USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Томос, бюджетники та однакові промови: передвиборчий візит Порошенка на Волинь. Репортаж

16 Січня 2019 08:00
Цілий тиждень волиняни очікували прибуття глави держави Петра Порошенка до Луцька та інших міст області, а все тому, що візит президента спочатку був запланований на один день, а потім чомусь перенесений на зовсім інший. Нарешті 15 січня до обласного центру Волині гарант привіз Томос, на якому зробив основний акцент візиту. Заразом Петро Порошенко заїхав до Ківерець та Рожища, де відзначився фактично двома однаковими передвиборчими промовами.

Попередньо планувалось, що Петро Порошенко відвідає Луцьк 11 січня, проте за день до цього візит гаранта з незрозумілих причин відмінили та, попередньо, перенесли на 15 січня. Лучани навіть створили у Фейсбуці сторінку «Постав запитання президенту 11 січня. Волинь», на якій пропонували усім охочим прийти на Театральний майдан міста Луцька, де мав, як планувалося спочатку, виступати Петро Порошенко і поставити йому актуальні питання, які турбують кожного.

Вже сьогодні за годину до офіційної години прибуття гаранта до Луцька (11.30) на Театральному майдані та згодом у дворику Свято-Троїцького собору машина «Луськспецкомунтрансу» розчищала площі, на які вже згодом мала ступити нога президента. Налаштовувалися на візит гаранта і правоохоронці, які вже чатували поблизу входу на територію собору. Для тих, хто не зміг потрапити безпосередньо в собор, встановили екрани на вулиці, аби люди могли спостерігати службу.
Тим часом сотні людей за розпорядженням голови Волинської ОДА Олександра Савченка звезли з районів області до Луцька, аби забезпечити масовку Петру Порошенку. Аби приховати цей факт, людей висаджували не в центрі міста, де планувалася зустріч з гарантом, а на вулицях Набережній та Шевченка. Як повідомили Інформаційному агентству Волинські Новини, явку людей перевіряли за попередньо складеними списками.
Медійники, своєю чергою, попрямували всередину Свято-Троїцького собору, аби вибороти собі найкраще місце для зйомки та фотографування Томосу та Петра Порошенка, який і мав привезти його у рамках, як його вже охрестили, «Томос-туру».
Однак першим прибув не Порошенко, а почесний патріарх Православної церкви України Філарет, якого присутні зустріли оплесками та спільно з ним заспівали «Нова радість стала».
Президент запізнювався – його борт приземлився на військовому аеродромі лише в 11.50, однак за 25 хвилин Порошенко прибув у центр міста, де окремі лучани зустріли його з плакатами-запитаннями з прізвищами людей, пов’язаних з резонансними корупційними скандалами та вбивствами в Україні.

Однак, пробравшись крізь натовп з головою ОДА Олександром Савченком, президент вже був у Соборі. Зауважимо, що гаранта зустріли дуже тепло, а окремі прихожани навіть цілували йому руки. Також поблизу входу до вівтаря на заздалегідь розміщеній тринозі встановили Томос про автокефалію, на якому Порошенко акцентував свою основну увагу в промові після богослужіння.
Однак першим до присутніх у соборі лучан звернувся Філарет, який зазначив, що Україна 25 років чекала надання Українській православній церкві автокефалії: «Багато років ми чекали того моменту, коли вселенський патріарх Варфоломій надасть нам Томос про автокефалію... Ми дякуємо Богу за те, що надав нам незалежність і створив умови для того, аби вселенський патріарх зважився на цей крок, усупереч Москві».

Також Філарет акцентував на тому , що за митрополію потрібно дякувати усьому українському народу, а також на те, що потрібно просити Бога, аби він допоміг об’єднати українське православ‘я, адже іншого шляху нема.
Далі слово взяв Петро Порошенко, який, включивши свою майстерність оратора, почав розповідати про складний шлях отримання Україною Томосу.

«Надання та визнання автокефалії Української православної церкви - це справжнє диво для нашого народу», - наголосив президент, дивлячись то на одну частину присутніх, то на іншу, не даючи відволіктися людям від його промови. Водночас, активно жестикулюючи, Порошенко закликав усіх прихожан церков Московського патріархату, де службу розпочинають молитвою за Кирила, покаятися.
Насамкінець зі словами вдячності за отриманий Томос про автокефалію української церкви виступив митрополит Луцький та Волинський Михаїл, який закликав використати такий унікальний шанс поколядувати разом з президентом, тож під колядку «Нова радість стала» Порошенко вийшов з собору та почав пробиратися крізь юрбу, кожен з якої хотів зробити з ним селфі. Зробивши кілька десятків фото, гарант сів у чорний бус та попрямував до наступного пункту «Томос-туру» на Волині – містечка Ківерці неподалік Луцька.
По дорозі з Луцька до Ківерців на кожному з перехресть стояв поліцейський, а вже безпосередньо на площі біля місцевого будинку культури гаранта чекали близько тисячі людей.
Перед самим входом між присутніми точилася справжня боротьба за те, аби потрапити в середину приміщення, однак туди пускали лише «обраних» за списками. Пробравшись крізь натовп з криками «преса», медійники самі почали шукати свої прізвища в списку, однак, незважаючи на попередню акредитацію, одного з журналістів Інформаційного агентства Волинські Новини та журналістів ТРК «Аверс» не пустили в зал, пояснивши це тим, що їх буцімто немає у списках.
Президент прибув до будинку культури близько 14:30 та, як і в Луцьку, почав пробиратися крізь натовп, з якого чулося «Боже, який він красивий», «Та він високий, я зможу його сфоткати» та чимало іншого. Ще не встигши зайти до будинку культури, Порошенко почав свою передвиборчу промову, знову акцентуючи увагу на Томосі. Безпосередньо у залі його спіч майже нічим не відрізнявся від промови у Луцьку, лише за окремими винятками, зокрема президент розповів, що Туреччина постачатиме Україні бойові ударні безпілотники та заявивши, що отримання Томосу, можливо, є більшою перемогою України, ніж на фронті.
Дозволивши поставити собі кілька запитань, президент зауважить: «Я маю одного ворога, он він там стоїть. Підніми руку. Ось це він, називається працівник мого протоколу. Ми з вами спілкуємося, а він підходить кожні дві хвилини і мені показує…іди геть звідси. На жаль, ми маємо їхати». Таким своєрідним жартом президент викликав сміх у залі, тож зробивши групове фото, гарант вирушив у Рожище, де згодом виголосить такий же жарт, вислухавши три запитання від місцевих.
Зазначимо, що у цьому місті все відбувалося за такою ж схемою, що й у Ківерцях: промова перед натовпом, промова з активною жестикуляцією перед «обраними» у залі місцевого будинку культури, групове фото і селфі та братання на вулиці.
Хоча візит Порошенка завершився, але новини з його іменем і досі з’являються, адже як стало відомо, ще у Луцьку блогера, який на камеру хотів задати питання президенту Петру Порошенку, миттєво відтіснила з натовпу охорона. Чоловіка розшукали правоохоронці і довго допитувались в нього, для чого він це зробив.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора та Ольги ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Коля Показати IP 16 Січня 2019 09:18
А як живуть країнці нікого не цікавить! Тільки Томас і бюджетникам зарплату добавили і вони їздять скрізь. А пенсіонери а заробітчани ітд А долар обіцяний по 8 грн Президентом а війна а території все ж стало набагато гірше як було!А скільки загинуло
Фома Показати IP 16 Січня 2019 09:18
Попереднику теж цілували руки.
Реаліст Показати IP 16 Січня 2019 10:26
А крім томоса за ці роки які досягнення? Ніяких....
Украіна до Реаліст Показати IP 16 Січня 2019 16:51
А хіба Томос це не справа церкви? До чого тут президент,чи не патріарх Філарет мав би привезти Томос...В президента інші обов"язки
Реалістка до Реаліст Показати IP 16 Січня 2019 18:21
Кожна людина бачить і знає те, що хоче.
123 Показати IP 16 Січня 2019 10:57
Безмірна ненависть до чинного притягує вату
Тетяна Показати IP 16 Січня 2019 11:02
... президент зауважить: «Я маю одного ворога, он він там стоїть. Підніми руку. Ось це він, називається працівник мого протоколу.... Дивний жарт та слова. Я думала, що ворог у нас один на всю Україну і це явно не працівник протоколу, а путін зі своєю московією.
пенсіонер Показати IP 16 Січня 2019 11:34
із завтрішнього дня замість хліба з маслом буду їсти обіцянки гаранта
Анонім до пенсіонер Показати IP 16 Січня 2019 12:15
Настільки Зубожілий?
Орест Показати IP 16 Січня 2019 12:00
Тому так і живемо, завтра добавлять знову за газ світло , а люди будуть кричати Томос і все. А забули що країну продали ця ж влада а скільки території віджали у нас це як назвати? І як зараз вижити на мінімалки коли ціни на все в 5 раз вищі а якості нуль. коли корупціонери не посаджані в тюрми а очолили корупцію коли скрізь брехня !! Люди схаменіться ви ж раби нас навіть звозять і не питають чи ви юажаєте їхати бо з роботи поженуть боїтесь?!Нас же влада ні за що немає, приїздить тільки коли перед виборами до людей а так їздять по заводах піаряться .
Віолетта Показати IP 16 Січня 2019 12:55
А я рада, що Порошенко на Волинь приїхав. Мене особисто ніхто в автобус не заганяв, я сама просилася приїхати до Луцька і дуже задоволена, що мені вдалося побувати разом з Президентом на службі !!!
Ага Показати IP 16 Січня 2019 13:47
Всіх заганяли і навіть волинські нардепи були. А взагалі то чом простих громадян України не пускали до зали а тільки бюджетників якими можна керувати? Якби люди хотіли жити краще а не при корпціонерах то йшли за правдою а не за брехнею. Вчителя пскають а батьків учнів ні то що це за справделивість ?????
ан Показати IP 16 Січня 2019 14:33
ей бюджетники а що? усім задоволені ? руки цілуєте харанту ?зарплата нормальна і вас ? то не скигліть. Такі усі довольні аж бридко. У медицині жах що робиться . в освіті теж не все ок. а газ який, . ? а ціни , а пенсії? а що не розказав що з травня знову газ вгору лізе ?
ссд Показати IP 16 Січня 2019 16:02
країна чинуш і пенсіонерів в ній немає майбутнього! краіна вати але украінської!!))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus