USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86

Закордонний онук проти карпатського діда: у Луцьку відбувся допрем'єрний показ фільму «Мій карпатський дідусь»

20 Грудня 2023 10:56
У вівторок, 19 грудня, до Луцька з допрем'єрним показом комедії «Мій карпатський дідусь» завітали грузинський кінорежисер, сценарист Заза Буадзе та український продюсер Андрій Суярко. Головну роль у стрічці зіграв народний артист України Богдан Бенюк.

За сюжетом, юний Мікеле живе звичайним життям італійського підлітка, проте в один момент все перетворюється на суцільну чорну смугу. Він змушений залишити свій дім та вперше поїхати в Карпати, де, як виявилося, у нього є дідусь. Але знайомство видалося невдалим, адже ні той, ні інший не розуміють мови один одного.

Хлопець вирішує, що потрібно негайно повертатися додому, але, схоже, він тут застряг. Тож тепер перед італійським внуком та карпатським дідусем постало надскладне завдання – порозумітися та налагодити стосунки. Чи вдасться їм це зробити і які випробування доведеться долати на шляху – дізнаємося вже дуже скоро.
Як зазначає режисер Заза Буадзе, стрічку створено за співпраці України, Італії, Молдови та Чехії.

«Коли ще в 2011 році почалися реформи в українському кіно, будівництво нової системи було дивовижним процесом, який вже 2017 року дав перший результат. Те, що це український фільм, – було вже щось, він міг бути взагалі одним на кілька років. А завдяки цим реформам система почала виробництво по-справжньому. І річ у тому, що Україна – це країна, яка має мати справжню кіноіндустрію.

У 2019 році в Німеччині на фестивалі перед показом до нас підійшов артдиректор фестивалю і сказав, що хоче розказати про диво, яке відбувається в українському кіно. І він каже: «Ще років 15 тому українського кіно не було, там був повний колапс, а зараз ви почали реформи і пішла хвиля. Ви побачите, що станеться через п’ять років – буде вибух».
Ми всі були впевнені в цьому, але ніхто тоді не знав, що буде війна. Сьогодні українська кіноіндустрія на паузі. Зараз виходять фільми, які встигли відзняти до великої війни. Ми почали знімання в 2019 році, тоді відзняли українську частину, далі планували фільмування італійської частини в березні 2020-го, але почалася пандемія і ми рік чекали. А коли вже залишалася частина монтажу й інших таких етапів – почалася війна.

І навіть рік тому ніхто не знав, що буде далі та коли цей фільм побачить глядач, тож я дуже щасливий, що це відбувається зараз. Це дає надію, що не лише наш фільм буде жити, але й загалом українське кіно», – розповів Заза Буадзе.
Читати ще: Фільм, присвячений льотчику Андрію Пільщикову: у Луцьку презентували проект «Крила». Фото

Головний герой фільму «Мій карпатський дідусь» Богдан Бенюк, який, власне, і зіграв діда, у відеозверненні заспівав пісню «Волинь моя» та привітав лучан з прийдешніми святами.
«Хочу, щоб ви подивилися це кіно й відчули той неймовірний біль, ті неймовірні речі, які стаються тоді, коли людина забуває про своє місце народження, звідки вона пішла, хто вона є. Коли вона відлітає у великий світ, то обов'язково є той куточок, де її завжди чекають, а тим паче – зараз, перед святами», – звернувся до глядачів Богдан Бенюк.
Продюсер Андрій Суярко підтримав слова режисера та ще раз підтвердив, що складнощів було чимало.
«Чи було важко знімати? Так, бо ми цілий рік чекали, поки можна буде поїхати до Італії. Це було важко, тому що, як Заза завжди казав, нашому хлопцю-актору 16 років, він за рік вже стане дідусем, і тоді фільм буде називатися «Два дідусі». Але у нас все вийшло гарно в Італії відзняти. А в Україні нас супроводжувала якась магія, і природа робила дива. Ми планували одне, а ставалося зовсім інше. Скажімо, хотіли знімати сонце, а раптом падав туман і йшов дощ. Але, як на диво, це було на користь нашому фільму.

Це історія навіть трьох поколінь, тому що одного разу батько не прийняв вчинок своєї доні, відрікся від неї і потім, через 16 років, йому довелося за це відповідати. Він зустрічається з онуком, якого ніколи не бачив, вони не розмовляють однією мовою, але якось починають один одного розуміти», – поділився Андрій Суярко.
Читати ще: П’ять українських фільмів потрапили до кваліфікаційних списків «Оскар»

Ще один головний герой фільму Сімоне Коста, який зіграв італійського внука Мікеле, також записав відеозвернення, у якому подякував усій знімальній команді та режисеру Зазі, який запросив актора зіграти цю роль. Окремо хлопець висловив слова вдячності Богдану Бенюку, який, за його словами, майже «всиновив» його і допомагав у всьому.
Заза Буадзе – грузин, проте неодноразово наголошує, що вважає себе і українцем також.
«Принаймні, я український режисер, тому що вже 17 років живу тут, знімаю українські фільми й показую українську історію. І я як українець і грузин не можу сказати, що маю батьківщину №1 і №2. І ця ж сама війна почалася в Грузії, яка потім перекинулася на Україну. Ворог той же самий, ми воюємо разом проти Мордору. І те, що зараз відбувається в Україні, – це тектонічний злам в історії людства. Наближається нова історія, і це дуже важливо, тому ми маємо бути, жити, писати книги, знімати фільми, розповідати свої історії, адже досвід, який сьогодні мають українці, – унікальний. І його також потрібно перетворити на художні форми, музику, вистави, щоб і інші дізналися, що це таке – в ХХІ столітті ось так боротися проти «хтонів», остаточно поставити крапку в старій історії і розпочати нову», – завершив промову Заза Буадзе.

Тож тепер чекаємо на прем'єру фільму на великих екранах, яка відбудеться вже 28 грудня.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus