USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Луцьк лишається некомфортним для матерів з маленькими дітьми

14 Листопада 2015 17:58
Мешканці Луцька звернулись до міського голови з проханням облаштувати громадські місця пандусами та спеціальними кімнатами для пеленання та годування грудних дітей.

У зверненні йдеться про постійні незручності відвідування громадських місць з маленькими дітьми. Проблема полягає у тому, що більшість багатоквартирних будинків, тротуарів, пішохідних переходів, торговельних центрів, продовольчих магазинів та аптек не облаштовані пандусами для пересування дитячих колясок.

Окрім того, часто виникає проблема при потребі переодягти та погодувати грудну дитину, оскільки в закладах громадського харчування немає навіть пеленальних столиків.

Молоді мами бажають залишатися соціально адаптованими, ходити за покупками і відпочивати з друзями безперешкодно.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про звернення громадян України» № 393/96 міського голову Миколу Романюка просять почути та звернути увагу на проблеми молодих батьків, чисельність яких збільшиться, якщо вони будуть комфортно себе почувати у власному місті.



«З появою малечі у нашій сім’ї, - заявляє молода мама Анна Попілевич, - моє життя не зупинилось. Натомість, побутових справ навпаки побільшало. Мало не щодня я ходжу за продуктами до магазину або на ринок. Окрім того, частіше виникає потреба зайти до аптеки. Тільки тепер це все треба робити з 15-кілограмовою коляскою та донькою в ній. І вже при виході з власного під’їзду я відчуваю незручності – він не облаштований спеціальним заїздом для коляски.

«А нездоланно високі бордюри та тротуари в жахливому стані – це суцільне випробування для мами з коляскою, - додає мама 2-місячного хлопчика Ольга Антонюк. З її слів, вона обурена тим, що на найбільш активному пішохідному переході між Варшавським ринком та супермаркетом «Там Там» бордюр настільки високий, що коляску потрібно повернути мало не вертикально».

Мама Інна Троцюк, своєю чергою, невдоволена тим, що не може відійти далеко від дому під час прогулянки з малюком. «Адже, якщо він захоче їсти, чи доведеться його переодягти, ми змушені повертатись додому. На все ПортСіті, наприклад, єдиний пеленальний столик знаходиться в закладі «Фіглі Міглі». Чому б поряд з загальнодоступними жіночими та чоловічими туалетами, туалетами для людей з обмеженими можливостями не зробити кімнату матері і дитини?»

«Мій чоловік з ранку до вечора працює, а родичі живуть в іншому місті. Оскільки доньку залишити немає з ким, я змушена всюди її брати з собою. Нещодавно довелось оновити гардероб до зими, і ми пішли до «Юванту». І що ви думаєте? Я змушена була просити допомоги у сторонніх людей, аби допомогли мені винести коляску на 2-й поверх, бо серед всіх сходів не виявилось жодних, обладнаних пандусом», - скаржиться мама Аліна Поліщук.

Молоді батьки висловлюють бажання більш комфортно почувати себе у власному місті та закликають місцеву владу почути їх та вжити заходів щодо облаштування громадських місць усім необхідним для них та їхніх дітей.

Проблема відсутності пандусів в абсолютній більшості закладів міста не нова. Втім, для її вирішення зроблено небагато. До того ж, пониження бордюрів до рівня дороги на пішохідних переходах у місті зроблене далеко не скрізь. Навіть на нещодавно відремонтованих вулицях міста лишилося чимало високих бордюрів, що значно ускладнюють пересування мамам із дітьми у колясках.



До слова, ще влітку бездіяльність місцевої влади у цьому напрямку потрапила до поля зору прокуратури. Так, виявилося що десятки маленьких лучан із особливими потребами не можуть відвідувати заняття в Палаці учнівської молоді Луцька через відсутність пандусу.

Раніше організатори проекту моніторингу умов доступності для маломобільних груп населення зазначали, що вільного доступу до житлових будинків та інших об’єктів інфраструктури у Волинській області не мають близько 79 тисяч осіб (йшлося не лише про інвалідів, які пересуваються на візочках, але й про матерів з дитячими колясками тощо).

Попри те, що на порушення будівельних норм щодо доступності маломобільних груп населення до медичних закладів, магазинів та установ звертають увагу не вперше, проблема лишається невирішеною.

Питання щодо облаштування відповідного ліфту у будівлі Луцької міської ради підняли лише під час останнього засідання минулої каденції міськради, коли стало відомо, що одним з новообраних депутатів буде чоловік, який пересувається у інвалідному візку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Просто мама Показати IP 14 Листопада 2015 20:32
Сама не так давно возила дитину коляскою. Будинок без ліфта, вгору та вниз звикли скакаьти коляскою по сходах. До всього можна пристосуватись, аби мізки були.
Читач Показати IP 14 Листопада 2015 21:11
Пристосуватись можна і до будинку без газу, світла і води. Але для чого?
Просто мама до Читач Показати IP 16 Листопада 2015 15:53
Для того щоб кошти спрямувати на щось більш необхідне в даний час. Раніше наші мами обходились і без підгузків у місті, й нічого виросли ж ми якось. Народили дітей, думайте про них, а не про гульки в барах.
Анна до Просто мама Показати IP 27 Листопада 2015 23:46
Яка ж Ви занудна. Сидячи вдома жінка перетворюється на озлоблену занедбану істоту-спиногриза, яка не задоволена своїм життям, зривається на чоловікові та дітях. Народження дитини не повинно бути перешкодою для звичайного життя. потрібно вміти поєднувати приємне з корисним.
Оля Показати IP 14 Листопада 2015 22:33
Поки не стала мамою, не задумувалася, наскільки не зручним є наше місто для мам з малюками. У нашому під'їзді теж немає з'їзду для каляски, ліфт виходить з ладу мало не щодня. Я вже мовчу про тротуари, дитячі майданчики поблизу багатоповерхівок. Ми живемо на вул.Загородній, 2 і мешканці збирали підписи, аби облштували нормальний дитячий майданяик. Історія закнічилася тим, що "жек" дав фарбу і сказав, що якщо щось хочете, то беріть і фарбуйте те, що лишилося ще не геть розваленим на майданчику, самі. І батьки фарбували. Тому що у нашому будинку дуже багато маленьких діток.
zero Показати IP 14 Листопада 2015 23:25
Замість дати народу достойну зарплатню правлячий режим борделізує країну оплатами за ембріони Ганьба
Фотін Показати IP 15 Листопада 2015 00:11
мер не має часу намісто, внього крісло хитається.
кіт Показати IP 15 Листопада 2015 00:12
Як мій кіт,*ерливи. Романюк обі*рався по самі вуха.
Слава з народу Показати IP 15 Листопада 2015 00:20
Гасло романяшки- розрий і залиши,
124 Показати IP 15 Листопада 2015 01:28
"Короля делает его свита"
Олежик Показати IP 15 Листопада 2015 09:35
Ото вже проблема !!! Якщо проблему пандусів ще можна зрозуміти, то кімнати для годування і пеленання це вже маразм. Давайте тоді напишемо звернення про створення кімнат для мастурбації чи спецкімнат де наркомани можуть вколотися.....такі люди теж хочуть бути соціально адаптованими...
Анна до Олежик Показати IP 15 Листопада 2015 14:13
Ви ж самі платите податки до бюджетів і живете у гівняних умовах. Ви кладете гроші у кишені чиновників і мовчите запхавши голову далеко-далеко. За свої права потрібно боротися. За течією пливуть тільки безвольні люди. "Хто плаить той і замовляє музику", чули таку приказку? Ми вже зповна заплатили за нормальне життя, як грошима так і кров*ю. Весь цивілізований світ дбає про своїх дітей, а наші не мають елементарних умов вже з дитинства. Про яку здорову націю можна говорити. Мілко мислите, Олежику....наркомани та мастурбація...ганьба!
Ірина Показати IP 15 Листопада 2015 13:41
До Олежика : наркомани є асоціальніми в принципі, а м*ст*рбації взагалі тут нідо чого?! Просто нашому місту треба мера в інвалідному візку і тоді комфортно стане як повноправним мешканцями, так і людям з обмеженими можливостями й маломобільним групам населення (це так грамотно називаються мами з віршиками), бо тоді мер знатиме де і що не так.
Анонім Показати IP 15 Листопада 2015 18:47
Особисто мене бісять ті жінки, які накупляють "танків" і пруться з ними в ліфт! Через таких він часто не працює, бо ледь той візок пролазить, то вони ще руками насильно двері вдавлюють, щоб те корито вивезти...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus