USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Лікарі, до яких можна потрапити без направлення: перелік від МОЗ

11 Серпня 2022 06:28
В Україні, аби потрапити на прийом до більшості медичних спеціалістів, пацієнту спершу слід отримати направлення від сімейного лікаря. Проте є низка медиків, до яких можна звернутися напряму.

Без направлення українці можуть звертатися в першу чергу до лікарів первинної медичної допомоги – педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів, повідомили у МОЗ.

Саме медики першої ланки до війни займалися скеруванням до вузьких спеціалістів, на додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію тощо, якщо стан пацієнта цього вимагає, формуючи електронне направлення.

Проте в умовах війни декларації з лікарями не є обов'язковими для внутрішньо переміщених осіб, а направлення до спеціаліста може бути й паперовим.

Читати ще: Антибіотики не для всіх: чому обмежили їх продаж і як діють електронні рецепти

У МОЗ наголошують: внутрішньо переміщені особи мають можливість отримати первинну медичну допомогу за місцем фактичного перебування, без декларацій та направлень, у будь-якій лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування.

Також є випадки, коли до вузьких фахівців можна звернутися напряму. Направлення не потрібне у разі звернення до таких фахівців: гінеколога (у тому числі дитячого), психіатра, нарколога, стоматолога (планова допомога для дітей та ургентна для дітей і дорослих), фтизіатра, лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Проте, аби отримати вузькоспеціалізовану допомогу у решти фахівців, направлення, як і раніше, є необхідним.

Хто може виписувати направлення?

Виписувати направлення можуть всі лікарі в медичній системі, від сімейних до високоспеціалізованих, коли вважають за потрібне залучення до лікування фахівця іншої спеціалізації, додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію.

Який строк дії направлення?

Термін дії направлення – рік. Проте пацієнту краще дотримуватись рекомендацій лікаря щодо термінів проходження обстеження чи отримання консультації спеціаліста, на які направлено пацієнта.

Яка інформація міститься в направленні?

У направленні не зазначається заклад чи лікар, до якого направляють пацієнта, зазначається код послуги та інформація про заклад і лікаря, який створив направлення. Місце отримання послуги пацієнт може обрати самостійно у будь-якій лікарні, яка має контракт з НСЗУ і може надати відповідні медичні послуги.

Виняток: якщо пацієнта переводять на рівні «стаціонар-стаціонар», то заклад зазначається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 09:19
тільк забули написати що до сімейного лікаря щоб потрапити треба два тижні чекати приблизно. то нащо вони я не розумію. як хворий і треба на зараз то черговий приймає. брєд якийсь
Лучанин до Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 09:49
Про "два тижні" неправда. Нещодавно були, потрапили відразу. В Польщі чи Німеччині будете півроку чекати.
Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 11:49
видно як кому! . чому ж не правда.?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus