USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку – виставка військових документів і світлин

10 Листопада 2017 14:34
“Два століття – Одна війна” – фотовиставка з промовистою назвою пропонує лучанам і гостям міста 27 стендів, які поєднали у собі документальні фото та архівні світлини часів визвольних змагань УПА.

Організували історичний пізнавальний захід “Молодіжний Національний Конгрес” та “Фундація Вільні Люди”, повідомляє Перший.

Організатори впевнені, що ця виставка стане найбільшим циклом культурно-просвітницьких заходів національно-патріотичного спрямування у році.

Вирішивши провести просвітницьку кампанію, приурочену до 75-річчя Української Повстанської Армії, вони, всього лише за 3 місяці, створили виставку і почали возити її усією Україною. Ініціатори заходу планують провести ще 17 виставок, у тому числі й у Вашингтоні.

Окрім можливості самому роздивитися усі роботи, відвідувачам пропонують лекційний супровід та обговорення

Ціль проекту, за словами одного з організаторів, Василя Дубового, - показати світлини якомога більшій кількості молоді і донести до глядача те, що війна є не просто проблемою, а спільним завданням для вирішення. Він обґрунтовує це тим, що в людини підсвідомо може з’являтися бажання втікати від проблеми, а завдання ми змушені вирішувати, перемагаючи.

Окрім того, керівники проекту виділяють й проблеми, з яким зустрічалися під час створення галереї.

Кажуть, нелегко було збирати самі фото, адже вони очікували, що в архіві СБУ все буде грамотно посортовано, відібрано й можна буде прийти й взяти все що потрібно, після того як кілька років тому розсекретили архіви.

Та насправді, переконують, усі ці матеріали передали в не найліпшому стані.

З сучасними ж фото, розповідають чоловіки, їм дуже допомогли друзі, Маркіян Лисейко і Максим Левін, які з 2014 року знімають війну, постійно виїжджають на схід, і тому виставка містить так багато знімків, які ефектно відображають те, що зараз відбувається на Сході.

“Кожна світлина – це поєднання фото часів визвольної боротьби українського народу та сучасної українсько-російської війни. Виставкою ми хотіли показати усю важкість цієї боротьби, котра була 75 років тому і яка триває зараз.

Тому виставка так і називається - “Два століття – Одна війна”. Це означає, що сучасні українські воїни – продовжувачі славних традицій українських повстанців і воюють вони насправді проти одного й того самого ворога, тільки через 75 років,“ – розповідає про проект голова секретаріату Молодіжного Національного Конгресу Василь Дубовий.

Роздивитися світлини і документи можна у Палаці культури Луцька.

Юлія Книш
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Макс Показати IP 10 Листопада 2017 14:58
Смешались в кучу кони, люди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus