USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Відповідальність має обличчя: волинянам розповіли, як утилізувати сухостій без спалювання

30 Березня 2021 14:17
Напередодні весняно-літнього сезону волинські рятувальники провели роз’яснювальну роботу з головами територіальних громад області щодо відповідальності за спалювання сухої рослинності на території приватних помешкань і поза нею. Окрім того, під час зустрічі розмовляли про альтернативні варіанти утилізації сухого листя та гілля.

Про це йшлося під час брифінгу щодо запобігання пожежам в екосистемах в Управлінні ДСНС України у Волинській області.

Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк, з кожним посадовцем розмовляли особисто, інформували про відповідальність, передбачену чинним законодавством, за спалювання сухої рослинності, доводили, що робота з недопущення пожеж в екосистемах – питання індивідуальної відповідальності кожного.

Головний екоінспектор Волині зазначив, що, у відповідності до закону України «Про місцеве самоврядування», питання екологічного характеру населених пунктів – виключно на відповідальності органів місцевого самоврядування.

Тож, для того, аби утилізувати сухе гілля або траву без спалювання, волинянам радять телефонувати до сільського старости або селищного голови.

Посадовець зазначив, що кожен староста, сільський або селищний голова повинен вжити всіх заходів, аби організувати альтернативне прибирання сухої рослинності у населеному пункті, який очолює, без шкоди для екології.

Очільник екоінспекції повідомив, що подальші профілактичні бесіди з представниками місцевої влади обов’язково стосуватимуться питань організованого вивезення гілля, сухої рослинності й сміття, а інформування населення включатиме роз’яснювальну роботу з обирання безпечних способів господарювання, як альтернатива – компостування.

«Я не схиляюсь до того, що повинен давати рекомендації старостам. Я переконаний, що всі вони мудрі люди і знають, що з цим робити. Скажу лише, що під час робочої зустрічі один із місцевих старост зазначив, що, зрозумівши, що проблема спалювання сухого гілля сама по собі не зникне, селищна рада прийняла рішення виділити кошти на подрібнювач. Це цілком підйомні, необтяжливі для бюджетів ОТГ суми. Подрібнювач гілля чіпляють до трактора. Потрібно лише розпланувати схему санітарної очистки і маршрут, яким буде цей трактор їздити населеним пунктом два чи три рази у місяць. У такому разі завдання людей – зібрати гілля до купи і винести до місця, звідки його буде зручно забрати трактору. Усе це має бути безоплатно», – запропонував альтернативний варіант вирішення проблеми Олександр Кралюк.

З його слів, якщо люди хочуть вживати заходів у боротьбі з проблемою – вони їх вживають. Водночас він зазначив, що якщо гілля пролежало велику кількість часу і його не забрали, старості загрожують штрафи за засмічення території.

«Люди абсолютно не розуміють, що робити з сухими гілками, і, як діти, запитують, як їм діяти. Звертаюсь до волинян: виносьте гілки за приватну територію, складайте гарненько і звертайтесь до старости чи голови. І не майте собі проблем. Хай голова за це болить у старости. Що робити із сухим листям? Відповідь дуже простенька! Викопайте компостну яму і закопайте його. Будете мати добриво для землі. Не люди повинні шукати вихід, куди дівати сухе гілля, бо їм простіше палити, а старости. Двічі заплатять штраф – на третій раз приїдуть», – наголосив екологічний інспектор.

Насамкінець, він додав, що відповідальність має обличчя.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що на Волині розпочався сезон активного спалювання сухої трави на полях та на території житлових масивів. Лише за період з 17 по 29 березня виявили загорянь на площі понад 20 гектарів. Горіли й господарські, і житлові споруди. Окрім збитків, спричинених необережним поводженням з вогнем, паліям загрожують й штрафи до 153 тисяч гривень та, в окремих випадках, кримінальна відповідальність.
Вікторія СЕМЕНЮК, відео з архіву ДСНС у Волинській області
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олег Показати IP 30 Березня 2021 18:00
те що в луцьку сморід який всіх травить то це нормально за це нікого не штрафують бо в долі а якщо бабця на своєму городі спалить зілля бо не має змоги везти його в Брище, то ті хапуги екологи вже тут як тут виписують штраф. То не держава а клоунада.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus