USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Закон – на боці міста, а не ділків. У Луцьку борються з незаконним переобладнанням квартир на перших поверхах

7 Грудня 2021 10:50
Луцька міська рада підготує низку позовів до суду, аби відновити попередній статус квартир на перших поверхах, які було незаконно переведено в комерцію.

Про проблему переведення квартир на перших поверхах у комерційну нерухомість учергове нагадав Луцький міський голова Ігор Поліщук.

На оперативній нараді він розповів, що міськрада має перші позитивні приклади судового рішення в цьому питанні.

«Є перше рішення на нашу користь щодо незаконного переведення квартир на перших поверхах у комерцію. Чому це шкодить місту? Я неодноразово пояснював. Люди запитують: це ж нормально, нехай відкривають бізнес на перших поверхах. Дуже часто під час переобладнання квартир на перших поверхах люди втручаються в конструктивні елементи багатоквартирних будинків, у конструкції опорних стін, і в людей, які мешкають вище, з’являються тріщини», – пояснив мер.

Ігор Поліщук звернувся до юридичного департаменту міськради і закликав продовжувати активну боротьбу з незаконним переведенням квартир на перших поверхах у комерцію.

«Необхідно готувати серію позовів (у нас уже є позитивний приклад) для того, щоб ці квартири в багатоквартирних будинках, які переведені незаконно, які переведені через чорного реєстратора, якому за нашою заявою скасували доступ до реєстру, поверталися в попередній статус, і демонтувати ці сходи, як ми робили це нещодавно. Ці сходи, виходячи на тротуар, забирають у міста частину пішохідної зони», – сказав він.

Анонсував, що завтра в суді будуть розглядати справу щодо переобладнання квартири на вулиці Кравчука, 10.

«Мені люди розповідали, що адвокат ходить і розказує, що вони вже цю справу виграли. Там переобладнано квартиру під комерцію. Мені дуже цікаво, звідки адвокат знає, що він уже виграв цю справу, що дає йому підстави впевнено говорити ще до судового засідання про те, що він виграв. Тому я прошу юридичний департамент максимально підготуватися, взяти участь у цьому засіданні й докласти всіх зусиль для того, щоб закон був відновлений, щоб законна справедливість була на боці міста, а не цих ділків і аферистів», – наголосив Ігор Поліщук.

Читати ще: Боротьба з незаконними прибудовами в Луцьку: суд зобов’язав власника здійснити демонтаж

Нагадаємо, наприкінці листопада, розглянувши позов міської ради, Луцький міськрайонний суд скасував протиправне рішення скандального чорного реєстратора щодо державної реєстрації переведення квартири на першому поверсі в комерційний об’єкт і зобов’язав власника помешкання демонтувати незаконно прибудовані сходи.

Як неодноразово повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, в Луцьку працюють недобросовісні реєстратори, які переводять квартири на перших поверхах у комерційну забудову. У місті частішають випадки, коли недобросовісні підприємці викуповують квартири на першому поверсі і з часом незаконно переоблаштовують їх під комерційні приміщення. Необхідні дозволи вони отримують поза спиною міської ради за допомогою так званих чорних реєстраторів.

У Луцькій міській раді намагаються активно протидіяти таким випадкам. Наприклад, у жовтні було призупинено незаконну добудову нежитлового приміщення на вулиці Ковельській, 66. А нещодавно за скаргою міськради Міністерство юстиції призупинило доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ререєстратору Віталію Ященку, який здійснював реєстрацію без належних документів. Також Мін’юст скасував рішення щодо реєстрації права власності на житловий будинок з приміщеннями на проспекті Відродження, 29а.

Окрім того, раніше міськрада вже проводила перевірки об’єктів незаконного будівництва та тих, де були порушення, а також зверталася до правоохоронних органів через незаконне будівництво на проспекті Відродження.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Чувак Показати IP 7 Грудня 2021 11:11
Давно пора. Роботи не початий край.......Вперед наші слуги, ми вас для того і наймали і утримуємо
Лучанин Показати IP 7 Грудня 2021 11:30
Правильно робить міський голова Ігор Поліщук. Давно пора навести порядок з цими " комерсантами".
Анонім до Лучанин Показати IP 7 Грудня 2021 12:52
Ти або тупий,або бот,не обов'язково писати все що тобі кажуть,можна просто написати міський голова,або Ігор Поліщук,ну ти зрозумів?
17 Показати IP 7 Грудня 2021 11:35
Якщо без втручань у конструкції опорних стін - я за. Перукарня, магазинчик, зручно і гарно.
Лучанин Показати IP 7 Грудня 2021 11:57
Прохання Гулака-Алтемовського 1. Буля магазину Кутовий Самострой
санітар Показати IP 7 Грудня 2021 12:18
А на незаконно збудованому обєкті на Відродження два тижні тому закипіла робота. Очевидно, власник "порішав", "владнав" за допомогою "зелених"? Воно все просто робиться: спочатку багато галасу, ніби синиця море підпалила (щоб пустити пилюку в очі), а потім молчок - ніби в рот рідкого калу набрали. Слава Україні!! Хероям слава!!!
санітар Показати IP 7 Грудня 2021 12:51
Виправте заголовок. Закон на сторні ділків, а не міста.
111 Показати IP 7 Грудня 2021 12:57
Хаха, на Коперника 5 ще 26.05.2021 Мінюст скасував рішення нотаріуса, а героічна міськрада так нічого і не зробила, заклад так і працює.
Луцьк Показати IP 7 Грудня 2021 13:33
Нагололовніше є те, шо за рахунок переобладнання квартир суттєво зменшується розмір житлового фонду міста ! І якщо влада тішить себе, шо кожного року розмір житлового фонду збільшуєтья, - то коли порахувати кількість отаких переобладнань і виведення житлових площ з міського житлового фонду - то його площа, якщо і не зменшилась, то точно не зростає ! Бо ніхто такої статистики не веде, а сам факт таких діянь в кінцевому результаті призводить до втрати показників міста у рейтингу міст і втрати рейтингу міського голови, як управлінця !
До аноніма. Показати IP 7 Грудня 2021 14:49
Хворий на голову. Почитай вище в допису яку посаду займає Ігор Поліщук.
Луцьк-2 Показати IP 7 Грудня 2021 15:19
Переведення квартир на перших поверхах у комерційну нерухомість порушення МАСОВЕ, нагло захоплюється житловий фонд міста. Чим різниться законе переведення від "чорного"? При "законому" золотили ручки міським мужам, при "чорному" комусь іншому чи різницю брали собі. Скажіть "Карабас" законе рішення? Скільки там зникло квартир? В разі успіху амбіційного плану мера на відновлення попереднього статусу квартир можна від щирого сердця радуватися та гордитися що місту повезло з мером. Існує маленька ремарка, принаймі має бути повернено 20-30% першоповерхового житла. В іншому випадку, розцінюю як популістську маячню, навіть поверненя 10 квартир містить мізерний результат! Чи треба цим займатися? Однозначно треба, питання назріло давно. Якщо відкинути мідні труби то і одна квартира гарний результат. Тільки без гучних лозунгів в Поліщука ні одна добра справа не розпочинається. Шкоди місту від комерційних приміщень задано надзвичайно багато при розгляді проблеми через міську архітектуру - вона відсутня як клас!
Реально Показати IP 7 Грудня 2021 19:51
А що незаконного в переведенні квартир під магазинчики, перукрні чи приміщення нотаріусів, адвокатів? Хіба це зроблено самовільно? Ні. Це зроблено на підставі відповідних рішень міської влади. Що в цьому є поганого? З'явились нові робочі місця, покращилась побутова та торгівельна інфраструктура міста. Так, погіршилась архітектурна виразність міста, але хіба власники цих об'єктів винні? У всіх власників є розроблені архітекторами проекти, ці проекти погоджені владними органами, на них отримано дозволи інспекції ДАБК у встановленому законодавством порядку. Думаю, що перспективи зворотнього процесу в цьому питанні вельми туманні та невтішні.
111 до Реально Показати IP 7 Грудня 2021 21:33
Розроблені проєкти є в одиниць, як і погоджені владними органами. Зазвичай рішення про переведення приміщення у нежитловий фонд реєструються державними реєстраторами Маневицького району, які не мають жодного відношення до обласного центру. Ці реєстратори вносять зміни у держреєстр без необхідного пакету документів, у тому числі не погоджуються з мешканцями житлового будинку. Як наслідок, власник такого приміщення має технічний паспорт без жодного дозволу та обстеження приміщення архітектурними органами, що наражає на небезпеку жителів прилеглих квартир. Не говорячі про підвищений рівень побутового шуму, вібраціі та паління під вікнами.
Приблизно до Реально Показати IP 7 Грудня 2021 22:48
В Києві переведення квартир зведено до мінімума, наскількио памятаю там і балкони склити забороняли хоча перед масовістю явища було деяке послаблення. Це було зроблено на підставі відповідних рішень міської влади. Порівняйте рішення владців Луцька та Києва. Йдемо далі, в Польші теж відбувався бум з першими поверхами, тільки спотвореної архітектури міст там по незрозумілих причинах не спостерігається! Дивно але факт!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus