USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пропуск за списками, звезені люди та штовханина з тітушками, або «Інкогніто-тур» Порошенка на Волинь. Репортаж

15 Березня 2019 11:23
Чи то бажання реабілітуватися за невдалий Томос-тур на волинську землю у січні, чи то намагання розсварити співгромадян, посприяло тому, що Президент України Петро Порошенко знову відвідав Волинь в рамках передвиборчої програми.

У пам'яті ще свіжий попередній візит, а 11 березня у волинських ЗМІ з’явилася інформація, що президент знову відвідає Волинь. Спочатку анонсували три міста: Луцьк, Володимир-Волинський та Ковель, зокрема у Луцьку президент мав поспілкуватися з представниками лісової галузі, натомість в інших двох містах – зустрітися з широкою масою людей. Однак не дуже вдалі візити в інші українські міста, напевно, посприяли тому, що у волинських ЗМІ постійно з’являлася інша інформація про приїзд гаранта, аби заплутати тих, хто хотів поставити незручні запитання Порошенку, тож тур так і назвали «Інкогніто».

Незважаючи на плутанину, волиняни все ж підготувалися до візиту Порошенка, вивісивши у Луцьку банер з написом «Ти став президентом на крові хлопців 51 ОМБР. Щоб сховати свої злочини, твої генерали її знищили. Волинь такого не пробачає», а також борди з гаслом: «Зустрінь весну без пороху! Дай шанс своїй країні!». Зазначимо, що і цього разу не обійшлося без застосування адміністративного ресурсу з боку президента – на зустріч з Петром Порошенком в Ковелі примусово стягували студентів Ковельського промислово-економічного коледжу.

Вже зранку у день візиту гаранта банер-звернення до Порошенка зірвали, а чоловік, який це зробив, зізнався, що до цього його змусили силовики. Втім, далі буде не про Луцьк, хоча в обласному центрі Волині й відбувалися різноманітні події, зокрема на зустріч з президентом приводили свиней, людей не пускали на територію Театрального майдану, однак, забігаючи наперед, скажемо, що гарант так і не зустрівся з лучанами, лише проїхавши місто на шляху до… Ковеля.

Луцьк – Ковель, або Куди приїде президент

Через те, що акредитацію журналістам так і не відкрили, більшість волинських видань змушені були розділяти своїх журналістів, залишаючи одних у Луцьку, а інших відправляючи в Ковель з надією, що гарант все-таки з’явиться хоч десь.

Дорогою з обласного центру Волині у місто залізничників були розвішені новенькі білборди з президентськими лозунгами, робітники ремонтували міст в одному з населених пунктів, а на трасі були помітні свіжі сліди ямкового ремонту, тож Петро Порошенко мав бути задоволений таким прийомом на Волині. Однак на півшляху дороги до Ковеля стало відомо, що президент у своєму Твітері написав, що летить на схід до бійців-добровольців. Здавалося б, що гарант відмінить свій візит на Волинь, однак, як відомо, він може собі дозволити прилетіти на літаку чи вертольоті, тому для нього відстань зі сходу на захід нашої країни не є значною.
Також у дорозі трапилася ще одна подія. На автобусній зупинці села Свидники стояли чотири агітатори Порошенка. Згодом сіли в бус і поїхали в сторону Луцька, відмовившись спілкуватися з журналістами, лише зазначивши, що вони волонтери. Жіночки так поспішали, що навіть не забрали агітматеріали.
Перекритий центр, сцена з барабанами та силовики

Хоча спочатку візит до Ковеля був під питанням, однак в місті були посилені заходи безпеки, зокрема в’їзд для автомобілів до центру міста перекрила поліція. Біля будівлі міської ради, у самісінькому центрі Ковеля, про ймовірний приїзд Петра Порошенка свідчила змонтована сцена, обвішана передвиборчими гаслами гаранта. Зазначимо, що на сцені була встановлена барабанна установка, і хоча ще нещодавно Петро Олексійович їздив по Україні з Томосом, демонструючи свою духовність, перед виборами запрошує виступати музикантів у Великий піст, який розпочався 11 березня.
Навпрооти сцени через дорогу розташувалися три палатки, у яких роздавали агітматеріали. Цікаво, що біля палатки з агітаторами за чинного президента тулилися агітатори за Юлію Тимошенко та Олега Ляшка. Однак ближче до вечора цю «несправедливість» виправлять, встановивши ще три палатки за Порошенка.
Тим часом у дворі позаду міськради розташовувалися силовики, яких щоразу було все більше і більше, зокрема чимало з них були у спецодязі. Мер Ковеля Олег Кіндер також вийшов з будівлі міськради на задній двір, однак спілкуватися з журналістами відмовився та, сівши в автомобіль, вирушив у невідомому напрямку. Згодом стало відомо куди – автомобіль побачили біля Палацу культури імені Тараса Шевченка, де відбувалася Рада регіонального розвитку.
Рада регіонального розвитку. Волинь – захід, який Порошенку непотрібний

Одні джерела повідомляли, що Петро Порошенко завітає на Раду регіонального розвитку, інші ж говорили, що президент обмежиться виступом у центрі міста перед ковельчанами. Однак захід ми все ж вирішили відвідати.
Поблизу Палацу культури вже чатували правоохоронці, а на парковці було чимало авто. На сцені вже виступав голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко, присутні уважно вслуховувалися в кожне його слово.

Голова ОДА у своєму виступі згадував Лесю Українку, говорив про перспективи розвитку Волині, не оминув тему шкільних вбиралень, адже, з його слів, 85 волинських шкіл не мають їх у приміщенні і це попри те, що «імунітет вже не той, що був раніше». Також хвалив волинян за те, що вони вірять у медичну реформу та є серед лідерів за кількістю підписаних декларацій з сімейними лікарями.
Відзначимо, що потрапити на цей захід було дуже легко. Побачивши фотоапарат, хтось з організаторів одразу показав дорогу до залу, навіть не запитавши журналістське посвідчення. Звичайних для приїзду президента металошукачів не було, що свідчило про те, що на захід він не завітає.

Пропуск за списками, автобуси з людьми та незручні запитання президенту

Поки ми їхали з Ради регіонального розвитку у центр міста, на екранах поблизу сцени засвітилася чи не перша офіційна інформація: зустріч з Петро Порошенком відбудеться о 17.30. До місця зустрічі вже з’їжджався брендований символікою Петра Порошенка транспорт. Територію навколо сцени силовики обгородили металевим парканом та встановили металошукачі.
Пройти крізь них можна було далеко не всім, спочатку журналістам сказали, що пропустять їх перевіривши, чи вони є у списках, натомість згодом повідомили, що під сцену пускають лише запрошених за списками, а журналісти можуть розташовуватись за парканом, на майдані.

Тим часом на сцені лунали звуки – нарешті стало зрозуміло, що перед ковельчанами виступить легендарний гурт Плач Єремії, який проводив саунд-чек.
У центрі Ковеля вже збиралися люди. Пройшовши трохи далі, ми помітили близько десятка автобусів, розташованих в ряд, з яких люди з державними прапорами організовано чимчикували до сцени і вишикувалися перед металошукачами. Мережею ширилася інформація, що люди отримували 500 гривень за участь в масовці.
Згодом на сцену вийшли ведучі, а у натовпі засвітилися плакати з незручним для президента запитанням: «Скільки Ви заробили на війні з Росією?!». Також волиняни тримали банери з написом «Свинарчука за ґрати», вочевидь, натякаючи на розкрадання в Укроборонпромі.
Незважаючи на це, розважати місцевих жителів вийшов Плач Єремії, однак ті без особливого запалу прийняли гурт, який зіграв «Лента за лентою» і «Ти втретє цього літа зацвітеш». Лише під найвпізнаваніший хіт команди «Вона» ковельчани трішки розворушилися. Вочевидь, Петро Олексійович не подумав, що заплатив за агітацію іншої кандидатки у президенти.

Розігрівалися ковельчани і під хіти легендарного Володимира Івасюка, зокрема фронтмен Тарас Чубай перед треком «Ти втретє цього літа зацвітеш» спочатку просив співати жінок, а потім чоловіків, однак представники сильної сторони людства чомусь не підспівували, тож музикант поцікавився, чи є тут чоловіки.
«Та навезли їх багато», - неголосно сказала жіночка позаду. Концерт добігав кінця, а тим часом стало відомо, що Порошенко, приземлившись у Луцьку, рухається в сторону Ковеля.

Далі до мікрофона почергово виходили представники команди президента, розказуючи про його досягнення. «Для перемоги потрібен порох, вазелін потрібен для капітуляції», - звучав зі сцени високоінтелектуальний гумор, однак сам президент запізнювався на півтори години.
Порвані тітушками плакати, «Тільки за Порошенка!» та «Ганьба»

Змерзнувши до кісток, ковельчани вперто продовжували чекати гаранта, однак перше він звернувся до них з екранів, а на сцену вийшов згодом в компанії нардепів Степана Івахіва, Сергій Мартиняка, голови ОДА Олександра Савченка та… двох охоронців.
Як і зазвичай, президент увімкнув свою майстерність оратора та, активно жестикулюючи, то стишуючи голос, то зриваючись на крик почав свій виступ перед місцевими жителями. Теми – незмінні: армія, мова, віра. Однак цього разу додалися й передвиборчі обіцянки про зарплати для військових та підвищення пенсій. Не обійшовся виступ гаранта без згадки про його особисте життя. Президент розповів, що разом зі своєю дружиною з 17 років, і дуже добре, що він має чотирьох дітей від однієї жінки.
Зазначимо, що у густому натовпі подекуди чулося «Ганьба!», знаходилися й ті, які наголошували: «Тільки за Порошенка». Тим часом, помітивши у журналіста Інформаційного агентства Волинські Новини фотоапарат, а також камеру в оператора поблизу, до нього «прибився» підозрілий чоловік, про що сигналізувала жіночка збоку, сказавши на вухо: «За вами слідкують». Ймовірно, чоловік був правоохоронцем, однак на те, що у натовпі стало погано старшій жінці, він відреагував не дуже активно. Лише згодом її провели крізь людей, адже «швидка» під’їхати не могла.

Однак далі почалося найцікавіше. Люди попіднімали плакати з питаннями для президента, щоправда невідомі молоді особи повиривали їх з рук та порвали, а з натовпу чулося: «Порошенко привіз тітушок, які виривають плакати»! Молодики просили їх не фотографувати, проте зізналися, що приїхали з Луцька.
Не обійшлося цього разу і без питання про блогера Анатолія Шарія, що стало вже своєрідним флешмобом, адже таке відбувається чи не на кожній зустрічі з Петром Порошенком. Намагався поставити запитання і депутат Ковельської міськради Ігор Пініс, однак його запитання щодо бізнесу на оборонці Порошенко, вочевидь, не почув.
Заспівавши Гімн України, президент почав пробиратися крізь натовп і в підсумку покинув Ковель після палкої півгодинної промови.
P.S.

Натовп розходився, на бруківці валялися шматки розірваних плакатів, а навкруги лунало «Україно, Україно…» Тараса Петриненка. Та чи «зустрінуть весну без пороху» українці та зокрема волиняни може стати відомо вже 31 березня.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 15 Березня 2019 11:38
Куди ця банда яка так підтримує кров на руках буде втікати після поразки?????????
123 Показати IP 15 Березня 2019 11:50
Ну що, хто за нього буде голосувати? :)
Виборець Показати IP 15 Березня 2019 11:55
Можна по різному ставитись по політичної боротьби. Але додуматись причепити герб України на облупленому фасаді міської ради ? Кращого політтехнологічного трюка з негативними наслідками для себе і придумати годі ! Виборці належним чином вже оцінили ! Зразу стало видно хто є ху. Так що лідери тих політичних сил, хто керує з того будинку, - з вєщами на виход ! Як ви ще претедуєте наводити лад в Україні, коли ви в Ковелі показали, які ви господарі !
Реаліст Показати IP 15 Березня 2019 14:40
Оці *волонтер* з торбами були помічені в селах Ковельського району - Кривлині, Мирині, Мельниці. Ці *бабоньки* ходили від хати до хати без будь-яких агітаційних матеріалів, але з великими блокнотами в руках.
Луч Показати IP 16 Березня 2019 13:42
Вони йдуть своїм шляхом, чому на них ображатись це ж лозунг петі. То хай йде ! Відпустіть петю !!!
Сьогодення Показати IP 17 Березня 2019 02:19
Заплатив тим бабулькам по 1000 гривень,а вони і руки ладні цілувати - продажні шкури!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus