USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Школярі Поромівської громади навчалися правил безпеки. Фоторепортаж

19 Вересня 2019 16:17
На Волині нещодавно стартувала освітня кампанія «Безпечний пішохід», яка передбачає навчальні зустрічі школярів із пожежниками, поліцейськими та медиками. Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, уже відбулися в Павлівській та Любешівській ОТГ. 18 вересня правила безпечної поведінки опановували та повторювали учні закладів освіти Поромівської ОТГ.

Протягом двох годин діти працювали у восьми локаціях, провели флешмоб «Безпека в наших руках» та презентували виступ Дружини юних пожежників. Учні брали участь у квестах, вікторинах, переглядали мультики, виготовляли лепбуки та флікери, вчилися надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП та пожежах.

Нагадаємо, освітню кампанію «Безпечний пішохід» проводять у рамках проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. За час реалізації проекту, а це 20 місяців, у справу створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів на Волині буде вкладено майже €210 тис.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук зазначає: громаді дуже пощастило, що вона стала учасницею згаданого міжнародного проекту. Адже до складу Поромівської ОТГ входить 18 населених пунктів. На території об’єднаної громади є два вугільні підприємства – шахта «Бужанська», яка працює, і відомий в Україні довгобуд шахта №10. Якщо раніше копальні мали свої гірничо-рятувальні загони, які в разі потреби надавали допомогу населенню, то тепер про безпеку жителів має дбати громада.
«Ми дуже вдячні комунальній установі Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за те, що запропонували нам взяти участь у проекті. Завдяки таким партнерам отримали можливість вивчити успішний досвід сусідньої Польщі, де понад сто років діють добровольчі пожежно-рятувальні підрозділи. У нашій громаді вже зголосилися до навчання 12 добровольців, щойно отримаємо пожежну машину і потрібне обладнання, будемо проводити практичні навчання», – запевняє очільник громади.

За результативну співпрацю від Поромівської ОТГ вручили подяки директору «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» Ірині Ітані та першому заступнику голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ларисі Тарасюк.
Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Начальник відділу освіти, соціального захисту, культури, сім’ї, молоді та спорту Поромівської ОТГ Надія Жук зазначає, що освітня кампанія «Безпечний пішохід» дуже актуальна не лише для дітей, а й для дорослих. І такі всеохопні зустрічі корисно проводити хоча б двічі на рік.

«Діти закріплюють теоретичні знання на практиці, їм допомагають поліціянти, пожежники і медики. Школярі бачать, як облаштовані пожежний автомобіль та карета швидкої допомоги, як гасити вогонь і зробити штучне дихання. Поліцейські розповідають, яких правил мають дотримуватися пішоходи і велосипедисти. Це дуже важливо, адже школи нашої громади розташовані недалеко від проїжджих частин», – каже Надія Жук.
Читайте ще: Литовезька ОТГ отримала з Польщі спеціалізований пожежний автомобіль

Т.в.о начальника Іваничівського відділення поліції Горохівського відділу ГУНПУ у Волинській області В’ячеслав Мартинюк переконаний, що сучасним дітям украй потрібно розповідати, що їхня безпека залежить від власної поведінки.
«Часто бачимо, як школярі ходять у навушниках проїжджою частиною дороги. Гучна музика заважає почути, що відбувається поряд. Така легковажність може дорого коштувати. Підлітки забувають, що реальне життя – це не комп’ютерні ігри і не віртуальний світ. Школярі мають хоча би знати, за яким номером телефонувати, коли потрапляєш у небезпеку», – наголошує В’ячеслав Мартинюк.

Начальник караулу 18-ї пожежної частини смт Іваничі Сергій Никитюк переконаний, що дітям змалку слід розповідати, як дбати про особисту безпеку. Школярі мають усвідомлювати, що вони роблять і які наслідки можуть бути від їхніх вчинків.
Зазначимо, що в «Бужанківському ліцеї» імені Миколи Корзонюка вже кілька років успішно діє дружина юних пожежників «Перчинка». Директор закладу і керівник дружини Світлана Василюк розповіла, що її підопічні майже щорічно представляють ОТГ на обласних та районних конкурсах, регулярно поновлюють репертуар. У ліцеї систематично проводять дні цивільного захисту, тижні БЖД. Дітей возять на екскурсії у пожежні частини, або ж запрошують рятувальників у школу.
Учасниця «Перчинки» Олена Крутій навчається в десятому класі, в дружині юних пожежників уже три роки. Зазначає, що не опинялася в надзвичайних ситуаціях, але змогла б надати допомогу тим, хто потребує. Першокласниця Богданка Антонюк, як і всі школярі, отримала в подарунок від організаторів світловідбивний брелок. Дівчинка каже, що носитиме його на наплічнику. Він буде сповіщати водіям, що вулицею іде пішохід, і дозволить вчасно зорієнтуватися.
Фельдшер екстреної медицини Нововолинського відділення Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Леся Артюх зазначає, що дуже важливо вміти правильно надати домедичну допомогу: покласти потерпілого у стабільну позу, накласти шину. Боятися не варто, адже вчасна реакція тих, хто поряд, здатна врятувати потерпілому життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus