USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

З новим кодексом Азарова «завтра» для малого бізнесу не буде, - експерти

7 Жовтня 2010 13:59
Більшість поправок, які ініціювали спеціалісти громадських бізнес-організацій та підприємці, не враховані в оновленій редакції податкового кодексу, що призведе до тінізації малого та середнього бізнесу або змусить зійти з ринку сотні підприємців.
Таку думку 6 жовтня озвучив голова асоціації «Бізнес-Луцьк» Анатолій Носалюк на круглому столі «Податковий кодекс. Мале та середнє підприємництво: шляхи до виживання».
Він зазначив, що, не зважаючи на те, що протягом кількох останніх місяців йшло активне обговорення кодексу, основні поправки зі сторони малого та середнього бізнесу не були враховані.
Зокрема, Носалюк пояснив, що згідно з новою редакцією підприємців, які торгують нині на ринку і сплачують фіксований патент, примушують перейти на спрощену або загальну системи оподаткування. Обидві передбачають запровадження журналу обліку доходів та витрат, обов’язковість квитанцій про походження товару, касовий апарат та 12 статей відповідальності за порушення введення касового апарату.
Носалюк пояснив, що згідно з кодексом торгуватися, як усі звикли, на базарі буде не можливо, адже за продаж товару з відмінною від фіксованої ціною – передбачено штраф у розмірі 20% від вартості товару. При повторних таких порушеннях сума штрафу збільшується до 50 та 100%.
Вартість торгового патенту збільшується. Якщо раніше вона становила до 200 гривень, то тепер - від 200 до 600 гривень, а за торгівлю по Україні – 1500 гривень в місяць. При цьому для «спрощенців» зменшується можлива кількість найманих працівників від 10 до двох та кількість річного оборот від 500 тисяч в рік до 300. Цієї суми не вистачить аби в рамках закону забезпечити достойний рівень зарплати для підприємця та одного найманого працівника.
Новий кодекс зменшує перелік суб’єктів, які не можуть бути «спрощенцями», в тому числі це стосується продажу секонд-хенду. Оманливими вважає Носалюк і так звані податкові канікули, які звільняють від сплати патентів спрощенців на п’ять років, але змушують встановити касовий апарат.
Голова асоціації каже, що якщо до малого бізнесу не дослухаються, можуть початися громадські акції, які були вже були у 1997 році. Тоді підприємці також протестували проти введення касового апарату і товарно-касових книг.
Носалюк не заперечує, що переходити до касових апараті колись таки буде потрібно, проте тоді варто аби на ринках були відповідні умови. Адже зрівнювати умови роботи на ринках Києва та районних центрів поки що не можливо.
«Не такий страшний касовий апарат, як його адміністрування і штрафні санкції. Коли кожен повинен вибити нульовий чек, підклеювати стрічки, зберігати їх.. Необхідно найняти додаткову людину для адміністрування апарату. Крім того, хто роз’яснюватиме тисячам підприємців, норми нового податкового кодексу, якого - 500 сторінок?», - коментує Носалюк.
«Піти в тінь – найменше чого б хотіли підприємці, які працюють чесно. В Верховній Раді «маховик» запущений так, що реакція в кращу сторону навряд чи буде. Адже за кермом люди з міліардним бізнесом…Проте в цьому процесі ми маємо зайняти свою позицію, аби за круглими столами генерувати ідеї, виходити на всеукраїнський рівень», - каже помічник Голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки та оборони Олександр Кралюк.
За словами Носалюка, хоча згідно з законодавством нова редакція кодексу вже не має права вступити в силу з 1 січня 2011 року, так як не затверджена за шість місяців до нового бюджетного року, якщо вона таки ввійде в силу «завтра» для підприємців не буде».
Окрім ринкових підприємців, податковий кодекс стане випробуванням для таксистів. Головним чином тому, що за словами голови ВГО «Українське таксі» Леоніда Бойка, 90% з них працюють нелегально, не маючи відповідних ліцензій.
Однак, головною проблемою для таксистів є нова редакція закону «Про автомобільний транспорт», яка довірить видачу дозволів місцевим органам самоврядування. За словами Бойка це з одної сторони дозволить порахувати кількість таксі в містах, а з іншого може стати приводом для корупції.
Як наслідок зустрічі, присутні на круглому столі представники таксо-бізнесу, підприємці та представники громадських організацій домовилися про співпрацю для відстоювання власних інтересів у вищих органах влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
змучений владою Показати IP 7 Жовтня 2010 15:01
Ненавиджу владу. Всю! Ми для політиків гівно! Чого ж ми про говорити - говоримо - а вийти на вулицю ніхто не хоче!!! Політики,українські, волинські. луцькі - геть! ГЕТЬ з країни!!! всім серцем вас ненавиджу!!!!
Хохол Показати IP 7 Жовтня 2010 15:06
Що вибрали то і маєте.А базарники крепко хотіли такого президента.Зараз не плачте.
змучений владою Показати IP 7 Жовтня 2010 15:52
Ти, йопт, умний...мені не тикай!!! Я його вибарав??? Я взагалі б всі виборчі дільниці спалив би в день виборів!!!!
Ярослав Показати IP 7 Жовтня 2010 16:41
З такими кодексами "завтра" Азарова може не стати, - народ
Місцевий Показати IP 7 Жовтня 2010 21:43
З таким Азаровим "завтра" народу може не стати... Вони хочуть, щоб ми всі позалазили в шахти, залізо з вугіллям довбали і не вякали... Ось де справжні українці, трудолюбива нація рабів та баранів... Ой дивіться бидляття, бо як урветься терпець, то вже "Пасічника" не буде, а будем вішати Вас за ЯЙЦЯ!!!
Anti-Mafia Показати IP 22 Жовтня 2010 20:50
Про який рівень генерування може говорити Кравлюк, ящо не здатний організувати навіть власного.З прибуткових бізнесів в чиновники збиткових підприємств на 20 годинний робочий тиждень не втікають. Дивно бачити Носалюка колишнього керівника "Автопарксервісу" разом з його нинішнім, при тому, що вони його з Кравлюком розвалили вщент та тягнуть з бюджетників гроші на утримання власних стільців.Захищати бізнес повинні кращі, а не "ЛУЗЕРИ", та й ще й перед виборами.
MaRio Показати IP 11 Листопада 2010 18:52
Не слід винити у всьому лише нашу політику.Вони тільки створюють погані умови для нашого життя, а вносять ці умови в реальність ті люди, які може й не свідомо його підтримують. Ті люди живуть серед нас, вони звикли лизати владі дупу, сьогодні дякувати тобі і кланятись а завтра заслати до тебе ревізорів...УкраїнцІ, звикли бути бидлом,, з цим вже нічого не перекрутиш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus