USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ОСББ – ефективна європейська практика, яку має підтримати Луцька міськрада*

11 Листопада 2015 20:31
Одним із напрямків реформування сфери ЖКГ у Луцьку повинна бути підтримка руху ОСББ і надання переваги саме цій формі господарювання в місті. Влада має підтримувати містян, які не бояться брати відповідальність за свої будинки, в яких мешкають.

Про це розповів у прямому ефірі на телеканалі «Аверс» кандидат на посаду Луцького міського голови, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання й ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території, належні умови проживання, а також задоволення господарсько-побутових потреб.

На думку Олександра Товстенюка, найефективнішим методом господарювання є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Адже саме так кожен з мешканців багатоквартирного будинку зможе знати на що насправді витрачаються кошти, сплачені за утримання будинку.

«В ОСББ є правління і кожен мешканець може простежити, на що витрачена кожна копійка, чи пофарбований паркан, під’їзд, чи відремонтована сходова клітка. ОСББ – це європейська практика», - зауважує Олександр Товстенюк і додає: нині один із напрямків діяльності Фонду «Новий Луцьк» - підтримка і популяризація руху ОСББ.
ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЗБУТИСЯ ЖЕКІВСЬКОЇ КАБАЛИ: ЩО ОБЕРУТЬ ЛУЧАНИ?

Так, у вересні Фонд Ігоря Палиці та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталу представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаю кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагають лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Варто зауважити, що Фонд бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим дають консультації щодо створення ОСББ, проводять відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Також Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: створення револьверного фонду, з якого Фондом Ігоря Палиці надається фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів. Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і на сьогодні в нашій державі не має аналогів.

Олександр Товстенюк наголосив: не лише Фонд має підтримувати рух ОСББ, а й міський бюджет повинен пріоритетно направляти кошти саме на підтримку цих об’єднань, а не ігнорувати їх потреби. Адже саме в ОСББ ефективно використовуються кошти на утримання будинків.

Зауважимо, лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки вже з липня 2016 року. Проте насьогодні мало хто достеменно знає про те, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці. Відтак, депутати міської ради – члени депутатської групи «Новий Луцьк» пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Однак інші депутати міськради під час сесії відповідний проект рішення не підтримали, оскільки повважали, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тарас Чурило Показати IP 11 Листопада 2015 21:38
Нові люди, нові ідеї. Питання створення ОСББ мусолиться вже років зо пять. Та через совковість та корумпованість чиновників воно й досі залишається на рівні розмов. Покладаємо надії на нову команду
шеф Показати IP 12 Листопада 2015 11:52
створення ОСББ прискорює перехід на інд. котли . прибудинкова територія має конкретного господаря.В принципі при 100 % ОСББ у ЛУЦЬКУ чиновників із департаменту ЖКГ які активно тормозять еволюційні процеси на 80 % погтрібно далеко забрати.Дуже далеко.Теперешні красавци будуть імітувати процеси але по суті з ними перехід до незалежності в ЖКГ неможливий.
Яна Показати IP 12 Листопада 2015 12:11
Потрібно не осбб і тому подібне , а створювати територіальні громади- юр.особи публічного права власності. створювати відкриті реєстри права і обліковувати майно. Відкриті реєстри власників-мешканців. Допоки ми самі не почнемо керувати своєю власністю, нами будуть керувати інші, керувати і обкрадати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus