіжну чеку він зрозумів, що граната бойова. В коридорі та за вікном гралися діти. Не роздумуючи, він повернувся в куток і притис гранату до себе. Ціною власного життя він врятував 26 учнів. Після цього випадку в низці українських шкіл були виявлені вибухонебезпечні предмети. Учителю було 34 роки. Посмертно нагороджений орденом «Знак пошани»,

почесний громадянин Іваничівщини. Школа І-ІІІ ступеня №2 в Іваничах носить його ім’я,

Завантажити оригінал та бланк для збору підписів можна ТУТ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
журналіст Показати IP 6 Грудня 2017 20:28
Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України. Звання може присуджуватись тільки громадянам держави. Набуття громадянства України є можливим з 1991 року. Особи, які померли до цієї дати, не можуть бути громадянами України. Це записано в Положенні про присвоєння звання «Герой України». Крім цього Глазунов створив свого роду «петицію» - збір підписів на присвоєння звання Лелюкову звання Героя. Згідно Положення, збір підписів громадян теж не практикується. Тут діє подання органів виконавчої влади усіх рівнів, колективів, рішення зборів. Процедура подання про присвоєння цього звання чітко прописана в Положенні. Колишній невдаха-чекіст Глазунов мав би це знати хоч би заради самоповаги і заради того, щоб даремно не морочити людям голову.
777 до журналіст Показати IP 7 Грудня 2017 18:45
Ти Олень, він собою дітей закрив від вибуху бойової гранати, ці в колишньому діти вже наданий час мають своїх дітей та унуків, які проживають в Україні. А ти журналюга що в своєму житті корисного зробив... Як було жити дітям без батька з 1984 року??? Чомусь наша "державонька" нічим по суті толком не допомогла, окрім гранітного надгробка висотою в 2 метри в Іваничах на цвинтарі. Сидіти на дивані та строчити розумні фрази всі гаразд, а Ви "Журналісте" краще б написали як правильно все зробити, коли Ви великий знаток юридичного права.
До журналіста Показати IP 6 Грудня 2017 21:25
Звання *герой України * сугубо політична нагорода можна дати й Лелюкову разом з мудриками з Луцка .Це не *герой радянського союзу * яка давалась за кількість збитих *месершмітів * чи знищених *тигрів* чи захоплення плацдармів на річках під час наступу.
журналіст Показати IP 7 Грудня 2017 08:49
Це не "політична" нагорода (блогер не підібрав потрібне слово), а дискредитована. Як і багато чого в нашій державі. Одне з волинських видань навіть поставило заголовок: "...хочуть дати героя". В цьому заголовку є велика доля іронії: сьогодні в багатьох випадках не присвоюють нагород, зароблених кров*ю і пОтом, а банально "дають". Дякую, правильно підмітили.
Прапор Показати IP 7 Грудня 2017 09:21
Ви ск?ти - Лелюков захистив життя Ваших дітей, в нього було право вибору,але ж він зробив вибір гідний військової честі офіцера ...
Базар Показати IP 7 Грудня 2017 09:29
Збір підписів може лише пройти для повернення Біма з "Ласки" в місто. Для нагород підписів не збирають.
Прапору Показати IP 7 Грудня 2017 14:26
По-перше, в Лелюкова не було вибору. Ні з гуманної точки зору, ні з точки зору збереження власного життя. Він зірвав чеку з гранати в оточенні дітей. У військових, зазвичай, добре працює інстинкт самозбереження. Тут він не спрацював. Але винесемо це за дужки: діти живі, вони давно виросли і стали людьми, яким вже по 45-50. В жодному коментарі немає противників присвоєння Лелюкову звання Героя. Мова йде про те, що тут переступається закон. Незалежна держава Україна не має права присвоїти це звання колишньому офіцеру і громадянину СРСР (1983р).
Клаус Показати IP 7 Грудня 2017 19:27
Це ЛЮДИНА, ОФІЦЕР, ГРОМАДЯНИН у 100% розумінні цих слів !!!! Його вчинок неможливо виміряти будь яким званням!! Не кожен здатний віддати життя у 34 роки за інших людей!! Про це треба писати і говорити своїм дітям!! Його ім"ям треба називати вулиці у містах- це справжній ГЕРОЙ, а не намальований!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus