USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чого можна очікувати від непередбачуваної Савченко, - експерти

1 Серпня 2016 10:05
Вимоги переговорів з Захарченком та Плотницьким, вибачення за загибель сепаратистів, телеінтерв'ю нардепу від Оппоблока - за три місяці дії Савченко декілька разів поспіль обурили суспільство. Для чого вона в українській політиці і чого від неї чекати? Про оцінку дій Савченко, підводні течії та чи є вона агентом Кремля висловилися відомі українські експерти та політологи, - пише газета Вгору.

22 липня 2016 року Надія Савченко стала телезіркою. Велике інтерв'ю, яке вона дала нардепу від Опозиційного блоку і офіційному власнику каналу NewsOne Євгену Мураєву (зі слів нардепа Сергія Лещенка, неофіційно каналом володіє екс-прем'єр Микола Азаров), вивели його на перші позиції в Телерейтинги. Годинну програму в прайм-тайм, п'ятниця, 22.00 - подивилися понад мільйон українців.

В інтерв'ю до недавнього часу найвідоміша полонена Кремля пояснила, що закликала українців вибачитися перед матерями загиблих у військовому конфлікті на сході України по обидва боки протистояння. Також вона повторила тезу про свою готовність до прямих переговорів з лідерами самопроголошених ЛНР-ДНР і стверджувала, що вже не раз була поруч з лінією розмежування, але «Плотницький на зустріч так і не прийшов».

У Верховній Раді, де Савченко встигла пропрацювати два місяці після звільнення і перед літніми канікулами, вона відзначилася ініціативою скасування судової реформи.

Минулого тижня навколо імені Савченко спалахнув ще один скандал після того, як в інтерв'ю Deutsche Welle вона заявила, що «не хоче, але повинна» стати президентом, а для наведення порядку Україні потрібна диктатура: «Треба стати таким диктатором, який має все в своїх руках. Для того, щоб повернути цю владу народу і зробити так, щоб більше ніколи влада у народу не забрали», - заявила вона.

Після таких заяв на адресу Савченко посипалися негативні коментарі. Політолог Тарас Березовець заявив, що нардепом «управляють в ручному режимі» і вона «завдає прямої шкоди національній безпеці країни»: «За класифікацією КДБ це називається «агент-торпеда»: людина, завдання якої довести ситуацію до соціального вибуху. Завдання Надії Савченко - стати обличчям нового протесту проти української влади; цілком можливо, що це має статися вже восени», - написав Березовець.

Політичний експерт Тарас Загородній впевнений, що Савченко відверто висловлює тези Кремля.

«Всі ці її думки і висловлювання тільки здаються нелогічними, насправді вони чітко лягають в канву підтримки політики Російської Федерації. Поцікавтеся, що таке агенти впливу в історії КДБ, вони їх запускали ще з часів Комінтерну, мають 100 років досвіду в цій діяльності», - нагадує політолог.

Загородній вважає, що резонансні виступи Савченко в ЗМІ - лише початок реалізації довгострокової стратегії, яка може мати на меті захоплення влади. Наступним кроком стане формування власної «армії послідовників або секти» в кілька тисяч чоловіків.

«Читайте історію приходу більшовиків до влади в 1917-му році. Скільки їх тоді було? Кілька тисяч людей просто прийшли і розстріляли владу, доки всі інші чекали виборів. Найближчим часом Савченко може сформувати групу прихильників в одну-дві тисячі людей, яких буде цілком достатньо, щоб захопити владу», - вважає Загородній.

Савченко можуть маніпулювати через відсутність політичного мислення, вважає політтехнолог Сергій Гайдай, який брав участь в десятках передвиборних кампаній і стверджує, що «бачить політика з першого погляду».

«Адже ми чекали Жанну д'Арк, а отримали звичайну дівчинку з Троєщини. Проблема Надії полягає не стільки в ній, скільки в нас. Перебуваючи в полоні, вона вела себе мужньо і багато людей створили навколо неї ілюзії. Теза про те, що Савченко - проект Медведчука, такий же міф, як і те, що вона - українська Жанна д'Арк. Вона звичайна людина зі своїми помилками та дурницями», - вважає він.

Світова популярність - не головна запорука успішності політика, каже Гайдай і наводить приклад діючого мера столиці Віталія Кличка.

«Подивіться на феномен Кличка: так, його знав весь світ, так, він був відомим спортсменом, але у нього як не було, так і не з'явилося політичного мислення. Ну, став він мером Києва, але я не вважаю, що це - успішна політична кар'єра. Як для звичайної людини Савченко не дурна, але для політика цього недостатньо», - каже Гайдай, пророкуючи швидке завершення політичної кар'єри Савченко.

Швидке завершення кар'єри Савченко прогнозує і відомий дисидент, правозахисник і політв'язень Семен Глузман. «Для мене Савченко - не політик. Вона досить щира людина, трохи розуміє, трохи, напевно, читала, неглибока за своїм інтелектом. Але, вибачте, у Верховній Раді і без неї книголюбів було мало. Якби не її патрон Юлія Тимошенко, яка на ній пропіарилась, Савченко і близько не підпустили б до політики. Тому я думаю, що або вона сама піде, або її не витримають. У наступному скликанні (Верховної Ради) її вже не буде », - переконаний він.

На питання про те, чи могли під час перебування в російській в'язниці Савченко завербувати спецслужби, Глузман, який сам відсидів в радянських таборах за дисидентську діяльність в 70-х роках, відповідає ствердно.

«Зрозуміло, що на Савченко могли істотно вплинути під час ув'язнення. У неї ж так і не було жодного дня повної ізоляції або абсолютного голодування, як з'ясувалося. У неї нескінченно були адвокати, її родичі, якісь журналісти, працівники спецслужб, отже у неї було бурхливе світське життя», - каже Глузман і радить спокійно ставитися до слів скандального нардепа.

Подальша підтримка Савченко серед українців буде падати, вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. Проблема Савченко, яка то виступає з націоналістичних позицій, то йде в ефір з одіозним екс-регіоналом Мураєвим, в тому, що вона тим самим втрачає будь-яку електоральну підтримку.

«Поки інші політики йшли до своїх посад роками по кар'єрних сходах - вона злетіла до небес і не може співвідносити свої амбіції з можливостями. Популярність її буде падати, і чим далі, тим швидше, будемо бачити втрату рейтингу просто по місяцях, а іноді по тижнях. Для електорату Опозиційного блоку вона завжди буде залишатися «карателем в спідниці», для лібералів вона померла відразу після повернення, а для націоналістів вона вмирає майже щотижня через свої заяви», - говорить Голобуцький.

Тим часом, проблеми у Савченко вже намітилися. Тиждень тому її намагалися закидати яйцями в Одесі українські націоналісти. А на сайті президента вже зібрали понад 5 тисяч підписів з необхідних 25-ти під петицією про позбавлення її звання Героя України і депутатського мандата. Правда, гостра на язик Савченко вже заявила, що це роблять ті, «кому нічим зайнятися», і взагалі підписанти «страждають дурницями».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
ох Показати IP 1 Серпня 2016 12:16
надька, надька, не все так просто в цьому житті...
Волинянин Показати IP 1 Серпня 2016 12:39
Всі ці полцітологи та їхні судження для нормальної людини з власними поглядами є "до лампочки" і у відповідь на них Надія мала б реагувати мовчки ,просто піднятим середнім пальцем..Вони того заслуговують.
Волинянка до Волинянин Показати IP 9 Серпня 2016 14:26
На більше, ніж підняти середній палець у неї не вистачить клепки. Або зовсім без мізків. або шкура продажна. Який піп - така й молитва - яка Савченко безмозкла - такі і її фанати. Не сотворіть собі кумира - тим більше, що цей "кумар" ну дуже вже смердящий... Хероїня липова...
Дмитро Показати IP 1 Серпня 2016 13:49
в дурку її запхати треба
КЛАВА до Дмитро Показати IP 1 Серпня 2016 17:20
Це треба туди тебе долб......ба....
Лучанин до КЛАВА Показати IP 1 Серпня 2016 19:42
І ТЕБЕ З НЕЮ ЗАОДНО ПІДЛІЧИТИ ...
українець до КЛАВА Показати IP 6 Серпня 2016 16:25
і тебе нещасну також. Савченко хвора людина, яка неспроможна оцінити своїх можливостей. Літала нехай і далі літає, якщо ще може і чи літала взагалі . Таких як Савченко подалі від влади, дурнів і так хватає і таких як ти клавіа!!!!!!!!!!!!!!!
Парниша Показати IP 1 Серпня 2016 14:04
Кто такой политолог? Рупор того кто платит.
МИ Показати IP 2 Серпня 2016 17:28
Надія Савченко чесна людина! Теперешню владу давно пора міняти, а де-кого в тюрму!
українець до МИ Показати IP 6 Серпня 2016 16:30
і Савченко також, рано випустили, слабо "поголодала". Ця вертихвостка не знає що таке голод. Ігра на публіку, заігралася льотциця нальотчиця
саша Показати IP 2 Серпня 2016 23:22
де текст про надюшу що прада очи риже
Блок-пост Показати IP 4 Серпня 2016 12:34
У вертольоті з неі може буде якась користь,але не в політиці.(читає і говорить чужими словами-мабуть под колпаком)
апро Показати IP 4 Серпня 2016 23:54
ця влада забрехалася і вважає, що народ її вже не прожене. Підете хлопці та дівчатка Ой як підете і будете дерти ще сильніше за яника. Говорити комусь, що нехай іде дітей бавити Позор Вам та ....
ооо до апро Показати IP 30 Серпня 2016 17:44
Украинцы,ну почему вы думаете только категориями "да" или "нет"? Перемога або зрада? Может быть, уже не раз разочаровавшись в "кумирах",пора и за ум взяться? В запале сказанная мысль для вас уже повод сотворить вождя и слепо за ним следовать. Подумайте сами,ну какой даже из героини ПРЕЗИДЕНТ? Имели на свой позор "президента"-проФФесора. Мало? Имели и "мессию". Мало? Навыбирали себе Раду,что от созыва к созыву все краше и краше. Пора в 25 лет и за ум взяться. Иначе пропадем.
вася Показати IP 16 Серпня 2016 15:32
Простая девка,в отличии от всех остальных прогнивших и продажных политиков вдруг стала называть вещи своими именами.А это просто не допустимо в обществе построенном на вранье.Сплетут ей ласты,но скажут Путин.
Секлита Показати IP 8 Вересня 2016 22:33
Надя не ворует. Выпадает с общей картины.
ЗАПАДЕНЕЦЬ Показати IP 26 Вересня 2016 12:54
Надюха ти нах*р полізла в польтику булаб героем в своему селі ,,,,
Лохопед Показати IP 28 Вересня 2016 00:04
Надя истинный патриот Украины и в этом нет никаких сомнений...! Но, в политике она профан и от её наивных заявлений несёт наивностью и дурью. В итоге, может оказаться так, что она, сама того не осознавая, будет лить воду на мельницу Путина.... О таких неплохо сказал "вечно живой" - "корысные идиоты..."!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus