USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Мобілізація в Україні: на які відпустки має право військовослужбовець

15 Квітня 2024 07:41
У Верховній Раді України днями ухвалили законопроєкт, що передбачає деякі зміни в проведенні мобілізації. Там не передбачено демобілізації для чинних військових, але залишається право на відпустку.

Документ набуде чинності через місяць після того, як його підпише Президент, водночас у країні готують ще декілька законів, які так чи так стосуються відпочинку для захисників. OBOZ.UA розповідає, які відпустки вже може отримати військовослужбовець та на які можна очікувати найближчим часом.

Які відпустки можна отримати нині?

Під час дії воєнного стану військовослужбовцям передбачені щорічна основна відпустка та відпустка за сімейними обставинами або з інших поважних причин.

Основна відпустка

Щороку військовослужбовець може отримати 30 днів такої відпустки. Наразі вона надається частинами, але не більше ніж 15 днів.

Читати ще: В яку суму на рік Україні обходиться один мобілізований

В ухваленому Верховною Радою законопроєкті щодо посилення мобілізації є пункт, що основна безперервна частина такої відпустки має бути не менше ніж 15 днів. Після набуття чинності документа, ця норма стане обов’язковою.

Відпустка за сімейними обставинами або з інших поважних причин

Під час дії воєнного стану така відпустка може надаватися терміном до 10 днів. Водночас зберігається виплата грошового забезпечення.

Військовослужбовець має вказати в рапорті, які саме сімейні обставини або поважні причини спонукають його піти у відпустку. Також, за можливості, треба надати відповідні документи. Якщо цього не зробити, то у відпустці можуть відмовити.

Читати ще: Військовий облік українців за кордоном: чому так як військовозобов'язані мають уточнити свої дані

Скільки разів на рік можна брати відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин, законодавчо не прописано. Тому припускають, що це більше, ніж один раз – залежно від виникнення сімейних обставин.

Чи можуть відмовити в наданні відпустки?

В Україні на рівні законодавства визначено, що основна відпустка надається «за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу».

Тобто причини для відмови у наданні відпустки є, але вони мають бути обґрунтованими.

Невикористані відпустки під час воєнного стану

Якщо військовослужбовець не зміг використати відпустку або використав її лише частково, то надалі така відпустка надається вже після закінчення дії воєнного стану.

У такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців об’єднувати щорічні основні відпустки, але загальна тривалість такої об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Також є опція отримати компенсацію. Це можна зробити вже під час звільнення.

Відпустка при народженні дитини

Нещодавно Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 10313, який вносить зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей».

Читати ще: Вилучення автівок, покарання ухилянтів та повістки по-новому: що змінює закон про мобілізацію

Зокрема, відтепер впроваджується ще один вид відпустки для захисників – при народженні дитини. Вона надається тривалістю до 14 днів, і не пізніше трьох місяців із дня народження дитини.

Проте отримати цю відпустку зараз не вийде. Вона передбачена на мирний час та час дії особливого періоду, але не воєнного стану. Оскільки нині в країні діє саме воєнний стан, у випадку народження дитини військовослужбовцю можуть надати відпустку за сімейними обставинами і тривалістю до 10 днів.

Відпустка за знищену техніку

Такий вид відпусток незабаром може з’явитися в Україні. Це одна з норм ухваленого Верховною Радою законопроєкту про мобілізацію № 10449.

Документ передбачає, що за знищення техніки може надаватися відпустка, але не більше ніж 15 днів на рік. Наразі документ чекає на підписи спікера ВРУ та президента, аби набрати чинності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Квітня 2024 08:58
будь-які рухи особового складу відбуваються ЛИШЕ за наявності команди/дозволу командира підрозділу, а настрій командира - річ примхлива.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus