USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Виявлятиме до 20-ти генетичних хвороб: в Україні запрацює новий неонатальний скринінг

8 Грудня 2021 09:27
З наступного року в Україні буде запроваджено неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань, перелік яких розширять до 20-ти.

Про це під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Саміт «Діти» повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

«З 2022 року в Україні запрацює новий неонатальний скринінг. Ми будемо виявляти спадкові захворювання при народженні, і кількість цих спадкових захворювань буде збільшена з чотирьох до двадцяти. Для цього закуповується нове обладання, будуть визначені 4 центри та п’ятий референс-центр для того, щоб діагностувати вчасно», – сказав міністр.

За його словами, також запроваджується нова модель інтернатури, буде змінено підходи до навчання педіатрів, аби вони не пропускали випадки захворювань і вчасно перенаправляли до вузьких спеціалістів.

Довідка

Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених для виявлення спадкових та вроджених захворювань. Забір крові проводять у перші два дні життя немовляти та передають на дослідження до лабораторного центру. Батьків інформують про результати лише у випадку, якщо результат позитивний, тобто існує загроза здоров’ю.

На даний час в Україні усі новонароджені безоплатно перевіряються на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром, муковісцидоз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus