USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Зір північних оленів еволюціонував, щоб швидше знаходити їжу. Дослідження

24 Грудня 2023 00:18
Дослідники з Дартмутського коледжу в Нью-Гемпширі та Університету Сент-Ендрюса в Шотландії виявили, що очі північного оленя, найімовірніше, еволюціонували для ефективнішого пошуку їжі в суворих умовах.

Про це пише Бабель з посиланням на Associated Press.

Учені знають, що дзеркальна тканина в очах північного оленя змінює колір із зеленувато-золотистого влітку на яскраво-блакитний узимку. Вони вважали, що це допомагає їм під час полярної зими. Проте на відміну від інших ссавців північний олень може бачити світло в ультрафіолетовому спектрі.

Більшість тварин, які активні вдень, воліють уникати ультрафіолетового світла, адже воно їм шкодить. До того ж, сніг відбиває ультрафіолет, через що люди страждають від снігової сліпоти.

Читати ще: В Азії знайшли пʼять нових видів їжаків з мʼякою шерстю

Як відомо, північні олені харчуються здебільшого світлим оленячим мохом. Він поглинає ультрафіолетове світло, тому тварини здатні добре бачити його у снігу – мох здається їм темними плямами. Натомість людина побачила б його у світлому кольорі.

Якщо тварини краще розпізнають місце, де є їжа, то заощаджують енергію і час. Це допомагає їм виживати.

Дослідження стане корисним для подальшого розуміння того, як тварини долають складні умови середовища.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 24 Грудня 2023 07:14
Не еволюціонував а адаптувався. Еволюціонував це якби очі стали вухами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus