USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Оновлений парк, каналізація, ремонт дворів: влада Луцька відповіла на критику «експертів»

1 Лютого 2018 19:00
За 2017 рік міська влада змогла навести лад у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, побудувати каналізацію на Вересневому, вирішивши проблему смороду, перенести квітковий ринок з центру міста до філармонії, побудувати зливову каналізацію на вулиці Вороніхіна, без якої затоплювало район Балки, відремонтувати велику кількість дворів, доріг та прибудинкових територій.

Втім, колишні заступники міського голови Тарас Яковлев, Юрій Моклиця та Сергій Григоренко, а нині - експерти ГО «Волинський центр розвитку самоврядування», зібрали круглий стіл, який мав назву «Рік провалу», і взялися критикувати нинішню владу. У коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини радник міського голови Ігор Поліщук зауважив, що перш, ніж критикувати когось, колишнім заступникам потрібно самим прозвітуватися про свою роботу.

Критикують ті, до діяльності яких були питання в правоохоронців

«Вони пішли у відставку минулого року, але, на жаль, не прозвітувалися про свою роботу ні перед міською радою, ні перед лучанами. Я вважаю, що критика від людей, які стільки років були при владі і не змогли вирішити елементарних питань, звучить просто смішно. Зокрема, вони не зробили вулицю Лесі Українки пішохідною, не перекрили в’їзд в парк та не розчистили канали парку, я вже не кажу про його повну реконструкцію. І це я говорю лише про елементарні речі, насправді список набагато більший. Проте з ними екс-заступники не змогли справитися. Що вже казати про глобальні питання, важливі для життєдіяльності міста.

ЧИТАТИ ЩЕ: РІК ЗМІН У ЛУЦЬКУ: РЕКОНСТРУКЦІЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПАРКУ

Приміром, невирішеним вони залишили проблеми, що турбували лучан десятиліттями, - побудову каналізації на Вересневому та зливової каналізації на вулиці Вороніхіна, через що її постійно затоплювало. Екс-заступники ігнорували питання забезпечення міста сміттєсортувальною лінією, а комунальні підприємства «Луцькспецкомунтранс» і «Парки та сквери» залишили зі старою, зношеною технікою. Нині ж лучани на вулицях міста висловлюють підтримку тому напрямку, яким Луцьк рухається тепер, адже минулоріч був зроблений величезний крок вперед», - зазначив Ігор Поліщук.

ЧИТАТИ ЩЕ: РІК ЗМІН У ЛУЦЬКУ: РЕМОНТ ДОРІГ, ОСВІТЛЕННЯ ТА ОЗЕЛЕНЕННЯ МІСТА

Слід зазначити, що і до самих «експертів» було чимало питань в їхній роботі, зокрема і в правоохоронців. Так, Сергія Григоренка підозрювали у корупції, пов'язаній з реабілітацією бійців АТО, відповідну справу розслідували правоохоронці. Тарас Яковлев, зі слів депутата Євгенія Ткачука, свого часу нажився на продажі комунального майна за копійки через використання схеми так званих невід'ємних покращень. Потрапив в поле зору правоохоронців і Юрій Моклиця, робочу якого Управління захисту економіки у Волинській області перевіряло на дотримання вимог фінансоваго контролю.

Проте екс-посадовці, тепер вже у статусі експертів, взялись озвучили проблеми міста, які, на їхню думку, міська влада у 2017 році не вирішувала. Опонував їм депутат Луцької міської ради від фракції УКРОП Борис Смаль.

Більшість у міській раді

Як розповів екс-заступник міського голови Сергій Григоренко, до нинішньої коаліції у міській раді увійшли декілька представників БПП та партії Олега Ляшка, але не фракція у повному складі, що, з його слів, є незаконним. Каже, проблемою сьогоднішньої влади є недостатній професіоналізм, адже один із заступників має лише рік досвіду роботи депутатом.

«Не було жодних реформ від Григорія Пустовіта, який, ніби, відбуває свій термін. Ігорю Поліщуку також потрібно було вчитись, адже він - молода людина. Також жодних проривів не було від першого заступника міського голови Григорія Недопада, коли він був головою Ківерцівської районної ради. Ця команда не є єдиним цілим, адже у ній навіть немає особи, яка б відповідала за фінальні рішення», - каже Григоренко.
Втім, депутат Борис Смаль зауважив, що йому не хотілося б маніпулювати ім’ям покійного міського голови Миколи Романюка, але в його команді працювали Андрій Козюра, Євгеній Ткачук, Сергій Була. Наразі ж вони з більшістю, адже таким чином можуть принести більше користі для міста та лучан.

«Зараз вони працюють у команді, оскільки вона дає більші можливості для розвитку міста. Політична ситуація складається для БПП катастрофічно. На мою думку, найближчим часом вона повторить долю Партії регіонів. Всі ми знаємо, що кандидати в депутати від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» виграли у 41 окрузі із 42, які було створено в Луцьку. Однак, зважаючи на те, скільки відсотків набрала партія УКРОП, депутатські крісла у міській раді отримали лишень 15 укропівців. Усі інші мандати було розподілено між представниками різних партій, які брали участь у виборчих перегонах. Тож говорити про нелегітимність, я вважаю, недоцільно», - відповів Борис Смаль.
Луцьке підприємство електротранспорту

Сергій Григоренко звинуватив міську владу в тому, що за 2017 рік не було придбано жодного тролейбуса, адже коли вони були при владі, то робили ставку на вживані "рогатих" з Польщі, оскільки новий тролейбус коштує 6 мільйонів гривень.

«Ми привезли 24 тролейбуси з Польщі, що дозволило утримати їх кількість на рівні 50 одиниць. Зараз на маршрут виходить 40 тролейбусів. Також не введений електронний облік пасажирів та пільговиків. Нами були закуплені валідатори, тобто їх можна було б використовувати, а так мільйон гривень просто викинутий на вітер», - сказав екс-посадовець.

Своєю чергою, Борис Смаль зауважив, що після зміни керівника підприємства, до якого була низка питань щодо підписання актів виконаних робіт, які не виконувалися, борги ЛПЕ реструктуризували. Депутат зазначив, що він був проти електронних валідаторів, адже, ще коли приймалося це рішення, переконував, що система – неефективна, а облік не буде працювати.

«Спробували – не працює, оскільки тернопільська фірма, яка обслуговувала ці валідатори, відключила сервер. У Тернополі зараз також переходять на стаціонарні валідатори. Електронний облік потрібний, але він не має бути таким», - підкреслив обранець громади, підтримавши ідею щодо заміни маршруток тролейбусами.

Співпраця з навколишніми селами

Як розповів колишній заступник міського голови Сергій Григоренко, коли він був при владі, з Прилуцькою сільською радою заключили договір про співпрацю.

«Були напрацювання з Підгайцівською сільською радою, планували заключити договір про співробітництво з Гіркополонківською сільською радою, ми зустрічалися з Оленою Твердохліб – головою Княгининівської ОТГ. На 2018 рік у бюджеті виділено 0 гривень на співпрацю, через це частина депутатів Прилуцької сільської ради - за поспішне об’єднання, а частина – підтримує сільського голову Валентина Арчибасова, який ветує об’єднання. Зараз я не бачу жодних кроків влади щодо об’єднання», - зазначив Григоренко.

На це депутат Борис Смаль відповів, що міська рада виділяла 2,5 мільйона гривень на ремонт вулиць Наливайка та Богуна у Прилуцькому, 100 тисяч гривень на реконструкцію будинку культури, 45 тисяч на придбання обладнання для МАФу. Окрім того, на 3 мільйони гривень надано медичних та освітніх послуг мешканцям Прилуцького.

«Така співпраця передбачає лише зобов’язання від Луцька. Цей договір був тестовий. Луцька міська рада виділила кошти, а Прилуцька сільська рада після витрати коштів не приєднується. Чи варто продовжувати співпрацю з іншими ОТГ, потрібно обговорити з лучанами, оскільки ці кошти можна використати з користю для міста», - каже Борис Смаль.

Будівництво 27 школи

Зі слів екс-заступника міського голови Юрія Моклиці, 1 вересня 2017 року 27 школа мала бути здана в експлуатацію, або ж у кінці року. Він назвав маніпуляцією те, що область - замовник будівництва, тому місту не потрібно виділяти кошти, адже згодом цей об'єкт передадуть Луцьку. Також він звинуватив міську владу у виділенні 10 мільйонів гривень на ремонт дороги біля цієї школи.

Втім, Борис Смаль звернув увагу на те, що питання будівництва школи обговорюється ще з 2011 року, минулого року місто виділило все, що могло, - 10 мільйонів на дорогу, яка веде до школи. Він пояснив, що на одній з комісій міськради заступниця керівника управління капітального будівництва Волинської ОДА заявила, що на добудову потрібно 38 мільйонів, а не 28, не враховуючи будівництва спортзалу, без якого школу не можна здати в експлуатацію.


ЧИТАТИ ЩЕ: РІК ЗМІН У ЛУЦЬКУ: ПОНАД 36 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ – ІНВЕСТИЦІЯ В ОСВІТУ

Питання смороду

Юрій Моклиця заявив, що не була до кінця зроблена каналізація у Гірці Полонці, оскільки гілка не була підключена до загальноміської.

«У 2016 році ситуація зі зливом приватних автомобілів була, але вона припинилася, зокрема нечистоти зливають будь-де, оскільки нема відведеного місця для їхнього зливу, тож була ідея збудувати місце під це», - каже Моклиця.

Свою чергою, Борис Смаль підкреслив, що проблема смороду вирішена, адже добудована каналізація у мікрорайоні Вересневе підключена до центральної. Щодо Гірки Полонки, то каналізація була завершена кілька місяців тому. «Гіркополонківська сільська рада відмовляється співпрацювати з Луцьком, але просить підключитися до загальноміської гілки, тож наразі ведуться перемовини», - пояснив обранець громади.


Опалювальний сезон

Екс-перший заступник міського Тарас Яковлев зазначив, що у ЗМІ є постійні звернення щодо можливості завершення опалювального сезону.

«Щодо цього питання були визначені винні, але системна проблема не вирішується. Раз в 2 тижні хтось героїчно її вирішує. На мою думку, варто зосередити увагу на вирішенні проблеми самого джерела, чому рахунки «Луцьктепла» блокуються. Я вважаю, що її потрібно вирішити обговоренням керівництва міста та керівництвом компанії», - висловився Яковлев.

Але Борис Смаль запевнив, що опалювальний сезон триває, тому не потрібно вірити чуткам, адже це не факти, а просто прогнози.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧЕРЕЗ АФЕРУ «КОНТИНІУМУ» НА ДКП «ЛУЦЬКТЕПЛО» ЗАБЛОКУВАЛИ РАХУНКИ

«Це – спроба посіяти тривогу. Всі ми розуміємо, що це штучно створений борг компанією «Тепелен», він «не випливав» в 2014-2016 році, бо тодішній владі це було не з руки. У цьому питанні - лише політика», - зазначив Смаль.

Програма «Безпечне місто»

Зі слів Яковлева, проект розпочався у 2015 році і для того, щоб його завершити у 2017, потрібно було виділити близько 4 мільйонів гривень. Проте, як запевнив Борис Смаль, в 2018 році не було передбачено коштів на програму не тому, що не потрібно, а тому, що з резервного фонду, який будуть розподіляти у березні цього року, гроші на проект виділять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Юра Сковородка Показати IP 1 Лютого 2018 19:04
це 3 пітухи, мушу їх піарити, бо стьопа заставляє
Справедивий Показати IP 1 Лютого 2018 19:50
Ні, ну питань немає, те, що немає чим їздити, у тролейбусів колеса на ходу відвалюються, а маршрутчики диктують свої умови щодо ціни проїзду в їх сараях, то це не важливо, і забули свої обіцянки про зменшення вартості проїзду, а головне, що канали в парку зробили! Отак молодці, оце влада, так тримати... до виборів, не довше!
Лучани Показати IP 1 Лютого 2018 20:54
Вони експерти тільки щоб когось обіс*ати!!! От в цьому просто спєци!! При попєрєдніках робилася одна дорога - це пр.Волі і тільки перед цумом, щоб всі бачили. І то тільки перед виборами. На решту проблем лучан була одна відмовка - НЕМА ГРОШЕЙ!
Анонім до Лучани Показати IP 2 Лютого 2018 08:05
А уявляєте, якщо зараз стільки зроблено а раніше взагалі практично міська влада нічого не робила, то скільки ті експерти собі грошей в карман клали! То експерти хіба що по обкраданню!
Анонім Показати IP 1 Лютого 2018 21:57
Ми українці є дуже нетерплячі. Нам треба, щоб все було і відразу, на вчора. От прийшла нова команда і буквально вже завтра ми заживемо, вже все буде супер. Нікого не цікавило яке "придане" лишили після себе ті експерти які зараз горло деруть, які роками набивали собі кишені обкрадаючи лучан.
Лучанин Показати IP 2 Лютого 2018 10:13
За 2017 сделали больше,чем за 2014,2015,2016.Специалисты б.....
кілер Показати IP 2 Лютого 2018 11:00
А центральний ринок, робіть щось з помойкою?
місцевий Показати IP 2 Лютого 2018 11:17
ну вулицю Лесі Українки пішохідною зробили не повністю - від медучилища до суду трафік ще той
вова Показати IP 2 Лютого 2018 16:18
Жаба давит этих трех чудаков.Ничего не умеют и не могут.Очень хотят вернуться.В 2017 лучане увидели как надо работать.Им не место в мэрии.
вовк Показати IP 2 Лютого 2018 16:22
я не прихильник Укропу але цих конюхив - експертив давно пора на парашу посадити. Шелупонь неголена.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus