USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Лучани блокують будівництво багатоповерхівки на вулиці Гордіюк

30 Листопада 2015 16:20
Більше 100 дерев планується зрізати на ділянці, яка віддана в оренду для будівництва багатоквартирних житлових будинків на розі вулиць Конякіна-Гордіюк. Мешканці прилеглих будинків вирізання дерев зупинили і погрожують судитися із забудовником. Натомість інша сторона конфлікту, як і міська влада, переконує, що все відбувається законно.

Конфлікт відбувся на місці будівництва сьогодні, 30 листопада. Так, під час зрізання дерев, місцеві мешканці ледве не силою зупинили ці роботи. Лучани виступають проти будівництва багатоквартирних будинків та вирізання зеленої зони.

Історія конфлікту

Конфлікт навколо згаданої ділянки триває давно. Територія, за яку нині точаться суперечки, довгий час межувала з меланжевим комбінатом. У 2007 році Львівський промбудпроект, який за попереднім генеральним планом розробляв проект промзони в районі, де знаходиться територія колишнього шовкового комбінату, надіслав в Луцьку міську раду лист. Згідно з ним, на території, площею 3 гектари, за зеленими насадженнями раніше передбачалося збудувати громадський центр. Однак жодне з підприємств промвузла не висловило бажання цього зробити, тож цю ділянку можна використати під житлову забудову.

Санітарна зона має становити не менше 100 метрів. Таке цільове призначення згаданої ділянки і закріпили в новому генеральному плані. Але раніше на тому місці з’явилося футбольне поле. Щоправда, документів на це поле ні в кого немає.

У 2008 році цю ділянку віддали в оренду Луцькому домобудівельному комбінату. Того ж року ЛДБК отримав дозвіл на будівництво і розпочав підготовчі роботи.
ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ІСТОРІЮ КОНФЛІКТУ У МАТЕРІАЛІ: «БОЇ» ЗА ЛУЦЬКУ ЗЕМЛЮ. РОЗСЛІДУВАННЯ

У 2014 році міська рада затвердила план зонування території і конфлікт отримав новий виток. Місцеві мешканці особливо обурювалися тому, що там планують забудувати футбольне поле, яке хоч і стихійне, та збудоване, переконують, згідно зі всіма нормами.

«Воювали» лучани із забудовником дуже довго. Декілька разів збиралася погоджувальна рада за участю забудовника і місцевих мешканців. Забудовник пропонував уже декілька варіантів вирішення конфлікту.

З проекту ліквідували одну мийку. Буде там, переконують, спортивне ядро із футбольним полем, спортивні майданчики, інші споруди спортивно-громадського призначення. Цей проект передбачає і паркінг, і дошкільний навчальний заклад на 240 місць. Варто зауважити, що люди просили зберегти стадіон, але це прохання повністю унеможливить будівництво, тому побажання не враховане.

До слова, забудовник написав листа до міської ради, у якому пообіцяв виділити 10 квартир родинам загиблих в зоні АТО лучан та ветеранам-афганцям.
Зрештою, у лютому цього року депутати міськради минулого скликання затвердили детальний план території району вулиць Конякіна-Гордіюк.

Відтак, забудовник вже отримав змогу брати містобудівні умови, розпочинати передпроектні роботи, готувати проект і розпочинати будівництво. А нині вже є дозвіл на початок будівництва.

Вирубка більше сотні дерев

Сьогодні, 30 листопада, робітники на місці майбутнього будівництва почали зрізати дерева і ці роботи зупинилися. Адже обурені лучани, попри всі дозволи, вимагали припинити зрізання 100 дерев, на місці яких планується будівництво. На місце події прибули як працівники Національної поліції, так і місцеві депутати, і представники міської ради.

До прикладу, очільник міського управління екології Анатолій Гламазда переконував, що вирубка дерев відбувається законно.
«На знесення зелених насаджень передбачений ордер, але якщо згадана ділянка йде під будівництво, то ордеру не треба. Тільки комісія обстежує, які дерева підлягають знесенню, оцінюють їх вартість, забудовник відшкодовує їх вартість. В цьому випадку як такого документу як ордер не передбачено», - зазначає він.

Так, згідно з висновком, на ділянці підлягають вирубці 104 дерева, за які забудовник заплатив 30 тисяч гривень.

Та місцеві мешканці, почувши ці цифри, надзвичайно обурилися: мовляв, ці дерева продані за безцінь, адже штраф за самовільну вирубку, до прикладу, на порядок вищий. Тим паче, переконують вони, в акті вказані не ті породи дерев: так, стверджують вони, написано, що там є 4 тополі, а по факту їх нема.

Довелося всім разом пройтися по ділянці і шукати ці 4 тополі. Три з них знайшли, з четвертою - виникли питання. Також лучани переконують, що цим деревам додали віку: мовляв, в акті пише, що їм зо 30-40 років, а насправді, вони - молодші.
Напруга на майданчику щосекунди збільшувалася. Так, коли мешканцям казали, що 10 квартир отримають учасники АТО і афганці (7 і 3 відповідно) обурені люди пропонували просити квартири «в будинку Романюка-молодшого, біля гімназії № 21» (йдеться про будівництво багатоповерхівки, біля школи, до якої причетний син Луцького міського голови Миколи Романюка). А представників охоронної фірми пропонували «йти воювати в АТО, а не воювати з мирними лучанами».
Окрім того, чимало обурених лучан переконували, що згадана зона – місце відпочинку, такий собі місцевий «курорт», де вони самі свого часу садили дерева і часто відпочивають.

Сама ж територія із зеленими насадженнями досі не має статусу парку. Так, восени цього року за декілька спроб депутати міськради усе ж таки дали дозвіл КП «Парки та сквери Луцька» розробити проект парку на розі вулиць Конякіна та Гордіюк, в межах 7 гектарів, які розташовані поруч із запланованим будівництвом. Однак, документи ще досі не готові.

На місці конфлікту була присутня й новообраний депутат Луцької міської ради Алла Надточій, яка раніше представляла ініціативну групу лучан, котрі виступали проти забудови стадіону. Каже, свою позицію вона так і не змінила.
Особливо її обурює те, що для доріг та стоянок земля виділена не в межах ділянки під забудову.

«Видано 3,3 гектари в оренду, а під забудову - майже 4 гектари. На дитячий садочок з того, що там виділяється – менше півгектара. Решту - дороги, стоянки, які будуть приєднані до цієї забудови - все безкоштовно віддано за рахунок жителів», - зазначає вона.

Та й у будівництво дитсадка вона теж не вірить, мовляв, подібна ситуація вже була на вулиці Конякіна, де нині розташована ресторація.

Крім того, з її слів, громада подала до суду для встановлення законності дії забудовників, саме засідання перенесене на 10 грудня. А поки лучани налаштовані рішуче: стояти і оберігати зелену зону.
На іншій чаші терезів…

Про своє бачення конфлікту у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів очільник Луцького домобудівельного комбінату Руслан Вайман.

Так, з його слів, поруч з будівництвом зберігатиметься паркова зона, площею 7 гектарів. Там же забудовник зобов’язується встановити лавки, освітлення, доріжки для відпочинку лучан.

Водночас, каже він, ділянка не дісталася ЛДБК даремно. Наводить Руслан Вайман свої аргументи: окрім 10 квартир учасникам бойових дій та воїнам Афганістану, ЛДБК має сплатити до бюджету міста 7,5 мільйона гривень пайової участі. Крім того, із зарплати працівників, які будуть зайняті на будівництві, будуть відраховуватися в той же міський бюджет податки на доходи фізичних осіб, які є основною бюджетоутворюючою статтею. А дорога, яку будуть будувати, – це потреба міста, а не лише забудовника.
«Той самий парк треба обслуговувати: до прикладу, вивозити сміття. В якому він зараз стані? Довкола сміття, неприбрано. Колись там знайшли вбиту людину. А згідно з планом там будуть лавки, ліхтарі, буде все облагороджено. Там же також будуть дитячі майданчики. Більш того, пайова участь в міський бюджет нашого підприємства, окрім всього, складає 7,5 мільйона гривень. Також це будівництво – робочі місця, для тих же лучан, і податки з їх зарплати у міський бюджет. Треба зважати і на це. Сьогодні в країні йде війна, то ми маємо вирішити, чи ми в футбол граємо, чи будуємо, створюємо робочі місця і платимо гроші в бюжет, який треба наповнювати», - зауважує він.

Окрім того, Руслан Вайман переконує, що крім будинків, буде зведений і якісний спортивний майданчик, яким всі користуватимуться. А нині всі дозволи ЛДБК має, у тому числі й дозвіл на початок будівельних робіт, і все, каже, в межах закону.

«Ми вирішуватимемо конфлікт в правовому полі. Жодних бійок. У нас є місцева влада, є кому бути посередниками в місті», - пояснює він.
Зрештою, інтереси підприємство готове відстоювати і в суді, оскільки, переконує, всі документи в них в порядку. Натомість він зауважує, що досі в цьому конфлікті ЛДБК проявляло терпіння і готовність до діалогу з мешканцями. Інший забудовник, каже він, просто забудував би, нікого не питаючи, а не йшов би на компроміси.

До слова, ділянка під будівництво багатоквартирних будинків – не єдина спірна ділянка на тій території. Так, поруч уже декілька років будується церква. А поруч – екс-ректор Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», нині заступник голови обласної ради Роман Карпюк просив продовжити оренду земельної ділянки, на якій хотіли будувати гуртожиток, але луцькі депутати на це не погодилися

Не виключено, що конфлікт знову перейде в стіни міської ради, бо лучани готові йти пікетувати будівлю мерії. А представниця місцевих мешканців Алла Надточій стала депутатом міської ради. Крім того, питання збереження парку на цій ділянці – одна з її передвиборчих обіцянок.
Однак, скасувати рішення міської ради може лише суд. Тож, в усіх перипетіях навколо ситуації з ділянкою, вочевидь, доведеться розбиратися і слугам Феміди. Тим паче, лучани налаштовані дуже рішуче і заява до суду таки подана.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Ас Показати IP 30 Листопада 2015 16:26
От пулішуки городські стали вже будувати не дають олігархам все рівно побудують і забудують нічого не зробите тут не полішуки рішають а долари де хто хоче нехай там і будується
Не до Показати IP 30 Листопада 2015 16:41
Надточій ще не нахапалась? Ще потрібно збити трохи з Ваймана?
Анонім Показати IP 30 Листопада 2015 16:55
Сам не гам і другому не дам
тобі скажу Показати IP 30 Листопада 2015 16:58
Надточій Алла та отой юрист з Волтекса в шкірянці давно тягають Ваймана по судах з одною ціллю - вибити грошей.
Анонім Показати IP 30 Листопада 2015 17:04
А дерев у Луцьку не треба, тільки повирубувати, понабудовувати багатоповерхівок...... Бо це гроші, гроші .... А внуки забудовників де будуть жити, в якому місті, державі.....
Онаніму до Анонім Показати IP 30 Листопада 2015 20:30
Внуки забудовників будуть жити там де живуть діти забудовника - в Ізраілі
мешканка 40 кв Показати IP 30 Листопада 2015 17:40
первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів. Об'єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади. БЕЗ ЗГОДИ ГРОМАДИ не можуть бути передадані. А отже парк буде і люди зможуть в ньому відпочивати, бо громада на 40 кварталу дозволу на вирубку чи забудову не давала.
Соборності до мешканка 40 кв Показати IP 30 Листопада 2015 21:22
У нас на Соборності хотіли збудували обригайлівку, прямо посеред двору. Ніякого дозволу жителі не давали, пару раз вмовляли піти мирно. Але хіба вони розуміють мову людську? Знесли забор, засипали вириті траншеї - лише тоді у забудовника включилась пам'ять і він згадав, що він не один в місті живе і гроші все не вирішують.
лучанин Показати IP 30 Листопада 2015 19:08
Я так зрозумів, що парк залишиться. А разом з тим люди будуть мати де жити і забудовник зможе забезпечити не 10 чи 20 людей робочими місцями. Вам добре говорити, бо маєте житло (можна сказати на шаріка приватизоване), городи, гаражі свого втратити не хочеться. Але подумайте і про інших.
Восьминіг до лучанин Показати IP 30 Листопада 2015 21:17
"... Але подумайте і про інших". Хочеш жити у місті без парків і зелених насаджень? Серед уродних бетонних будівель?
не будьте тупими Показати IP 30 Листопада 2015 20:22
Де там парк? НЕМА. Нема там парку. Документи на парк робляться, парк буде без ділянки забудови. А поки що - скільки хоч дерев всередині тієї ділянки ріж. Це раз. Поприходили бабки, які явно не грають у футбол. Сильно їм стадіон треба? А може, хтось їх накрутив? Це два. и в тому "парку" були? Пляшки, сміття, шприци. І ніхто його не прибирає. Це три. Поруч - будинок будується, чомусь ніхто не протестує. Це чотири. Церква будується. теж все гаразд. А тут навпроти будинку міліціонерів будівництво - де ж це видано! Якщо територіальної громади земля, то хай вирішує вся територіальна громада. ВСЯ! А не купка місцевих крикунів. Хто має право на цю ділянку? 20 людей, чи 200 тисяч? Подавайте до суду, а не кричіть на всіх підряд.
о Показати IP 30 Листопада 2015 20:24
......розводити в парку тількі алкашів і наркоманів і сміття чим побільше........людям десь і жити треба
Парк до о Показати IP 30 Листопада 2015 21:20
Гайда, зріжем всі дерева у парках і на їх місці набудуєм будинків! У Луцьку більше ж немає землі!
Шурик до о Показати IP 30 Листопада 2015 22:11
А я підтримаю що той пар збір алканафтів та наріків у хащах..а якщо окультурити то необхідно половину дерев там зрізати...і як на мене там будинок нк буде нікому заважати..може і парк тоді той до ладу доведуть.
Ас до о Показати IP 30 Листопада 2015 23:13
Полішукам треба жити в лісі
патріот до о Показати IP 1 Грудня 2015 14:40
ти віриш що там дадуть людям квартири? ті квартири будуть тільки на продаж і безкоштовно ордена ні хто не отримує, да і чого не можуть побудувати будинок біля ЛШК, це всього на 300 метрів від їхнього плануж.
Петя Показати IP 30 Листопада 2015 21:12
Бабло рішає... нажаль(...
патріот Показати IP 1 Грудня 2015 14:37
люди налаштовані рішуче, будуть нові коктелі молотова, коли вже цьому романюкові брехуну і хабарнику дійде?.....
ВОВК Показати IP 1 Грудня 2015 18:18
Вайман хай бере Вайцмана і хай валять до Ізраїлю будувати.
Іван Показати IP 4 Грудня 2015 14:23
Питання до ЛДБК. Чому не забудовуєте поля в сторону Ківерець, Торчина ? Напевно тому, що потрібно видати великі кошти на комунікації, а тут можна підключитись до радянських і зірвати куш. Якось не серйозно. Це стосується всіх так званих "забудовників".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus