USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Ринкові реформи: шанси, якими може скористатись Волинь

7 Січня 2015 12:21
На Волині є небагато державних підприємств, які ефективно працюють. В порівнянні з минулими роками, чимало держпідприємств припинили діяльність і під питанням закриття інших. Задля створення нових робочих місць потрібно змінювати систему. Тому зараз варто переймати успішний європейський досвід на шляху подолання кризи, - повідомляє Громадське.Волинь.

Після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в Україні мають повністю запрацювати ринкові механізми. Cуть полягає в ринковій економіці та демократії. В Україні вже впроваджували деякі реформи з переходу планової економіки до ринкової в 90-х роках, однак вони були або частковими, або ж їх відтерміновували. Втрачений час пішов не на користь державі.

В розвинутих європейських країнах неефективну державну систему поміняли на більш ефективну приватну. Основна мета приватизації – віддати підприємства тим, хто вміє ними ефективно управляти.

Однак нині не всі громадяни правильно розуміють поняття “ринкові реформи”. Згідно з даними соціологічного опитування , проведеним Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.UA, більшість українців вважає, що ринкові реформи – це високі зарплати, пенсії та скасування недоторканості депутатів.

Безперечно, конкурентні зарплати – це наслідок і атрибут дії ринкової системи. але до її запровадження Україна має пройти нелегкий шлях реформування, подекуди навіть зі звільненнями, створеннями нових підприємств – це саме те, що і називається розвитком економіки: коли вона відповідає викликам та потребам сьогодення,а не виробляє продукцію, яка була актуальною позавчора. Реформи не обов’язково мають тривати десятиліттями, навіть навпаки – щоби бути ефективними, вони мають бути рішучими і швидкими. Словаччині вдалось за 5 років поставити свою країну на ринкові рейки. Створення сприятливого клімату для ведення бізнесу – ключова мета ринкових реформ.

Дослідження показують, що приватизовані підприємства працюють більш ефективно. Але тільки тоді, коли права власності захищені, а діяльність фірми є відкритою, а не тіньовою. Тому зараз подолання корупції в Україні – одне з першочергових завдань.

Країни Центральної та Східної Європи ще до початку 90-х років почали переходити до ринкової економіки. За даними аналітиків Інформаційної кампанії “Сильніші разом”, Польщі вдалось легше подолати кризу в 1997-98 рр. завдяки різким змінам. З допомогою реформ вдалось досягти позитивних результатів і як наслідок покращився рівень життя. За останні 20 років Польща зробила справжній “економічний прорив”, оскільки перейшла від комуністичної планової до ринкової економіки. Завдяки створенню нових приватних підприємств на початку 90-х років в Польщі було працевлаштовано чимало поляків.

Планова (неринкова економіка) досить часто була заснована на тому, що на багатьох підприємствах не всі працівники виконували роботу і в той же час отримували зарплату. Наприклад, на підприємстві працевлаштовано 15 чоловік, але активно працює лише 10. Це роблять для того, аби не було соціальної напруги. У ринковій економіці це неприпустимо.

Оскільки Україна обрала європейський курс розвитку, то є можливість неефективні державні підприємства передати у приватну власність, але за чесним конкурсом. Адже нікому невигідно утримувати збиткові підприємства за кошти платників податків.

Якщо Україні вдасться створити бізнес-клімат, що приваблюватиме інвесторів, то в країні почнуть будувати нові конкурентоспроможні підприємства, де будуть створені нові робочі місця. Важливо, щоб приватизованими підприємствами керували ті, в кого найкраще це виходить. Наприклад, у Словаччину прийшли великі автовиробники, від чого отримав вигоду саме захід країни. Їхній успіх полягає в гнучкому ринку праці, боротьбі з корупцією, мотивуючій системі оподаткування. Волинь є прикордонним регіоном і знаходиться на заході, отже теж може бути вигідна європейському бізнесу. Також на Волині потрібно розвивати ті підприємства, що вже є.

НЕ ВСІ ДЕРЖПІДПРИЄМСТВА ПРАЦЮЮТЬ ЕФЕКТИВНО

На Волині не всі державні підприємства є прибутковими. Є проблеми й з затримкою виплати зарплат. Наприклад, складною залишається ситуація з державним підприємством “Волиньвугілля”. Нещодавно волинські гірники перекрили трасу Ковель-Жовква біля села Дігтів. Як повідомляє «Громадське.Волинь», шахтарі це зробили, щоб Кабмін та президент України надали шахтам підтримку і не закривали підприємства. Люди бояться залишитись без роботи. Зі слів мітингувальників, урядовці хочуть закрити три діючі шахти від держпідприємства «Волиньвугілля». Також працівники держпідприємства цієї зими були обурені невчасною оплатою праці.

Луцький міський голова Микола Романюк розповів, що серед великих державних підприємств (які є в Луцьку) залишились ДП Луцький ремонтний завод «Мотор» і Луцький спиртогорілчаний комбінат.

Щодо останнього, то спиртзавод на деякий час припиняв роботу, однак згодом виробництво продукції було відновлено.

«Щодо спиртогорілчаного комбінату, то я за те, щоб це було самостійне підприємство, а не було філією, де керували десь з Києва незрозуміло як і де. Ми зацікавлені в тому, щоб підприємство працювало і люди отримували заробітну плату», – зазначив Микола Романюк.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Луцький спиртогорілчаний комбінат може приносити чималі надходження в бюджет міста.

Підприємство Луцький ремонтний завод «Мотор» надзвичайно потрібне Україні, оскільки там ремонтують двигуни до турбореактивних сучасних літаків. Тому це підприємство потрібно розвивати й надалі. За даними Волинського обласного центру зайнятості, у 2014 році у ДП «Ремонтний завод «Мотор» було працевлаштовано 115 чоловік.

ШАНСИ, ЯКИМИ МОЖНА СКОРИСТАТИСЬ

Політолог Олександр Новосад вважає, що нашій державі потрібно знищити негативні залишки «радянщини» як у економіці, так і в системі державного та місцевого менеджменту.

«Фактично зараз потрібно перебудувати державу не точковим латанням старих проблем, а повністю вивести нову модель стимулювання економіки, визначити пріоритети розвитку. Криза – це завжди можливість щось докорінно змінити. Не лише українські експерти, а й чимало авторитетних у світових колах аналітиків наголошують, що зараз шлях у нас або вгору, або вниз. Тому краще мобілізувавши всі зусилля рухатися вгору, аніж жалкувати про втрачені шанси», – зазначив Олександр Новосад.

Аналітики інформаційної кампанії «Сильніші разом» стверджують, що реформи дають країні перспективи сталого розвитку і зростання економіки. ЄС пропонує апробовані програми розвитку і переходу до ринкових механізмів, якими Україна має шанс і повинна скористатися.

Тому можна зробити висновок, що тільки розвиток вільного ринку та демократії гарантуватиме Україні майбутнє членство в Європейському Союзі. Україна повинна боротись за краще майбутнє, викорінюючи корупцію та тіньові схеми вже зараз, не гаючи часу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Корінний лучанин Показати IP 7 Січня 2015 13:13
Стаття , так собі, дуже посередня і змахує на РЕФЕРАТ студента молодших курсів. ПОВТОРЕННЯ ТОГО, ЩО НАБИЛО ОСКОМУ і звучить десятиліттями в УКРАЇНІ. Слово РЕФОРМИ звучить на кожному кроці, вже й ворона може його КАРКАТИ , тільки біда в тому що з ними кожен УРЯД УКРАЇНИ зволікає. ЧОМУ, бо на кожному кроці смердить КОРУПЦІЄЮ, як не БАНАЛЬНО ЦЕ ЗВУЧИТЬ. Треба не заговорювати , а говорити про конкретні РЕФОРМИ. ПОРОШЕНКО назвав у своїй виборчій програмі десь зо ДВА ДЕСЯТКИ цих реформаторських діянь . І що, і де вони ці починання? Навіть ЄС уже не витримує і починає задавати питання . ОЛІГАРХАТ України таки добє країну до краху. Є безліч свідчень цьому!
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 7 Січня 2015 14:12
А які реформи може проводити людина, яка сама є олігархом ? У інших олігархів відразу виникнуть питання. А головне, що розуміти під словом реформи ? Бо теперішні реформатори з кабміну лише залізли у кишені громадян - от і усі реформи. Звичайно, бюджет таким чином можна наповнити, а от де люди далі гроші братимуть, коли на Волині повно безробітних. А у більшості працюючих зарплати теж далеко не європейські.
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 7 Січня 2015 15:07
А я ж про що кажу, люди добрі!? Звичайно, що є підготовлені читачі(користувачі інтернету) , а є і такі що декому треба "розжовувати" що до чого. Мені особисто не подобається коли все загалом називають словом РЕФОРМИ . УКРАЇНА потребує кардинальних змін майже в усіх СФЕРАХ нашого життя-буття. Але основні зміни повинні статись (про це вже давно на слуху) у СУДОВІЙ РЕФОРМІ (на це скаржаться підприємці та іНВЕСТОРИ), треба провести РЕФОРМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ у галузях НАРОДНОГО ГОСПОДАСТВА , ОСВІТИ , МЕДИЦИНИ. Мене вражає те, що оплата праці в нас залишилась радянською і є нині в УКРАЇНІ найменшою в ЄВРОПІ і серед країн СНД. Нинішня ПЕНСІЙНА реформа - це просто ЖАХ, так опустили людей! Це теж треба ТЕРМІНОВО змінювати вже в цьому 2015році і т.д. А ще мене жахає БЕЗРОБІТТЯ серед МОЛОДІ ! ТАК і хочеться уже кричати до ВЛАДИ : ТА РОБІТЬ ВЖЕ ЩОСЬ КОНКРЕТНЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ І ПЕРЕСТАНЬТЕ НАБИВАТИ СВОЇ КИШЕНІ ! НА ВОЛИНІ рівень зарплат упав майже на 6%, а до цього вын і так був невеликий. Молодь буде втікати у ЄВРОПУ, бо що тут робити! Поки молоді , здорові то ще зможе щось для себе заробити.
Дончанин до Корінний лучанин Показати IP 7 Січня 2015 18:19
По поводу безработицы: имеется прогноз, что в этом году уровень безработицы на Украине достигнет 40%. Между прочим, это подтверждается и в данной статье, например, "В порівнянні з минулими роками, чимало держпідприємств припинили діяльність і під питанням закриття інших"
123 до Дончанин Показати IP 8 Січня 2015 10:19
То ли дело в днр...104% занятость.
Анонім Показати IP 8 Січня 2015 00:20
Так де ж ті шанси, якими можна скористатись ? Налили води і закінчили. Конкретики - нуль. Приватизація - панацея від усіх проблем. Чорта з два. Запитайте у Гунчика скільки людей працювало на автозаводі за Союзу і тепер. Та й ті половину часу сидять у неоплачуваних відпустках, бо тролейбуси та автобуси за таких цін ніхто не купує. А завод приватизований. А скільки таких підприємств в Україні взагалі "пох*рили" і ще "пох*рять" ? У Європі наша конкуренція нафіг нікому не потрібна. А людям куди діватись ? Так у чому тоді проблема ?
Степан Показати IP 8 Січня 2015 09:45
Довели до банкрутства заводи і фабрики , що діди і батьки будували .....Зграйка спритників прихватизувала.... Повирізали на метал з заводів і фабрик все, що можна було. Будівлі порозбирали і - це українські реформи !!! Ламати ,не будувати ...Будемо горбатитись на поляків, росіян, і т.д. Добре подумати не могли.. Готове розбирати, а не зберегти і підтримувати і підремонтовувати ми не вміємо ... перевелися господарі.
123 до Степан Показати IP 8 Січня 2015 10:21
Якщо перепродаж державного майна - це реформи, то гнати в шию таких реформаторів.
ГОНДУРАС! Показати IP 8 Січня 2015 11:00
В Україні слово= реформи= слід розуміти, як подальший грабунок обдуреного та задуреного через телеканали нічого не розуміючого народу.Під прикриттям= реформ= Україну вже в 2015 році Яценюк та його друзі доведуть до банкрутства та дефолту,потім введуть в країну транснаціональні кампанії, які остаточно приватизують та пограбують,нібито за наявні борги, все, що ще лишилось в нашій державі. Доречі, у =хвальоній= Грузії після реформ Саакашвілі 70% населення отримує середню заробітню плату в 40-50 доларів сша. Хотіли Європу ,а отримпали Гондурас.
Корінний лучанин до ГОНДУРАС! Показати IP 9 Січня 2015 10:30
В ДОДАТОК. Недавно озвучили інформацію компетентні люди із ВР про те , що уже при ПОРОШЕНКУ збільшився відтік капіталу в ОФШОРИ в1.6 рази більше ніж це було при Янеку останнім часом. Це говорить про те, що грабунок УКРАЇНИ продовжується і під приводом боротьби із КОРУПЦІЄЮ "олігархи" ховають свої ліві приховані доходи. Отже, старі " покращення " продовжуються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus