USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«П’ятий міністр». Чого чекати від Полторака?

21 Жовтня 2014 14:15
Перед новим Міністром оборони сьогодні стоїть найперше питання: наскільки він готовий ламати систему.

Від початку року в Україні змінилося вже 5 міністрів оборони, щоправда дехто працював на цій посаді з приставкою виконувач обов’язків. З грудня 2012 до лютого 2014-го ним був регіонал, росіянин за національністю Павло Лєбєдєв, який нині переховується від слідства.

27 лютого 2014 року його змінив адмірал, «свободівець» Ігор Тенюх, чиє ім’я незмінно пов’язують з періодом анексії Криму.

Далі Міністерство оборони очолив генерал-полковник Михайло Коваль. Саме тоді в Україні розпочалася часткова мобілізація та окупація Донбасу.

У липні 2014-го його змінив на цій посаді колишній начальник Управління державної служби охорони Валерій Гелетей, з чиїм керівництвом пов’язане визволення низки міст Луганщини та Дніпропетровщини, перебазування бойовиків у містах-мільйонниках Донецьк та Луганськ, оточення українських військ під Іловайськом та інші.

Нагадаємо, Тимчасова слідча комісія парламенту з розслідування трагедії під Іловайськом на Донеччині встановила, що до великої кількості загиблих у «котлі» призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці і неадекватні дії тодішнього Міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка.

І ось у перший День захисника України, 14 жовтня 2014 року, новим Міністром оборони Президент Петро Порошенко призначив колишнього командира Національної гвардії України, генерал-полковника Степана Полторака.

Власне, міністри змінюються, а ось армію досі забезпечують волонтери, Крим «не наш», Донбас і Луганщина – палають у вогні, попри перемир’я і режим тиші.

Головна проблема і біда нашого суспільства – корупція, яка заполонила всі сфери всього життя. А ось в Міністерстві оборони вона набула особливої – «збоченої» форми, вважає блогер, військовий експерт, керівник «Інформаційного опору» Дмитро Тимчук. Про це він розповів під час прес-конференції у Луцьку 20 жовтня.

З його слів, у 2000-му році генеральська посада коштувала 200 тисяч доларів. На неї влаштовувалися або по знайомству, або за гроші, а частіше був комбінований варіант.

«На посади середньої і вищої ланки у нас призначалися люди не за професіональними якостями, а за корупційними схемами. І це не лише в армії. Просто там корупція отримала збочені форми. Адже Міноборони – більш закрита структура для громадськості, аніж, скажімо, суди. До прикладу, ми лише весною побачили деякі речі. Виявляється, система забезпечення працює погано. Мільярди дають, а вони не реалізовуються через дивні причини. А в тій же Нацгвардії все чомусь по-іншому працює», - пояснює військовий експерт.

Ця корупційна схема, каже він, привела й до того, що ми здали Крим і почали здавати Донбас. Згідно з інформацією, яку отримували від інформаторів, напередодні захоплень міськвідділів, до начальників приходили невідомі з валізою грошей, і питання вирішувалося. Наступного дня начальник виводив своїх людей з відділку, залишаючи там зброю, а потім міліціонери всі дружно розповідали: «Ой, нас захопили».

ЧИТАТИ ЩЕ: КРИМ ЗДАВАЛИ МІЛІЦІОНЕРИ Й СБУШНИКИ, АЛЕ НЕ ВІЙСЬКОВІ, - ТИМЧУК У ЛУЦЬКУ

«Я боюсь, що основною проблемою всіх міністрів оборони, призначених у 2014 році, була неготовність протистояти цій системі. Я не чув, щоб пройшла чистка на рівні департаменту Міноборони, управлінь, в Генштабі. В нас високих військових чиновників не особливо чіпають. Якщо спочатку цього року ми бачили серйозні і трагічні помилки, то, зрозуміло, що хтось мав би понести за них відповідальність. Якщо ж ми цю людину залишаємо на цій же посаді – то зрозуміло, що помилки продовжуватимуться», - каже Дмитро Тимчук.

Перед новим Міністром оборони сьогодні стоїть найперше питання: наскільки він готовий ламати систему. На думку військового експерта, обнадійливим є те, що ситуація в Нацгвардії, якою керував Степан Полторак, порівняно з армією, - краща. Щоправда, тут є нюанс: Нацгвардія фактично переформатовувалася з внутрішніх військ МВС, вона менш чисельна порівняно з армією, тож нею легше керувати.

«Але є надія, що він впорається. І ще одне, що заряджає оптимізмом – те, що Полторак є виходцем з Нацгвардії. Адже координація дій між армією та Нацгвардією дуже потрібна на передовій. Відсутність взаємодії – це сьогодні проблема номер один», - вважає керівник «Інформаційного опору».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus