USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Аналізи води з Ковеля-2 перевірить прокуратура

29 Травня 2017 15:02
Протоколи перевірки води на вміст небезпечних речовин з криниць, поблизу Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», хочуть спрямувати в прокуратуру, аби встановити їх правдивість.

Про це стало відомо під час засідання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської ОДА.

Як зазначив міський голова Ковеля Олег Кіндер, люди, які живуть поблизу ветсанзаводу передали воду з криниць та свердловин на аналіз в лабораторії сусідніх областей, де дали заключення про те, що вміст небезпечних речовин перевищує дозволену норму в декілька разів. В той час, як заключення волинських експертів свідчить про те, що вона – в нормі.

«Якщо це дійсно так, то попрошу, щоб цю інформацію передали в правоохоронні структури», - зазначив Олег Кіндер.
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик розпорядився надати копії протоколів обстежень та порівняти їх. Відповідні дані передадуть в прокуратуру області, і якщо дійсно виявлять порушення, то за його фактом відкриють кримінальне провадження.
«Якби там все було добре, ми не ставили б питання про водовідвід та каналізування. Якби все було ідеально, то нащо це все було б робити?» - зазначив посадовець, розповідаючи про ситуацію з якістю питної води.
Як повідомляли місцеві мешканці, належної перевірки якісного складу питної води в колодязях будинків, що знаходяться поруч з Ковельською філією ДП «Укрветсанзавод», зі слів місцевих жителів, не проводили, а лише вибірково засипали хлором окремі з них.

Виконувач обов’язків директора Волинського обласного лабораторного центру Наталя Янко зазначила, що в зоні, наближеній до заводу, спеціалісти зробили близько 60 проб питної води, в результаті чого встановили, що критичного забруднення нітратами та іншими елементами – немає.

Натомість місцева мешканка Марія Смірнова переконує, що спеціалісти дослідили лише декілька колодязів, ще 4 – засипали хлором. Слід зауважити, що людські будинки знаходяться вже за 430 метрів від межі заводу.

«Я сама робила 2 проби води в себе, рівень нітратів і аміаку в декілька разів перевищує норму. А ви кажете, що вода в нормі», - каже жінка.

Нагадаємо, 29 травня, більше сотні ковельчан, обурені бездіяльністю місцевої влади, приїхали до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, аби почути, чому рештки з ветсанзаводу досі не вивезли і не утилізували. Приїхали не лише дорослі, які живуть поруч з заводом, але й діти.

Як повідомлялося, резонансна ситуація навколо Ковельської філії «Укрветсанзаводу» призвела до масових акцій протесту, перекриття міжнародних трас та обговорення проблеми на загальнодержавному рівні. На сьогодні завод законсервований, а на попереднього директора Вадима Сухоноса відкрито кримінальну справу. А нещодавно Генеральний директор «Украветсанзаводу» Віктор Підгорний призначив нового виконувача обов’язків керівника ковельської філії Андрія Марченка.

Через екологічну катастрофу, яка склалася на ветсанзаводі у Ковелі, містяни та мешканці прилеглих сіл неодноразово перекривали міжнародну трасу Ковель-Ягодин. Їх дістали бездіяльність, постійні відписки та ігнорування владою проблеми. Люди скаржилися, що народний депутат Степан Івахів, який би мав лобіювати інтереси людей, що його вибрали, та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик - абсолютно байдужі до проблеми людей. Варто додати, минулого тижня нардеп все ж побував на заводі й заявив, що він ліквідується як юридична структура, і як фізична.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus