USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Е-декларування під загрозою: як нардепи хочуть приховати свої статки

21 Грудня 2016 17:42
Народні депутати просять скасувати обов’язок декларувати майно членів родини, об’єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, готівкові кошти, фінансові зобов’язання, що належать третім особам, але якими користуються декларант або члени його родини.

З такою вимогою до Конституційного Суду ще в грудні 2015 року звернулись 48 народних депутатів, в основному - колишні соратники президента-втікача Віктора Януковича. А вже 22 грудня Конституційний Суд України розглядатиме відповідність низки положень Закону "Про запобігання корупції" (стосовно е-декларування) Конституції України, пише Вihus.info.

Окрім того, нардепи просять заборонити Національному агентству з питань запобігання корупції:

– користуватись реєстрами та інформаційними базами органів публічної влади з метою виконання повноважень з оперативної перевірки декларацій;

– визначати точність оцінки задекларованих активів під час повної перевірки декларацій;

– проводити моніторинг способу життя, в тому числі на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, зі ЗМІ та інших джерел інформації.

Також парламентарі фактично вимагають закрити вільний цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій та скасувати кримінальну відповідальність за декларування завідомо недостовірних відомостей у деклараціях.

Аналіз подання свідчить, що наведенні аргументи не доводять неконституційність відповідних положень відповідного закону. Щодо більшості оспорюваних положень закону не наводиться правове обґрунтування їх неконституційності, що не відповідає вимогам, передбаченим Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України".

Проте небезпека залишається високою, оскільки третина чинного складу Суду фігурує у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України за винесення завідомо неправосудних рішень ще за часів Януковича. Це ставить під питання незалежність і неупередженість суддів, рішення яких може призвести до скасування законодавства про е-декларування. Рішення КСУ неможливо ані відмінити, ані оскаржити.

Як повідомлялося раніше, західні ЗМІ вже відреагували на космічні статки українських чиновників та політиків. Однією з реакцій на це може бути те, що західні країни припинить співпрацю. Таку думку озвучив експерт Реанімаційного пакету реформ групи «Податкова реформа» Ілля Несходовський. Окрім того експерт зауважує, що партнери з Заходу, на його думку, вимагатимуть притягнення до відповідальності тих, хто не зможе обґрунтувати їх походження. Та додає, що сумнівається у можливості відкриття кримінальних проваджень проти чиновників, але від своїх посад вони можуть бути відсторонені.

Окрім того, як заявляв політолог Тарас Березовець, е-декларації українських чиновників змусили США та країни Заходу здригнутися від кількості готівкових коштів у «слуг народу», адже у цьому плані нардепи дали фору колумбійським наркобаронам і російським олігархам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сераховичі Показати IP 21 Грудня 2016 18:03
Браво! Народні обібранці побавились в демократію і хватить, а то як простий люд дізнається про статки ще і іхніх родичів,- то знову вийде на майдан.
Вася Показати IP 21 Грудня 2016 19:00
Так вже таку владу треба зганяти. Люди, хіба зараз краще ніж було при Януковичу? При Янику було погано а зараз взагалі не вижити і як депутати зараз брешуть і як крадуть . Це цинізм влади. Як Гройсман пояснить безробітним оплатити комуналку як вижити пенсіонеру. Гнати в шию хай женуть з країни!
Анонім Показати IP 22 Грудня 2016 14:58
олігархат УРКАїни хоче перетворити себе на вищу касту, зробити недоступними будь-які відомості про своє награбоване майно. ПАХНЕ КОЛІЇВЩИНОЮ !!!!!!!!!!
українець Показати IP 22 Грудня 2016 16:03
Справ зека янека живе і процвітає народ це бидло яким керують урки з кличкам прокурор. Суддя. Депутат. Президент ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus