USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Суд відмовив у арешті майна Олександра Тиводара

6 Січня 2018 09:49
Ківерцівський районний суд Волинської області відмовив у клопотанні начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області про накладення арешту на вилучене під час обшуку в Олександра Тиводара майно.

Про це стало відомо під час слухання справи в Ківерцівському районному суді Волинської області.

Під час обшуку 8 серпня 2017 року у помешканні Олександра Тиводара та в його авто вилучили комп’ютерну техніку, планшети, ножі, на зберігання яких був дозвіл, флеш-карти, мобільні телефони та, власне, сам автомобіль. При тому, що низка речей є спільною сумісною власністю подружжя та належить дітям.

Ще 11 грудня 2017 року слідчий суддя Горохівського районного суду Сергій Шмідт зобов’язав орган досудового розслідування негайно повернути Олександру Тиводару його майно. Проте замість того, аби виконати ухвалу суду, яка не підлягає оскарженню, в СБУ та прокуратурі через суд намагаються арештувати те ж майно, яке мали б повернути.

А для того, аби не виконувати ухвалу суду, до слідчого судді Горохівського районного суду звертаються за роз’ясненнями та просять пояснити, як саме Олександру Тиводару повернути його майно.

«Органи досудового розслідування зайняли незаконну позицію. Прокуратура оскаржувала ухвалу, не дивлячись на те, що вона оскарженню не підлягає. Робиться все, аби не виконати ухвалу суді та створити максимум дискомфорту для підзахисного», - зазначив захисник Тиводара Вадим Матвіїв.

Під час судового засідання 5 січня прокурор Роман Музичук та старший слідчий Волинського УСБУ Яна Савік підтримали клопотання начальника слідчого відділу Олександра Хитрика про арешт майна, аргументувавши це тим, що під час обшуків знайшли холодну зброю і патрони, а комп’ютерну техніку відправили на експертизу в Київ.
Натомість Вадим Матвіїв зазначив, що на зберігання ножів був відповідний дозвіл і його підзахисного не підозрюють у носінні, виготовленні чи зберіганні холодної зброї, тому це не є причиною для арешту всього майна. Тим паче, що, з його слів, обвинувачення і слідство так і не надало доказів того, що вилучене майно є доказом злочину.

А що стосується комп’ютерної техніки, то ще в серпні 2017 року після її огляду слідчий СБУ Марковський в протоколі зазначив, що на ній не виявлено інформації, яка становить інтерес для слідства.
Також захист звернув увагу суду на те, що відповідно до норм чинного законодавства ухвала про арешт тимчасово вилученого майна має бути постановлена не пізніше 72 годин із дня надходження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі. Проте з серпня пройшло майже півроку, а сторона обвинувачення, попри вимоги закону, продовжує наполягати на арешті майна, яке знаходиться в неї незаконно та не відповідає критеріям процесуальних джерел доказів.

Дещо не зрозумілими були дії сторони обвинувачення, коли в рамках справи про арешт майна, вилученого під час обшуку за місцем проживання Тиводара, було доповнено і підтримано вимоги про арешт майна, вилученого при обшуку автомобіля (хоча це інша справа, яка знаходиться в провадженні Горохівського районного суду).

Врахувавши обставини справи і аргументи захисника, слідча суддя Ківерцівського районного суду Вікторія Корецька відмовила у задоволенні клопотання про арешт майна. Проте, зі слів захисника, наявність судового рішення не є гарантією того, що Олександру Тиводару все ж повернуть його майно, як цього вимагає чинне законодавство та ухвала слідчого судді Горохівського районного суду.

«У сторони захисту вже є дві ухвали, які сторона обвинувачення не виконує: про зобов'язання повернути вилучене майно; про відмову в задоволенні клопотання про арешт цього ж вилученого майна.

Маємо приклад, коли прокуратурою оскаржувалася ухвала, яка згідно закону не підлягає оскарженню, то не складно допустити, що будуть "творити" прокурори і слідчі СБУ з ухвалою, яка підлягає оскарженню.

Одним словом, ситуація така, що майно має бути повернуте, як на підставі ухвали від 11.12.2017, так і в силу вимог ч. 6 ст. 173 і ст. 169 КПК України», - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.
Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня 2017 року на підставі сфальсифікованого кримінального провадження. 10 серпня Олександра Тиводара було звільнено в залі суду, з обранням запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

10 жовтня 2017 року з Тиводара було знято «електронний браслет», а вже 9 листопада слідчий суддя зобов'язав прокурора Волинської області негайно повернути йому вилучене під час обшуку майно, яке не було зазначене слідчими УСБУ у Волинській області в жодному процесуальному документі.

Натомість захисники, які беруть участь в процесі, повідомляють, що прокуратура шантажує адвокатів, слідство тисне на свідків, вимагаючи показів, а самі правоохоронці порушують права на захист та погрожують адвокатам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Батько Показати IP 6 Січня 2018 22:08
Треба докинути каміння по прокуратурі..а то обійшлося

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus