USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

30 листопада – останній день 51 ОМБ

28 Листопада 2014 16:55
Наступного місяця на Волині з’явиться нове військове з’єднання – 14 бригада. Саме вона постане на місці багатостраждальної 51 окремої механізованої бригади, яка постійно дислокується у Володимирі-Волинському. Наразі вже відоме ім'я керівника новоствореного об'єднання.

Дата розформування 51 ОМБ незмінна – 30 листопада. Це у коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини підтвердив виконувач обов’язків командира 51 ОМБ полковник Володимир Яцків.
З його слів, з 1 грудня 2014 року 51-ї бригади уже не існуватиме. Процес розформування частини практично завершений, переконує він. На її місці постане сформована 14 бригада. Відомо вже й ім’я керівника новоствореного з’єднання. Командиром 14 бригади стане полковник Олександр Жакун, - сказав Володимир Яцків.

Нагадаємо, перші втрати 51 ОМБ зазнала 22 травня, коли терористи обстріляли блок-пост під Волновахою (Донецька область). На місці загинуло 9 чоловіків. Згодом стало відомо, що військові помирають в лікарнях від отриманих поранень.

У липні 51-ша прийняла бій на Луганщині. Тоді обійшлося без втрат. На кордоні Луганщини з Росією група волинських військових була змушена відступити і перетнула кордон з Росією. Спершу, без розбору, їх охрестили дезертирами і зрадниками, розповівши про це на всю країну. Згодом, під час з’ясування обставин, виявляється, що іншого виходу в них не було, офіцер бригади заявив, що це не дезертирство, і на бік ворога ніхто не переходив: у бійців закінчилися боєприпаси, їжа, якби вони не відступили на територію сусідньої держави, їх би просто не залишилося в живих. Згодом, після повернення на територію України, коли вони відмовилися отримати російське підданство, їх бере в «лещата правосуддя» військова прокуратура. Бійці опиняються в Запоріжжі, під слідством. Потім їх таки відпустили до Володимира-Волинського.

А потім був Іловайськ – «братська могила», як дехто почав називати цю територію. Саме так "відсвяткувала" 51 ОМБ День незалежності України. У той час, коли в Києві проходив військовий показовий парад, бійців оточували. А потім крили з усіх видів озброєння. Саме 24-го серпня на територію України зайшли вже не найманці-бойовики, а регулярна російська армія, ті самі псковські і костромські десантники, які, начебто, «заблукали».

Після низки трагічних подій, Президент України ухвалив рішення щодо 51 ОМБ: частину розформовують. Під час зустрічі з бійцями, Петро Порошенко запевнив, що основою 14-ї механізованої бригади стануть бійці 51-ї бригади, які найкраще себе проявили під час антитерористичної операції на Донбасі. Формуляр і бойовий прапор частини будуть передані в архіви та музеї Міноборони.

До складу 14 бригади має увійти 4 підрозділи 51-шої: реактивний дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і рембат. Решта передаватимуться в інші частини. Власне, до складу 14 бригади увійде менше половини бійців 51 ОМБ, свого часу повідомив полковник Яцків.

ЧИТАТИ ЩЕ : ЯЦКІВ ПРО 51 ОМБ «РОЗФОРМУВАННЯ ЧАСТИНИ – ЯК ПОХОРОН»

Одна з останніх подій, завдяки якій «прославилася» частина – вбивство солдата старшим лейтенантом.

Однак, зауважимо, що в історії 51 окремої гвардійської Перекопсько-Харківської Празько-Волинської ордена Леніна двічі Червоного прапора ордена Суворова і Кутузова механізованої бригади 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України є немало героїчних сторінок. Адже саме її бійці звільняли Лисичанськ. Савур-Могилу – стратегічну висоту на Донеччині - захоплювали і утримували ті ж волиняни. Були тут й танкісти, які знищили ворожу техніку і вирвались з котла.

До слова, в Адміністрації президента – близько 150 подань на вручення державних нагород бійцям 51 ОМБ. Готується ще близько півсотні. А волонтери подумують над тим, щобдолучитися до пошуку інформації про героїчні вчинки 51 ОМБ, аби довести що 51 ОМБ – героїчна бригада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 28 Листопада 2014 17:08
Але й нагороди - Леніна, Червоного прапора, Кутузова, Суворова...
Анонім до Анонім Показати IP 28 Листопада 2014 17:37
Це за Перемогу у Великій Вітчизняній війні бойові ордени, оленю!
))) до Анонім Показати IP 28 Листопада 2014 21:51
коментар було видалено
Люда Показати IP 28 Листопада 2014 19:04
Вони гідні нагороди Героїв - Визволителів Української землі.
Анонім Показати IP 28 Листопада 2014 20:36
Зато недадуть учасника АТО нікому з 51бригади,бо були в 51 а зараз 14,так як такої 51 вже нема. І ще,визволіть всіх полонених з 51 ,чи вже все? Забули?Полонених треба визволяти а тоді бригади розформовувати.Граються злюдьми,як з ляльками.Запомніть.Люди не іграшки,можуть прийти і звами погратися(влада)
це важливіше Показати IP 28 Листопада 2014 20:46
http://news.volyninfo.com/volyn/330784-na-volini-biyciv-yaki-buli-v-ato-terorizuyut-milicioneri.html#comment-3950
той що вижив Показати IP 28 Листопада 2014 23:42
У липні були втрати і не одна. А що до іловайського котла то напишу трошки 24 серпня ми протитанковий дивізіон, 2-га батарея 51ОМБр лупнули псковську дивізію не далеко від смт кутейникове, а через 2 дні ми зупинили колону 8-го піхотного полку і захопили в полон одного з російських солдат. не подалік іловайська яка рухалась на нас з смт кутейникове. А саме цікаво що батальйон "Донбас" бреше всім що саме вони розбили псковську дивіізію.Навіщо ви присвоїли наші досягнення? Миж разом робимо одну справу. Хлопці подавіться!!!! А за 8-й піхотний полк 26,08 комбатуу дали нагород( за відважгу) , за те що він разом з командиром девізіону дали на тапки,втекли до окопу в першу чергу показавши приклад тактики бою всім солдатам. а нас лишилось десятеро і ми дали москалям доброї прочуханки (3 мтлб знищено, танк підбитий втік). Нам даже командири після цього не пожали руки, не підбадьорили, не похвалили за гарно виконану роботу... Мужньо трималися і при виході з іловайського котла. До цього часу не розумію чому розформували 51 ОМБр??? Правильно написав анонім не має бригади, не має учасників, нагород, і т.д. А саме 51-ша була сама більша по кількості особового складу бригада!
Тому, хто вижив Показати IP 29 Листопада 2014 11:33
Розформували через тих, які замість боронити рідну землю так, як ви це робили, - займались п'янством і т.д. Соромно за таких волиняк. Вони б першими попродавалися, якби москалі прийшли сюди. А тепер вони ж перші полізуть за коштами-пільгами-нагородами до держави... Бридко!
той що вижив до Тому, хто вижив Показати IP 29 Листопада 2014 16:07
Не стану заперечувати, бо це так! Самому обідно коли вирвався з котла додому приїхав з 50грн в кармані, і з тим що було на мені. все знищено, а буквально через тиждень приїхали ті що бухали, в кожного від 15 до 25 тис. грн. з собою! хвастались що їм служба виявилась легкою.... вони бухали, жирували на допомозі волонтерів (яку нам мали доставляти на передову) і не бачили взагалі бойових дій. а саме цікаве получали зарплатню не менше як ми (а ми в них купували форму, їжу, воду яку привозили волонтери). а тепер цікаво те що ніхто не хоче провести розслідування як і чого їх прирівнювали до нас, а судять тих хто побував в самій дупі... і правильно за учасників бойових дій той хто не воював кричить на всю глотку що він воїн...... а мені і згадувати не хочеться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus