USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Доброго дня, шановні читачі.

Колектив Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» щиро вітає Вас із Новим 2016 роком і Різдвом Христовим, а також іншими новорічними святами та бажає Вам міцного авіаційного здоров’я, щастя, достатку та мирного неба над головою.

Сьогодні активісти Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» починають вести на сайті Інформаційного агентства Волинські Новини, яке є її головним медіа-партнером, власний блог. Відтепер публікації з авіаційної історії Луцька та Волині, а також авіаційні новини нашого рідного краю Ви зможете прочитати на сторінках цього блогу.

Раніше всі публікації, написані активістами «ОВАЛ✈» або з їх допомогою, випускові редактори ІА Волинські Новини публікували в стрічці на головній сторінці свого сайту, тому з часом вони губились в потоці інших новин. Тому ця перша вступна публікація блогу має на меті об’єднати всі попередні матеріали під одним заголовком, щоб в майбутньому кожен зацікавлений міг без проблем відшукати ці старі архівні матеріали, які нині вже є частиною новітньої авіаційної історії нашого рідного Волинського краю.

Перша публікація, написана за допомогою активістів «ОВАЛ✈», з’явилася на сайті ІА Волинські Новини 29-го липня 2011 року. Того дня на військовому аеродромі в Миргороді Полтавської області завершились спільні навчання Військово-Повітряних Сил США та України «Безпечне небо – 2011». Американські гості - винищувачі F-16 «Fighting Falcon» - повертались додому. Проміжна посадка «янки» для дозаправки пальним та відпочинку льотчиків перед трансатлантичним перельотом планувалась на одній з військово-повітряних баз НАТО на території Німеччини, маршрут перельоту з Миргорода проходив над територією Волині далі на Польщу та Німеччину. Над Волинню один з американських льотчиків подолав на своєму винищувачі звуковий бар’єр і потужний вибух струсонув Луцьк та низку інших населених пунктів області.


Американський винищувач F-16 «Fighting Falcon» та український винищувач Су-27 на військовому аеродромі в Миргороді Полтавської області під час військових навчань «Безпечне небо – 2011»

У травні 2014 року подібні навчання, а точніше льотно-методичний збір фронтової бомбардувальної авіації, відбулись і на Волині. Заокеанських гостей на них, щоправда, не було, проте це не завадило екіпажам фронтових бомбардувальників Су-24М та фронтових розвідників Су-24МР зі складу 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка Військово-Повітряних Сил України, яка дислокується на військовому аеродромі в Старокостянтинові Хмельницької області, протягом трьох днів рівно о сьомій годині ранку піднімати з ліжок жителів обласного центру та прилеглих районів, а також влаштовувати для них протягом дня безкоштовне авіашоу. Літаки передислокувались на Луцький військовий аеродром 17-го травня. А з 21-го по 23-тє травня виконали поставлені завдання на авіаційному полігоні Повурськ в Ковельському районі. Розгорнуте інтерв'ю стосовно цих навчань та майбутнього Луцького військового аеродрому дав військовий льотчик-снайпер, до 2013 року командуючий повітряним командуванням «Захід» Військово-Повітряних Сил України, генерал-лейтенант Станіслав Павлович.


Активісти «ОВАЛ» ведуть відеозйомку польотів під час льотно-методичного збору фронтової бомбардувальної авіації на Луцькому військовому аеродромі в травні 2014 року


Військовий льотчик-снайпер, генерал-лейтенант Військово-Повітряних Сил Станіслав Павлович

У вищезгаданому льотно-методичному зборі брав участь військово-транспортний літак Іл-76МД з бортовим номером 76777 зі складу 25-ої бригади транспортної авіації Військово-Повітряних Сил України, яка дислокується на військовому аеродромі в Мелітополі Запорізької області, і на борту якого на Луцький військовий аеродром передислокували наземний технічний персонал, обладнання та авіаційне озброєння. Через три тижні після завершення цього збору, 14-го червня 2014 року, його збили при посадці в аеропорту Луганська бойовики терористичного угрупування «ЛНР». В жахливій трагедії загинуло 49 людей, серед них і екіпаж, який прилітав до Луцька. Четверо активістів «ОВАЛ✈», які були присутні на Луцькому військовому аеродромі в перший день збору, спілкувались з членами нині покійного екіпажу, які влаштували їм екскурсію літаком. Активісти «ОВАЛ✈» поділились своїми спогадами про збитий борт і його героїчний екіпаж, а також унікальними відеоматеріалами.


Активісти «ОВАЛ✈» поруч з військово-транспортним літаком Іл-76МД б/н 76777 під час льотно-методичного збору фронтової бомбардувальної авіації на Луцькому військовому аеродромі в травні 2014 року


Військово-транспортний літак Іл-76МД б/н 76777 відлітає з Луцького військового аеродрому по закінченню льотно-методичного збору фронтової бомбардувальної авіації на Луцькому військовому аеродромі в травні 2014 року


Також в серпні 2014 року активісти «ОВАЛ✈» підрахували втрати Військово-Повітряних Сил України під час проведення АТО.


Уламок крила українського штурмовика Су-25, збитого бойовиками терористичного угрупування «ДНР» влітку 2014 року під час проведення АТО

8-го серпня 2014 року Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» виповнилось чотири роки з дня заснування. З нагоди річниці активісти «ОВАЛ✈» Ілля Сметанін і Павло Коширець дали репортеру ІА Волинські Новини розгорнуте інтерв'ю, в якому розповіли про основні напрямки діяльності Організації.


Активісти «ОВАЛ✈» Ілля Сметанін і Павло Коширець

Також у серпні 2014 року волинську громадськість сколихнула публікація на сайті «ВолиньPost» про розміщення російської авіабази в Білорусі на кордоні з Волинню. Активісти «ОВАЛ✈» проаналізували цю публікацію та дійшли висновку, що вона є черговим актом нагнітання істерії серед і без того доведеного до нервового виснаження населення Волині. Відповідну публікацію з детальним аналізом активістів «ОВАЛ✈» задля заспокоєння волинян випустила редакція ІА Волинські Новини.

Активісти «ОВАЛ✈» тісно співпрацюють не лише з військовими авіаторами Волині, а і з цивільними, зокрема з Луцьким авіаційно-технічним спортивним клубом «Крила Волині». Так, в травні 2014 року активісти привідкрили завісу до «святая святих» Луцького Аероклубу – до цеху, в якому члени Аероклубу власноруч будують і ремонтують складну авіаційну техніку. А в серпні цього ж року запросили репортера та головного редактора ІА Волинські Новини на одну з льотних змін Аероклубу до закинутого цивільного аеропорту «Луцьк – Крупа». Там, на висоті кілька сотень метрів над землею, в дівчат народилась спільна романтична публікація про діяльність Луцького Аероклубу «Крила Волині».


Репортер ІА Волинські Новини Вікторія Семенюк в кабіні літака власної конструкції Луцького Аероклубу «Крила Волині»


Головний редактор ІА Волинські Новини Альона Трохимчук в кабіні літака власної конструкції Луцького Аероклубу «Крила Волині»

У вересні 2014 року репортер ІА Волинські Новини мережі видав публікацію про майбутні перспективи закинутого військового містечка № 51 на вулиці Привокзальній в Луцьку, яке до кінця 2004 року було базою 806-го бомбардувального ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку. Унікальні фотографії містечка для оформлення матеріалу йому надали активісти «ОВАЛ✈».


Контрольно-пропускний пункт закинутого військового містечка № 51 на вулиці Привокзальній в Луцьку

А 30-го жовтня 2014 року до сумної дати 10-річчя з дня розформування самого полку активісти «ОВАЛ✈» підготували стислу історичну довідку про цей один з найбоєздатніших ударних підрозділів Військово-Повітряних Сил СРСР, а потім і незалежної України.


Кишеньковий календарик 2000 року із зображенням крилатої гордості Луцька

В Луцьку, як у місті авіаторів, авіаційна історія якого сягає 100 років, є чимало авіаційних пам’ятників. Про деякі з них активісти «ОВАЛ✈» розповідали про пам’ятник загиблому льотчику на узбіччі дороги «Луцьк – Липляни» і один з експонатів Волинського регіонального музею Українського війська та військової техніки.


Пам'ятник загиблому льотчику на узбіччі дороги «Луцьк – Липляни»


Надзвуковий винищувач-бомбардувальник Су-7БМ як експонат Волинського регіонального музею Українського війська та військової техніки

Протягом листопада 2014 року тривала підсумкова фаза річних навчань в 7-ій бригаді тактичної авіації імені Петра Франка Військово-Повітряних Сил України, яка дислокується на військовому аеродромі в Старокостянтинові Хмельницької області. Чи не щодня екіпажі фронтових бомбардувальників Су-24М і фронтових розвідників Су-24МР зі складу бригади вдосконалювали навички прориву протиповітряної оборони противника на гранично малих висотах, нанесення ракетно-бомбових ударів по наземним цілям, а також контролю результатів цих ударів і ведення повітряної розвідки. Для цього використовували авіаційний полігон неподалік містечка Повурськ в Ковельському районі. Активісти «ОВАЛ✈» пояснили жителям Ковельського району причину «грому серед ясного неба».


Екіпаж фронтового бомбардувальника Су-24М зі складу 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка Військово-Повітряних Сил України, яка дислокується на військовому аеродромі в Старокостянтинові Хмельницької області, наносить ракетний удар по навчальній цілі на авіаційному полігоні Повурськ в Ковельському районі

Після подібних навчальних бомбардувань екіпажі вертались з Повурська додому через Луцьк. Висотний ешелон проходу над обласним центром сягав понад чотири кілометри, тому гуркоту авіаційних двигунів в місті зазвичай не було чути. Проте одного разу екіпаж одного з бомбардувальників отримав наказ перевірити якість функціонування радіотехнічних засобів Луцького військового аеродрому, який під час навчальних польотів Старокостянтинівської бригади є запасним на випадок вимушеної посадки. Літак пройшов над злітно-посадковою смугою аеродрому на висоті кілька сотень метрів, а потім виконав віраж вліво і пройшов над містом в напрямку Дубно та Старокостянтинова, через що добряче сполохав мешканців обласного центру.


Прохід фронтового бомбардувальника Су-24М зі складу 7-ої бригади тактичної авіації імені Петра Франка Військово-Повітряних Сил України, яка дислокується на військовому аеродромі в Старокостянтинові Хмельницької області, над злітно-посадковою смугою Луцького військового аеродрому

Авіаційна техніка є дуже складною за будовою і відрізняється від автомобільної тим, що якщо автомобіль ламається, то він зупиняється, а якщо літак ламається, то він падає. За 100-річну історію Волинської авіації в небі Волині відбулось кілька десятків аварій та авіакатастроф і лише дивом жодного разу не постраждали люди на землі. Проте льотчики гинули. Іноді льотчики ризикували власним життям задля порятунку людей на землі. Активісти «ОВАЛ✈» розповіли про дві аварії, які стались у Волинському небі. Це аварії 22-го жовтня 1997 року та 18-го серпня 1999 року.


Наслідки авіарії фронтового бомбардувальника Су-24 зі складу 806-го бомбардувального ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку, яка сталась 22-го жовтня 1997 року в районі села Муравище Ківерцівського району


Наслідки авіарії фронтового бомбардувальника Су-24 зі складу 806-го бомбардувального ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку, яка сталась 18-го серпня 1999 року в районі села Липляни Ківерцівського району


Окрім цього, 26-го березня 2015 року у Волинському небі сталась чергова авіакатастрофа. В селі Промінь Луцького району розбився легкомоторний літак Ан-2 з вантажем контрабандних цигарок на борту. Загинуло двоє членів екіпажу літака. Активісти «ОВАЛ✈» стежили за перебігом розслідування цієї пригоди та надали інформацію щодо можливих обов'язків другого члена екіпажу літака, потім пояснили причину непомітності, а тому безкарності подібних контрабандних польотів, а згодом провели власне розслідування причин цієї авіакатастрофи.


Наслідки авіакатастрофи легкомоторного літака Ан-2, яка сталась 26-го березня 2015 року в селі Промінь Луцького району

9-го червня 2015 року на одній з нафтобаз під Києвом спалахнула пожежа, яку вогнеборці приборкували три дні. За розвитком подій стежила вся країна. Палаюча нафтобаза знаходилась впритул до військового аеродрому у Василькові, на якому дислокується 40-ва бригада тактичної авіації Військово-Повітряних Сил України. Тому активісти «ОВАЛ✈» не могли обійти стороною таку подію. Співзасновник «ОВАЛ✈» Ілля Сметанін слідкував за перебігом подій на військовому аеродромі у Василькові та надсилав інформацію до редакції ІА Волинські Новини.


Один з льотчиків 40-ої бригади тактичної авіації, яка дислокується на військовому аеродромі у Василькові Київської області, в кабіні легкого фронтового винищувача МіГ-29 в очікуванні наказу на евакуацію з аеродрому через пожежу на прилеглій до аеродрому нафтобазі

2015 рік був роком 100-річчя Волинської авіації. Адже саме 100 років тому, у 1915 році, перші авіаційні підрозділи Царської Армії Російської Імперії з’явились у Волинському небі. До цієї дати, а також до Дня Авіації України 29-го серпня, активісти «ОВАЛ✈» підготували стислу історичну довідку про розвиток Волинської авіації від самого початку і до сьогоднішнього дня.



В пам’ять про жахливу трагедію під Луганськом 14-го червня 2014 року, коли бойовики терористичної організації «ЛНР» збили український військово-транспортний літак Іл-76МД, родичі загиблих воїнів вирішили видати книгу «Пам’яті 49-ти». Цей літак і покійний екіпаж у травні 2014 року перебували в Луцьку протягом тижня під час льотно-методичного збору фронтової бомбардувальної авіації на Луцькому військовому аеродромі. Отже, цей борт став, так би мовити, рідним для лучан. Через це активісти «ОВАЛ✈» не могли обійти цю подію стороною та кинули гасло про допомогу в зборі грошей на видання цієї книги пам’яті Українських Героїв.



У вересні 2015 року до архіву «ОВАЛ✈» потрапили унікальні кадри аеровідеозйомки Луцька та його околиць, а також Ковеля, зроблені у 80-их роках минулого століття. Після публікації цього відеоролика на стіні офіційної спільноти Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» у соціальній мережі «ВКонтакте» редакція ІА Волинські Новини зробила його перепост.

Активісти «ОВАЛ✈» за допомогою своїх фото та відеокамер фіксують не лише красу залізних птахів, а і красу самого середовища, в якому вони літають. Так, кінець жовтня 2015 року порадував мешканців обласного центру прекрасною безхмарною погодою та надзвичайно яскравими заходами сонця. Активісти «ОВАЛ✈» зафіксували їх красу об’єктивами своїх фотоапаратів і поділились яскравими кадрами.


Захід сонця над Луцьким військовим аеродромом 1-го листопада 2015 року

Окрім всіх вищевказаних публікацій, активісти «ОВАЛ✈» разом з ІА Волинські Новини на сьогоднішній день реалізували два спільні проекти. Перший – це «Авіаційні вулиці Луцька». Цей проект є частиною власного проекту агентства «Луцьк буденний» в якому активісти «ОВАЛ✈» розповідають про всесвітньо відомих авіаторів, іменами яких названі деякі вулиці обласного центру Волині. ( Читайте публікації про вулиці Арцеулова, Бенделіані, Гастелло та Зацепи).



Вулиця Бенделіані в Луцьку

Другим спільним проектом активістів «ОВАЛ✈» та ІА Волинські Новини є проект «Волинь не забуває». Цей проект - це низка публікацій про військових льотчиків, учасників Великої Вітчизняної війни, Героїв Радянського Союзу, які захищали та звільняли Волинську землю від німецько-нацистських загарбників, заплатили власним життям за мирне небо над головою волинян або проживали на теренах Волині по закінченню війни і спочивають вічним сном у нашій рідній землі. Читайте публікації про Олексія Новікова, Федора Архіпенка, Івана Лакєєва, Степана Красовського, Івана Батигіна, Сергія Мілашенкова, Федора Полиніна, Федора Бублікова, Миколу Кузнєцова, Олександра Молєва, Чічіко Бенделіані, Віктора Подколоднова, Володимира Смірнова, Бориса Єрьоміна, Дмитра Тарасова, Василя Сенатора, Митрофана Малущенка та Григорія Світличного. Через певний ліміт публікацій в рамках одного проекту решту публікацій з цього циклу незабаром читайте в нашому блозі.


Репортаж Ковельської регіональної телерадіокомпанії, присвячений пам'яті легендарного льотчика-винищувача, учасника Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу, гвардії майора Чічіко Кайсаровича Бенделіані, який віддав своє життя за свободу Волинської землі

Активісти «ОВАЛ✈» допомогли підготувати публікацію про офіцера Військово-Повітряних Сил у відставці, ветерана багатьох локальних конфліктів Валерія Тростинюка, якого в примусовому порядку хочуть виселити з і без того жахливого державного житла, при цьому не надавши йому власного помешкання, за яким він стоїть в черзі вже багато років.


Репортаж телерадіокомпанії «Аверс» про Валерія Тростинюка

Колектив «ОВАЛ✈» висловлює щиру подяку за співпрацю всьому колективу ІА Волинські Новини і зокрема тим його працівникам, які безпосередньо долучались і продовжують долучатись до авіаційного творчого процесу, а саме репортерам Вікторії Семенюк Денисюк, Вадиму Панафідіну, Павлу Переведенцю та Юлії МалєєвійЗадерей, випусковим редакторам Марії КулішВакуленко, Богдані МацюкФедун, Олені П'яних Маюк та Ользі Шевчук, а також головному редактору Альоні Трохимчук.

Вже незабаром читайте наступні публікації активістів «ОВАЛ✈» в цьому блозі, а також ласкаво просимо до офіційної спільноти Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈» у соціальній мережі «ВКонтакте».

З повагою

Колектив Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Лев Григорович Зацепа – Герой-українець, льотчик-штурмовик, Герой Радянського Союзу, почесний громадянин Луцька. По закінченню Другої Світової війни він проходив подальшу…
Микола Гаврилович Кудрявцев – почесний громадянин Луцька, Герой Радянського Союзу, льотчик-штурмовик. Він звільняв від нацистських окупантів Правобережну Україну, а після…
Коли ветерана Другої Світової війни, відважного льотчика-штурмовика, Героя Радянського Союзу, капітана Олега Івановича Малова за станом здоров'я відсторонили від льотної…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus