USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Суд отримав доказ причетності екс-нардепа від Волині до офшору, що отримував відкати з «Енергоатому»

11 Січня 2019 11:19
У Шевченківському суді Києва вперше показали документи, які свідчать що колишній народний депутат Микола Мартиненко, який двічі обирався до ВР від Волині, є власником офшорної компанії, яка отримувала відкати з «Енергоатому» на загальну суму у 6,5 мільйонів євро.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У документах, які прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко продемонстрував колегії суддів, прямо зазначено, що Мартиненко є бенефіціарним власником панамської компанії Bradcrest Investments, що за даними офіційного слідства у декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала відкати на українських підрядах «Енергоатому» на загальну суму у 6,5 мільйонів євро (еквівалент 70 мільйонів гривень на момент транзакцій).

Ці документи сфотографував у суді журналіст Радіо Свобода.


Документи, які свідчать про прямий стосунок Мартиненка до офшору Bradcrest Investments



Зокрема, сторона обвинувачення представила форму ідентифікації бенефіціара зі швейцарського банку Fortis Banque (Suisse) S.A., у якому Bradcrest Investments мала свій рахунок. У ній вказане прізвище екс-депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка як кінцевого власника компанії.

У кінці документу стоїть його підпис, а також підпис Павла Скаленка, якого також підозрюють у причетності до заволодіння коштами НАЕК «Енергоатом». У ЗМІ Скаленко також називають «правою рукою» Мартиненка.


Форма ідентифікації бенефіціара зі швейцарського банку, де Мартиненко вказаний як бенефіціар

У цих швейцарських документах також фігурує копія паспорту Мартиненка.

Прокурор, який представляв ці документи у суді, зазначив, що вони були вилучені з банків швейцарською стороною і отримані у відповідь на запит про міжнародно-правову допомогу.

У відповідь захисники екс-депутата заявили, що Мартиненко такі документи до банку не подавав.

Нині у суді розглядається справа щодо легалізації та відмивання доходів екс-депутатом «Народного фронту» Миколою Мартиненком.

Йдеться про два епізоди: розтрату коштів держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS.

На судовому засіданні розглядають «швейцарські докази» з флешки, яку захисники Мартиненка намагалися кілька разів визнати неналежним доказом. Утім суд відхилив їхні вимоги.

Читати ще: В яких справах за кордоном фігурує екс-нардеп від Волині Мартиненко

Сам Мартиненко неодноразово заявляв, що зацікавлений якнайскоріше перейти до дослідження доказів та спростувати їх. Він звинувачував правоохоронців у спробі затягнути процес.

Натомість виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк заявляла, що розгляд справи Мартиненка, навпаки, пришвидшували – щоб"виправдати його до запуску Антикорсуду".

Слідство в цій справі щодо Мартиненка триває в Чехії та Швейцарії. Сам він усі звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.

Нагадаємо, 20 квітня минулого року детективи НАБУ затримали екс-нардепа від 21 округу Волині Миколу Мартиненка. Його звинувачують у розтраті коштів державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Це завдало державі збитків на понад 17 мільйонів доларів. 22 квітня суд відмовився заарештувати колишнього депутата Мартиненко і віддав його на поруки депутатів парламенту.

25 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру у заволодінні майном державного підприємства «Енергоатом» Мартиненку та «його ймовірному спільника», керівника структурного підрозділу підприємства.

Раніше НАБУ повідомило про підозру у справі «Мартиненко» 8 особам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus