USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До зникнення екссудді Чауса у Молдові могли бути причетні українські розвідники, – «Слідство.інфо»

8 Квітня 2021 21:10
Журналісти-розслідувачі виявили, що до зникнення екссудді Миколи Чауса можуть бути причетні люди, тісно пов’язані з українськими спецслужбами. Раніше у Міністерстві закордонних справ заперечили причетність України до ймовірного викрадення екссудді.

Про це йдеться у спільному розслідувані «Слідство.інфо» та RISE Moldova, повідомляє hromadske.

Зокрема журналістам вдалося отримати копії паспортів десяти людей, яких правоохоронці у Молдові перевіряють на причетність до ймовірного викрадення судді.

За даними журналістів, усі вони є громадянами України. Окрім того, як зазначається, щонайменше двоє з них мають прямий стосунок до Головного управління розвідки Міноборони та ще один ㅡ звільнений посадовець Національної поліції.

Зокрема, за інформацією джерел RISE Moldova, двоє з них пообідді 24 березня дісталися пропускного пункту «Могилів-Подільський ㅡ Отач», перейшли міст над річкою Дністер та опинилися у Молдові.

Один чоловік мав закордонний паспорт на ім’я Юрій Коваленко. З власних джерел журналісти встановили, що він навчався у вищому воєнному навчальному закладі Одеси та у 2015 році мешкав у військовій частині біля Воєнно-дипломатичної академії імені Євгенія Березняка, яка готує, зокрема, професійних військових розвідників. Окрім того, станом на 2018 рік Коваленко вказав місцем проживання адресу Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Журналісти зв’язались з ним, але Коваленко відмовився від коментарів та не відповів прямо чи пов’язаний він з викраденням Миколи Чауса.

Іншим чоловіком, який того дня перетнув кордон Молдови, був такий собі Едуард Ставицький ㅡ він отримав закордонний паспорт за місяць до цього. Людини з такими ж даними, як у його закордонному паспорті, журналістам не вдалося знайти. Однак розслідувачі встановили, що він має суттєву схожість з киянином Андрієм Куценком.

Його дані також свідчать про зв’язок ыз розвідкою. Зокрема у 2000-х роках він був прописаний за офіційною адресою Міністерства оборони України, а у 2009 році його взяли на службу у військову частину на Рибальському півострові, де розташоване Головне управління розвідки Міноборони.

Окрім того, журналісти RISE Moldova отримали копію паспорту Олександра Костенюка. Щонайменше до червня 2018 року він працював у львівській поліції, де обіймав керівну посаду в управлінні карного розшуку.

Як зазначають журналісти, він міг бути причетним до справи про вимагання грошей поліцейськими. Його підлеглі нібито прикували людину кайданками та, погрожуючи зброєю, відібрали 4 тисячі доларів та кілограм бурштину. Поліцейським оголосили підозри, а Костенюка звільнили.

Він зміг поновитися через суд, але згодом пішов з поліції сам та відкрив власне детективне агентство.

Окрім того, розслідувачі отримали копії паспортів раніше засудженого львів’янина Олега Стадника та колишнього старшого інструктора в окремому загоні спецпризначення Нацгвардії Михайла Булеги. Останній підтвердив, що їздив до Молдови на відпочинок та заперечив свою причетність до зникнення екссудді Чауса.

Загалом, за словами розслідувачів, більшість з 10 громадян України, яких наразі перевіряють правоохоронці, останнім часом проживали на Львівщині.

Нагадаємо, 3 квітня у ЗМІ з'явилася інформація, що оголошеного Інтерполом в міжнародний розшук за підозрою у хабарництві суддю Миколу Чауcа, який у 2016 році втік з України в Молдову, викрали. Екссуллю-утікача викрали у Кишиневі іноземці, одного з них затримали. Згодом сліди українського судді-втікача Чауса нібито знайшлися в Румунії.

Читайте також: «Мого чоловіка викрали, бо він збирався повернутись в Україну і дати свідчення», – дружина екссудді Чауса

Хто такий Микола Чаус і в чому його підозрюють?

Він був суддею Дніпровського районного суду Києва. У серпні 2016 року детективи НАБУ викрили його на отриманні хабара у 150 тисяч доларів. Ці кошти виявили у двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому.

У вересні 2016 року Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте досі не екстрадували.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявляли, що він "усіляко уникає екстрадиції". У 2019 році Зеленський навіть звернувся до тодішньої прем’єр-міністерки Молдови Маї Санду з проханням посприяти в екстрадиції Миколи Чауса. Однак екссуддя досі за кордоном.

Того ж року у ЗМІ з’явилася інформація, що до організації втечі Чауса за кордон був причетний Петро Порошенко. Перевірити це взялося Держбюро розслідувань, а сам Порошенко заперечив будь-який зв’язок із Чаусом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 8 Квітня 2021 22:32
Як пише популярний Telegram-канал "Темний лицар" з посиланням на джерела в Офісі президента, "спонсорську допомогу" на реалізацію по викраденню надавав дніпропетровський бізнесмен Геннадій Корбан. Раніше сам Корбан не приховував бажання притягнути Чауса до відповідальності і навіть написав пост у Facebook про винагороду в розмірі $150 тисяч за його упіймання.
Правдоруб Показати IP 8 Квітня 2021 23:31
Надіюсь наступний Віктор Федорович та компанія?
Віктор Федорович до Показати IP 9 Квітня 2021 09:59
Тільки разом з тобою, пророк ти наш дорогий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus