USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Bellingcat назвав імена осіб, причетних до катастрофи MH17 над Донбасом

24 Лютого 2016 08:35
У новому звіті про катастрофу літака "Малайзійських авіаліній" експерти Bellingcat називають імена тих, хто добирав солдатів в екіпаж "Бука" та віддав наказ на запуск ракети.

У середу, 24 лютого, експертна група Bellingcat оприлюднила доповідь з заголовком "MH17: імовірні підозрювані та свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади", - пише Deutsche Welle.

Завдяки інформації, яка знаходиться у вільному доступі, цивільним журналістам-розслідувальникам вдалося відновити траєкторію переміщення бригади у літні місяці 2014 року, її склад та командну структуру. Крім того, експерти Bellingcat змогли ідентифікувати тих російських військових, які з великою імовірністю безпосередньо віддавали наказ на транспортування зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук" на територію України та на запуск ракети, що у липні 2014 року збила літак "Малайзійських авіаліній".

Зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) "Бук"


ХТО ВІДДАВ НАКАЗ НА ЗАПУСК РАКЕТИ?

Автори дослідження стверджують, що "Буком", з якого збили літак, швидше за все, управляли військовослужбовці 2-го батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади армії РФ. Bellingcat відзначає, що до складу стандартного екіпажу "Бука" входять двоє осіб - оператор установки і водій, а також двоє офіцерів - сержант і лейтенант. При цьому рішення про запуск ракети ухвалює лейтенант. Автори звіту змогли встановити особи десяти офіцерів 2-го батальйону, один з яких зміг віддати наказ. Утім, хто саме це зробив, експерти Bellingcat у даному звіті не кажуть, тому у ньому вказані лише їхні імена і перші літери прізвищ, а обличчя на фотографіях навмисне розмиті.



Однак точний склад екіпажу має бути відомий командиру батальйону, оскільки саме він мав відібрати солдатів та офіцерів для управління "Буком", запевняють автори звіту. Bellingcat вдалося встановити, що посаду командира у цей момент, схоже, обіймав Дмитро Трунін. Своєю чергою, його начальником, командиром 53-ї зенітно-ракетної бригади був Сергій Мучкаєв. Автори розслідування припускають, що він ухвалював рішення про переміщення 2-го батальйону та, зокрема, про транспортування ЗРК "Бук" на українську територію. Мучкаєву також можуть бути відомі особи військовослужбовців, які входили до складу екіпажу "Бука", який збив літак "Малайзійських авіаліній", йдеться у звіті.



Наводячи висновки і вказуючи на ймовірних свідків та підозрюваних, автори розслідування неодноразово використовують такі слова, як "якщо", "імовірно", "цілком імовірно" тощо, оскільки у них немає доступу до закритої документації міноборони Росії, а всі висновки ґрунтуються на аналізі даних з відкритих джерел.

ПУТІН І ШОЙГУ - СЕРЕД ВИННИХ В АВАРІЇ

Експерти Bellingcat також дійшли висновку, що частину відповідальності за трагедію MH17 несуть вищі чини російської армії. Зокрема, командир зенітного ракетного з'єднання Західного військового округу (ЗВО) Олексій Золотов, командуючі 20-ю гвардійською загальновійськовою армією ЗВО Олександр Лапін (до 8 липня 2014 року) та Олександр Чайко (з 8 липня 2014 року), начальник військ протиповітряної оборони (ППО) та авіації ЗВО Андрій Коханов, командувач військами ПВО Сухопутних військ Збройних Сил (ЗС) Росії Олександр Леонов, командувач військами Західного військового округу Анатолій Сидоров, головнокомандувач сухопутними військами Росії Олег Салюков.

Очолюють список міністр оборони Росії Сергій Шойгу разом з його двома заступниками - Валерієм Герасимовим та Аркадієм Бахіним. А також президент Росії Володимир Путін, який згідно з Конституцією є верховним головнокомандувачем ЗС Росії. Усі ці люди були задіяні у процес ухвалення та виконання рішень про переправлення військової техніки до російсько-українського кордону та на територію України, переконані автори дослідження. "Згідно з імовірним висновком про те, що російський "Бук" збив MH17, головну відповідальність за падіння літака "Малайзійських авіаліній" несе міністерство оборони спільно з військовими командуванням та лідерами самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", - підсумовують експерти Bellingcat.

У НІДЕРЛАНДСЬКИХ СЛІДЧИХ - РОЗШИРЕНА ВЕРСІЯ ЗВІТУ

Засновник Bellingcat Еліот Хіґґінс у розмові з DW розповів, що даний звіт - скорочена та цензурована версія того документа, який був переданий прокуратурі Нідерландів у грудні 2015 року. Зокрема, у варіанті для слідчих вказані повні імена та прізвища підозрюваних військослужбовців 53-ї зенітно-ракетної бригади, а їхні обличчя на фотографіях не розмиті.

Крім того, в оприлюднену версію не увійшла інформація, яка, на думку аналітиків Bellingcat, наявна "у недостатньому обсязі для публікації, але при цьому потенційно релевантна для слідства", пояснив Хіґґінс.

Еліот Хіґґінс


На даний момент доповідь доступна лише англійською мовою. Зараз над її перекладом на російську мову працює команда волонтерів, розповів Еліот Хіґґінс. Засновник Bellingcat висловив сподівання, що російськомовна версія доповіді буде готова "через кілька тижнів".

Нагадаємо, "Боїнг" Малазійських авіаліній розбився 17 липня 2014 року в Донецькій області. Внаслідок катастрофи загинули всі 298 пасажирів, що перебували на борту. Кримінальне розслідування для встановлення вини у катастрофі конкретних осіб веде міжнародна група слідчих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 24 Лютого 2016 18:25
Чушь!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus