USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцької ТВК залишилося 2 дні, аби ухвалити рішення

17 Серпня 2017 14:25
У черговий раз перенести засідання Луцької міської територіальної виборчої комісії довелося через відсутність кворуму. Якщо до 20 серпня комісія не ухвалить жодного рішення, процедура відкликання депутатів буде припинена.

Засідання ТВК запланували на 12.00 17 серпня. Оскільки за станом на 12.20 більшість членів комісії не з’явилися на засідання, його вдруге поспіль вирішили перенести. Отже, знову зібратися комісія спробує 18 серпня о 15.00. Планують завершити перевірку підписів виборців за відкликання депутатів міськради та ухвалити відповідне рішення.

Нагадаємо, за фінансування олігархічної групи «Континіум» члени обласного осередку БПП «Солідарність» ініціювали відкликання депутатів. Луцькради Олександра Козлюка, Євгенія Ткачука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука. Депутати, однак, стверджують, що для їхнього відкликання немає жодних законних підстав, а процес відкликання – спосіб БПП «Солідарність» і «Континіуму» захопити владу в місті. Ініціатори відкликати депутатів міської ради називають заменшену цифру необхідних підписів. Також виборча комісія розглядає питання з порушенням закону та ховається від ЗМІ. Варто відзначити, аби перевірити підписи в законний спосіб, член комісії Юлія Кубай пропонувала ухвалити процедуру почеркознавчої експертизи, але Будцев саботував роботу.

Раніше, 15 серпня, виявили 85 помилок щодо інформації про місце проживання. Так, один із підписаних із Білої Церкви, є із села Великий Омеляник, із селища Любешів, частина підписантів взагалі не вказала населений пункт проживання.

Як пояснив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини адвокат депутатів міськради, яких хочуть відкликати, Святослав Туз, відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ТВК має 20 днів з моменту подання документів з відкликання депутатів за народною ініціативою, для того, щоб здійснити перевірку, узагальнити її результати та ухвалити відповідне рішення. Оскільки документи в комісію надійшли 31 липня, двадцятиденний строк спливає 19 серпня. За цей період комісія повинна здійснити перевірку з дотриманням усіх процедур, скласти протокол, у якому узагальнити результати перевірки і в результаті протоколу ухвалити рішення. Таке рішення може мати два варіанти – або про запит до вищого керівного органу партії з пропозицією про відкликання відповідного депутата, або рішення про припинення процедури відкликання депутата за народною ініціативою.

Якщо ж територіальна виборча комісія не збереться у відведений законом строк, то, починаючи з першої хвилини 20 серпня матиме місце бездіяльність ТВК у частині ухвалення рішення. Після цього зацікавлені суб’єкти можуть оскаржити цю бездіяльність у суді. Суд, звісно, визнає протиправною таку бездіяльність, адже комісія у визначений законом строк не вчинила відповідних дій, а саме не ухвалила рішення, однак суд не може зобов’язати комісію вчинити певну конкретну дію. Суд може визнати бездіяльність комісії протиправною і зобов’язати прийняти рішення відповідно до закону «Про статус депутатів місцевих рад». Але, навіть якщо суд зобов’яже комісію ухвалити рішення відповідно до цього закону, вона не зможе це зробити, тому що строк вже сплив. На думку адвоката, по завершенню двадцятиденного строку процедура відкликання депутатів повинна бути завершена, оскільки комісія у визначений законом термін не ухвалила визначеного законом рішення. Фактично, рішення комісія може ухвалити до завершення 19 серпня, у іншому випадку, вона допустить бездіяльність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus