USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За заявою працівників ЛПЕ відкрили кримінальне провадження

11 Січня 2016 18:23
Слідчі Луцького відділу Національної поліції розслідують провадження за заявою працівників ЛПЕ, які звинувачують керівництво підприємства у фінансових махінаціях.

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит, надісланий Інформаційному агентству Волинські Новини.

Нагадаємо, у грудні 2015 року працівники Луцького підприємства електротранспорту були змушені вдатися до акції протесту під стінами міської ради. Протестувальники перекрили рух вулицею, демонструючи банери із закликами до аудиту підприємства, виплати заборгованості із заробітної плати за багато місяців тощо. Це, своєю чергою, стало поштовхом до візиту депутатів на підприємство, аби детальніше ознайомитися зі станом справ на ЛПЕ.

Пальне, закордонні поїздки і премії за рахунок підприємства з боргами

Працівники підприємства неодноразово заявляли про махінації на підприємстві.

Приміром, йшлося у заяві працівників, замість проведення підготовки приміщень структурних підрозділів, транспортних засобів підприємства до роботи в осінньо-зимовий період до 1 вересня, керівництво підприємства витрачало кошти на брендування та фарбування тролейбусів. Крім того, переконують працівники, за послуги з розробки бренду ЛПЕ на ФОП Романюк В.О. (рекламна агенція «Перспектива») було виплачено 45 тисяч гривень За кожне фарбування тролейбусу на ФОП Романюк В.О. виплачується 6 тисяч гривень. При чому фарба, інші витратні матеріали закупляються за рахунок ЛПЕ. Підготовку до фарбування виконують працівники ЛПЕ. Однак фарбування здійснюється неякісно та не відповідає коштам, витраченим на нього.
В той же час тролейбуси, кажуть працівники, знаходяться у вкрай незадовільному стані, необхідно замінити шини, окремі тролейбуси перебувають у небезпечному для пасажирів стані.

Натомість керівництво ЛПЕ звинувачують у махінаціях із закупівлею запчастин в Республіці Польща.

«Республіка Польща списані запчастини до тролейбусів і до контактної мережі передає підприємству зо договором дарування. Однак такі запчастини внаслідок махінацій і оборудок оформляє у власність підприємець Назарук Олександр Володимирович (код ЄДРПОУ - 2753103236) і потім продає їх КП «ЛПЕ». Таким чином підприємству завдаються збитки, а керівництво на цьому наживається», - йдеться у зверненні працівників.
Також в листі інформується про те, що, незважаючи на складний фінансовий стан підприємства, з травня 2015 року директор і головний інженер двічі на місяць за кошти підприємства їздять в Республіку Польща. Окрім того, підприємством щомісяця виділяється по 200 літрів пального для використання старшим інженером, який заправляє цим пальним власний автомобіль «Mitsubishi Galant».

У той час, як рядові працівники не отримували декілька місяців зарплату, директору і працівникам адміністрації виплачувалися премії, причому з порушенням положення «Про виплату надбавок до посадових окладів за високі досягнення в праці керівникам, професіоналам, фахівцям та технічним службовцям Луцького підприємства електротранспорту».

Так, згідно з цим документом, розмір надбавки не повинен перевищувати 50% посадового окладу. Однак, стверджується в листі, окремим працівникам встановлюється розмір надбавки 100%.

Відкрите кримінальне провадження і примирна комісія

Згаданий лист працівники ЛПЕ адресували прокурору області, начальнику УСБУ Волині та головному управлінню Нацполіції Волині.

Так, у відповіді Луцького відділу Національної поліції у Волинській області йдеться про те, що за фактом звернення працівників Луцького підприємства електротранспорту відкрито кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).
На даний момент тривають слідчі дії, аби встановити, чи були в діях службових осіб ЛПЕ ознаки складу злочину.

Нагадаємо, у грудні минулого року Луцький міський голова звільнив керівника підприємства. А в працівників з’явилася власна кандидатура на посаду керівника.

Крім того, працівники підприємства ініціювали початок колективного трудового спору між колективом та підприємством. Але наразі реєстрацію спору у Національній службі посередництва і примирення призупинили. А 22 грудня, інформує сайт Відділення НСПП у Волинській області, відбулася узгоджувальна зустріч із сторонами колективного трудового спору Луцького підприємства електротранспорту.

Сторони домовились на постійній основі проводити конструктивний діалог для вирішення колективного трудового спору у правовому полі. Також страйковий комітет підготував Угоду про створення примирної комісії та направив її для підпису адміністрації ЛПЕ.
На ЛПЕ чекає ще низка перевірок

Водночас, згідно з інформацією Луцької місцевої прокуратури, звернення працівників ЛПЕ перенаправлене до Управління Держпраці в області та Держфінінспекції області для проведення необхідних перевірок.

Так, Управління Держпраці має перевірити інформацію про порушення керівництвом вимог трудового законодавства у сфері оплати праці і безпеки виробництва, а Держфінінспекція має перевірити законність використання керівництвом комунального підприємства коштів під час ведення фінансово-господарської діяльності.
Варто також нагадати, що у зв’язку зі складною ситуацією на підприємстві, депутати Луцької міської ради створили тимчасову контрольну комісію, яка має перевірити діяльність ЛПЕ.
Головою комісії обрали депутата Ігоря Поліщука (УКРОП), а членами комісії стали: Григорій Пустовіт (Батьківщина), Тарас Шляхтич (Самопоміч), Олександр Лазука (Народний контроль), Олександр Козлюк (Солідарність), Костянтин Петрочук (Радикальна партія), Віктор Ящук (Свобода).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Лучанин Показати IP 11 Січня 2016 20:35
Мабуть комусь треба сушити сухарі!
Анонім до Лучанин Показати IP 12 Січня 2016 00:04
Починаючи з тих, хто скакав на майдані.
роман Показати IP 11 Січня 2016 20:45
Це все не могло робитися без відома міського голови Романюка, який мав лучан десь, вт.ч. і тих які за нього голлосували
Волиняка Показати IP 11 Січня 2016 21:04
Кажуть що той інженер знову в Польщі, сліди замітають, чи знову щось купують за гроші працівників, бо питання з заборгованістю залишається відкритим..
Фотін Показати IP 12 Січня 2016 08:29
Треба повернути попереднього керівника, а то він напевно вирішив, що все внього добре. За свої вчинки потрібно відповідати.
Волинянин Показати IP 12 Січня 2016 08:30
Не смішіть. які там сухарі. поділяться і знову все стане на "свої" місця. Крали крадуть і будуть красти, а працівники як і раніше працюватимуть за копійки. Нічого не змінилося. І навря чи зміниться.
Хлоп Показати IP 12 Січня 2016 09:52
Є два гідних кандидата на посаду керівника ЛПЕ, які не будуть красти, і працівники працюватимуть за гривні - пан Пустовіт і пан Поліщук. Тим більше що вони й самі дуже переймаються проблемами підприємства і мають неабиякий досвід управлінця:)) Ото б показали, як треба:)) І на телебаченні дебати про своє бачення розвитку:))
Володимир Показати IP 12 Січня 2016 13:42
Найсмішніше те, що Олега Домбіка замість в'язниці призначили на посаду фінансового директора на заводі "Мотор" з подачі того ж Романюка. Банда і далі процвітатиме!!!!
Сергій Показати IP 12 Січня 2016 15:02
Першого треба садити Романюка, Але з його статками в нашій державі це неможливо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus