USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Ікони в підвалі, старий дах та потреба створення сучасної експозиції: проблеми луцьких музеїв

19 Вересня 2019 14:20
Брак приміщень для зберігання фондів, потреба ремонту даху та облаштування етнографічної експозиції та стара система опалення: проблемні питання роботи краєзнавчого музею обговорювали депутати Волиньради.

Будівлі Волинського краєзнавчого музею оглянули під час дня депутата обласної ради 18 вересня.

Депутати ознайомилися із головним корпусом музею, що на вулиці Шопена, 20, з матеріальною-технічною базою, експозиціями, оглянули приміщення Музею Волинської ікони та комунальну будівлю на вулиці Ярощука, 16.

Насамперед представники депутатського корпусу ознайомилися з проблемами Музею волинської ікони, що на вулиці Ярощука, 5. Будівля потребує заміни освітлення, тепло- та гідроізоляції приміщення, розширення фондосховища. Є необхідність в проведенні ремонту всього приміщення, за попередніми даними вартість робіт разом з виготовленням необхідної документації становить приблизно вісім мільйонів гривень.

Як розповіла директор музею Тетяна Єлісєєва, нині у будівлі просідає відмостка, тому що будинок розташований на підсипному ґрунті. Окрім того, фонди музею, півтори тисячі одиниць, зберігаються у непристосованому для них тісному підвальному приміщенні. Як один з варіантів для розміщення сховища розглядали житлове приміщення обласної комунальної власності на вулиці Ярощука, 16. Втім, воно надто тісне для використання на тривалий період. До того ж, фондосховища потребують дотримання режиму температури та вологості. Фондосховища краєзнавчого музею також розташовані у підвальному приміщенні, що неприйнятно для пам’яток.
Голова облради Ірина Вахович зауважила, що наразі триває розгляд судових справ і приміщення досі остаточне не передане краєзнавчому музею, а по-друге, це приміщення не вирішить проблему на довгий термін, оскільки це будинок для проживання сімей, а не для розміщення сховища цінних ікон. Можливо, частину площ головного корпусу краєзнавчого музею зможуть використати для Музею волинської ікони, але щодо цього є заперечення – музей волинської ікони зараз достатньо комфортний, розташований у зручній локації. Отже, обираючи рішення, варто зважати на всі аргументи.


Господарство Волинського краєзнавчого музею нараховує 10 приміщень, 8 з яких належать ВКМ. Зокрема, це головний (2794,7 метра квадратного), господарчий (414 метрів квадратних) та адміністративно-господарчий (463,5 метра квадратного) корпуси обласного краєзнавчого музею.В головному корпусі музею розташовані експозиційні відділи природи (8 залів), давньої (9 залів), новітньої історії (8 залів) та виставкові зали для тимчасових виставкових проектів (6 залів). Наразі планують здійснити ремонт залу під подальше створення етнографічної експозиції.
Приміщення головного корпусу потребує капітального ремонту із заміною даху, системи опалення, комунікацій. Вартість виготовлення проекту капітального ремонту становить приблизно півмільйона гривень. У 2018 році виготовили робочу документацію на ремонт покрівлі даху головного корпусу. Зведений кошторис в цінах за станом на 12 червня минулого року становив 2,229 мільйона гривень. Наразі документація проходить експертизу.

Більшість фондових колекцій розташовані у напівпідвальному приміщенні головного корпусу ВКМ, у яких проходять тепломагістралі та труби водопостачання. Більша частина системи опалення залишилася ще з часу будівництва приміщення – 1920-их років. Це призводить до періодичних проривів та затоплень фондових приміщень. Наразі ведуть роботу з обрахунку вартості проектно-кошторисної документації та робіт для проведення ремонту системи опалення та водопостачання у фондосховищах. Під час частих дощів відбувається також підтоплення ґрунтовими водами окремих фондових кімнат, причиною чого є відсутність гідроізоляції. Для більш ефективного використання площ фондосховищ необхідно придбати додаткове обладнання, зокрема стелажі.

Директор Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла, що найбільшою проблемою закладу зараз лишається дах, а попередня проектно-кошторисна документація не враховувала, що будівля є пам’яткою. Так, повинен бути збережений первісний вигляд будівлі, яка була крита черепицею, що може призвести до здорожчання ремонтних робіт. Музей має цікаві та багаті етнографічні фонди, які практично ніде не виставляються. Періодично роблять виставки. Отже, хочуть відремонтувати зал на третьому поверсі головного корпусу для етнографічної експозиції. Ремонтні роботи коштуватимуть приблизно 170 тисяч гривень, проведення освітлення – 30 тисяч, найдорожче обійдеться побудова нової експозиції, оскільки обладнання дуже дороговартісне. Наприклад, вітрини (одяг виставляти без вітрин не мають права) коштують приблизно 38 тисяч гривень кожна. Отже, на закупівлю 5-6 вітрин для залу потрібно до 200 тисяч гривень. Створення сучасної експозиції, таким чином, є дуже дорогим.
На другому поверсі музею досі не вдалося замінити вікна. Доступ до вікон там частково закритий, оскільки змонтована експозиція, яку довелося б розбирати, щоб дістатися до вікон.
Великою проблемою для зберігання фондів музею лишається підтоплення, в окремих кімнатах під час опадів стоїть вода, а інша велика проблема – прориви труб (система опалення використовується з 1929 року). Вирішили розробити проектно-кошторисну документацію на здійснення ремонту системи опалення підвалів. Документація коштуватиме 30-50 тисяч гривень, ремонт коштуватиме приблизно 200 тисяч. Систему зможуть замінити за два роки.

В інших корпусах музею зараз розміщують етнографічні фонди, відділ етнографії. Раніше розробляли проект облаштування там музею етнографії. Вартість робіт за станом на 2014 рік становила приблизно 13 мільйонів гривень, але це приміщення є проблемним, має дерев’яні перекриття, є сумніви у наявності там фундаменту.
Ірина Вахович відзначила, що експозицію музею варто оптимізувати, осучаснити, адже частина її лишається незмінною з радянських часів. Окрім ремонту покрівлі та заміни вікон потрібно розробити концепцію розвитку краєзнавчого музею та загалом музеїв на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Їван Показати IP 19 Вересня 2019 14:33
А що таке "ділдо"?
Іван Показати IP 19 Вересня 2019 17:13
Яка безгосподарність !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus