USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Іваничівські школярі вчилися жити безпечно. Фоторепортаж

10 Жовтня 2019 21:21
У середу, 9 жовтня, незважаючи на не вельми привітну осінню погоду, на подвір’ї НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – гімназія» смт Іваничі було дуже гамірно. Адже цього дня в гості до школярів завітали учасники й організатори освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

#Все буде безпечно – таким хештегом на фасаді зустріла нас школа. На подвір’ї – автомобілі поліції, швидкої допомоги, рятувальників. У фоє та класах – інформаційні стенди про безпеку руху, виставка малюнків «Все буде безпечно», фотозона «Безпечний пішохід», різноманітні локації, де дітки виготовляли лепбук «Безпека мого життя», брали участь у вікторині «Мій друг – дорожній знак», робили аплікацію «Веселий світлофорик», проходили квест «Безпечний пішохід» та брали участь у флешмобі «Безпека в твоїх руках», переглядали відеофільм «Врятувати. Запобігти. Допомогти», наносили аквагрим, вчилися на манекені надавати першу допомогу тощо.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в межах міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій та Шацькій ОТГ.

«Безпека і здоров’я людини – найбільша цінність, – вважає заступник селищного голови Іваничів з гуманітарних питань Віктор Березюк. – На сьогодні одним із головних пріоритетів для нас є зробити так, щоб люди нашої громади почувалися безпечно. Дуже добре, що акція «Безпечний пішохід» сьогодні відбувається в школі. Адже не секрет, що легше навчити дитину, ніж потім перевчати дорослого. І коли ми закладемо основи безпеки життєдіяльності в юного покоління, то це стане гарантією того, що вони дотримуватимуться цих правил і в зрілому віці. Я нині можу порівняти рівень безпеки пішоходів у нас і в Польщі та Німечинні, де мені довелося побувати. Там люди напрочуд дисципліновані. А ми знаємо, вміємо, можемо, але чомусь нехтуємо елементарними правилами безпеки. Тому дуже важливо прищеплювати ці правила саме в дитинстві».
Рятувальники Андрій Швайковський, Микола Гіль, Микола Кулініч цього дня розповідали дітлахам про специфіку своєї роботи, давали приміряти амуніцію, дозволяли посидіти в кабіні, терпеливо відповідали на запитання, що сипалися з усіх боків.

«Адміністрація школи запросила нас взяти участь у сьогоднішньому заході, розповісти й показати дітям, як ми працюємо, – розповідає Андрій Швайковський. – Дітки напрочуд активні та зацікавлені. Розпитують про те, як рятуємо людей, як працює наш інвентар. Найбільше їм цікаві ножиці, якими розрізають метал, щоб у разі аварії дістати з машини людей. Також радо приміряють амуніцію. І, звісно, вишиковуються в чергу, аби сісти в кабіну й увімкнути сирену. Приємно, що дітлахи не байдужі, ставлять запитання й уважно вислуховують відповіді. Думаю, сьогодні вони взяли для себе чимало корисної інформації. Тож спасибі організаторам, що запросили на такий чудовий захід».
Біля автомобіля швидкої допомоги – ціла зграйка малечі. «Сьогодні показуємо дітям, як вимірювати пульс, артеріальний тиск, робити штучне дихання мішком Амбу, накладати шини, – розповів лікар невідкладних станів Євген Мороз. – Їм цікаво, як працює дефібрилятор. Он мою колегу – фельдшерку Наталію Шльому – просто засипали запитаннями. Гадаю, діти багато чого запам’ятають, удома розкажуть братикам і сестричкам, батькам. Можливо, хтось у майбутньому пов’яже життя з медициною».
Неабияк цікавила школярів і робота поліцейських. Вони жваво ставили запитання, залюбки приміряли амуніцію. «Наразі ми показуємо дітям, як працює поліцейський, що він має при собі, – каже старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області, капрал поліції Марія Устіна. – Проводимо вікторини, під час яких школярі знайомляться з правилами дорожнього руху, спільно з Волинської обласною бібліотекою для юнацтва виготовляємо світловідбивні флікери. Приємно, що діти не бояться поліції, цікавляться нашою роботою. Розповідають, що вже навіть роблять зауваження дорослим, якщо ті переходять дорогу в невстановленому місці».
«Тут дуже класно, весело, – каже шестикласниця Соломія Рубан. – Ми готувалися до цього свята. Я, наприклад, виконувала роль дорожнього знака. Сьогоднішній захід, вважаю, є дуже важливим. Адже якщо ми знатимемо правила дорожнього руху, буде менше аварій. А ще ми вже маємо уявлення про те, як надавати першу допомогу, можливо, колись це врятує комусь життя».
Четвертокласники навперебій розповідають, як і для чого вони виготовляють світловідбивні флікери. «Ось ми виготовили такі машинки. Вони відбиватимуть світло, коли в темну пору доби будемо йти вулицею. Водій нас побачить і не наїде», – пояснює Стас Потапчук.

«Ми сьогодні дізналися дуже багато нового, – каже його друг Любомир Наумук. – Найбільше мені сподобалися поліцейські і їхня вікторина з цікавими запитаннями й солодкими призами».
Четвертокласниці Аня Кеба і Настя Спиридон із захватом розповіли про квест «Безпечний пішохід», у якому взяли участь, та про те, що добре запам’ятали, як треба переходити дорогу, аби не потрапити під колеса машини. «Мені найбільше сподобалося писати правила дорожнього руху», – каже Аня. «А мені – шукати завдання за підказками», – додає Настя.
«Дуже хороший захід сьогодні відбувається в школі, – щиро тішиться класовод четвертого класу Оксана Маринчак. – Ми проходили дуже цікавий та пізнавальний квест «Безпечний пішохід», виконували завдання, а в результаті склали пазл. Ця акція – і пізнавальна, і навчальна, і виховна водночас. Діти навчалися граючись».
«У нашій школі навчається 628 дітей. І найважливіше – це їхнє здоров’я та безпека, – вважає директорка НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – гімназія» смт Іваничі Марія Шевчик. – Із першого до дев’ятого класу в шкільній програмі є урок «Основи здоров’я», на яких дітей навчають, зокрема, і правил безпеки. А такі заходи, як сьогоднішній, дуже потрібні. Адже освітня кампанія «Безпечний пішохід» стала своєрідним узагальненням того, чого навчають дітей педагоги. У нашій школі створено загони старшокласників – «Юні інспектори руху» та «Юні пожежники», вони добре підготовлені, проводять заняття з молодшими школярами. Сьогодні я спостерігала за дітьми й бачила, з якою цікавістю вони працюють на локаціях. Дуже важливо, що до такого тренувального процесу залучили учнів початкових класів. Їх у нас дуже багато – аж 250. Коли дивишся на їхні щирі усмішки, радість в очах, чітко розумієш: проект вдалий і дуже потрібний. Тож щиро дякую організаторам та учасникам».
Одне слово, день у школі видався вельми насиченим. Діти понесли додому нові знання, яскраві враження, а ще – чудові світловідбивні брелоки, які їм презентували організатори освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus