USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Бої» за луцьку землю. РОЗСЛІДУВАННЯ

6 Травня 2014 19:01
Вже кілька років 3 гектари луцької землі не можуть між собою поділити лучани із забудовниками. Ситуація дещо схожа на притчу про царя Соломона, але хто з них мати, а хто мачуха – розібратися має міська рада, а не мудрий цар з біблейських оповідей. Саме на неї покладають надію обидві сторони конфлікту.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини неодноразово висвітлювало цю проблему. Віднедавна про неї заговорили активніше – відколи в місті прийняли план зонування міста. Відтоді мешканці 40 кварталу й представники Луцького домобудівельного комбінату – часті гості в стінах міської ради.

Історія питання

Волинський шовковий комбінат свого часу займав чималу площу Луцька. На зорі своєї діяльності – у 80-х роках минулого століття меланжевий комбінат вважався одних із найбільших у колишньому СРСР.

Та випробування часом підприємство не витримало. Перебудова, розвал країни Рад, «лихі дев’яності» залишили свій відбиток. Комбінат зник зі сторінок виробничих потужностей України. На території самого заводу залишилося кілька фірм, які орендують приміщення, верстати пішли на металобрухт, територія стала нічийною. А Луцьк розростався. Місто поглинало навколишні села, з’являлися новобудови, будівництво підібралося й впритул до уже колишньої промислової зони.

Аби запобігти розкраданню землі й хаотичній забудові, в Луцьку розпочалися роботи з підготовки генерального плану міста. Генеральний план – головний, однак не єдиний документ, який має стати основою для всього будівництва у будь-якому населеному пункті. Не виняток і обласний центр Волинської області.


У 2007 році Львівський промбудпроект, який за попереднім генеральним планом розробляв проект промзони в районі, де знаходиться територія колишнього шовкового комбінату, надіслав в Луцьку міську раду лист. Згідно з ним, на території, площею 3 гектари, за зеленими насадженнями раніше передбачалося збудувати громадський центр. Однак жодне з підприємств промвузла цього зробити не висловили бажання, тож цю ділянку можна використати під житлову забудову. Санітарна зона має становити не менше 100 метрів

Це цільове призначення згаданої ділянки і закріпили в новому генеральному плані. До того часу на тому місці з’явилося футбольне поле. Щоправда, документів на це поле ні в кого немає.

Рівень перший. «Армія гола – ми граємо в футбол»

У 2008 році, цю ділянку віддали в оренду Луцькому домобудівельному комбінату. Пізніше, того ж року, ЛДБК отримав дозвіл на будівництво і розпочав роботи з підготовки до будівництва.

«Ми ніколи не планували будувати в зеленій зоні, яка сумарно має площу 7,3 гектара. Практично всі забудови, які з’явилися в цьому районі – після надання в оренду землі ЛДБК. Це не ми придумали, що ділянка має використовуватися під житлову забудову, а місто вирішило», - запевняє заступник директора ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Алла Бондарчук.

Вона запевняє, що вирубувати зелені насадження ніхто не планував. На тих 3 гектарах землі стоїть лише двоє футбольних воріт і бігова доріжка. І санітарна зона в межах 100 метрів витримана. Інакше б ані санстанція, ані Державне управління охорони навколишнього середовища не дали позитивних висновків. Людей, з її слів, просто ввели в оману.

«Ми більш ніж впевнені, що ці протести – добре кимось організовані. Бо коли вийшли на зустріч з людьми, то виявилося, що на 40 кварталі ходили люди, які збирали підписи, переконуючи, що рубитимуть дерева і будуватимуть в зеленій зоні. Вони не знали, що будівництво планується на прилеглій території, де розташований стадіон. Натомість ми пропонуємо компромісне рішення – збудувати на тій території поруч з багатоповерхівками, комплексний спортивний майданчик з тренажерами для дітей старшого віку і дитячі майданчики для молодшого віку. Ми навіть пропонували місту стати співінвесторами в розбудові прилеглої зеленої зони: зробити ландшафтний дизайн, спроектувати бігові, велосипедні доріжки, дитячі майданчики», - зауважує вона.


Натомість, правовстановлюючі документи на стадіон, чи стихійне футбольне поле – відсутні. До слова, каже вона, в будівництві цього стадіону приймав участь свого часу й ЛДБК, й футбольна команда підприємства там влаштовувала матчі. Та й якщо розібратися, то немає документів міста й на зелені насадження. Ця зона не має статусу ні скверу, ні парку. Тож тридцятирічні дерева, які ростуть поруч, де-факто є, а де-юре, на папері, їх немає.

«Є три гектари землі. Перший варіант: нам плювати на те, що робиться в країні, ми раз в тиждень граємо в футбол. Другий варіант: ми робимо спортивне ядро, футбольне поле, комплексний майданчик. Але ж ще є земля, то давайте побудуємо ще кілька будинків на 500 квартир для всіх, в міський бюджет надійдуть немалі кошти - 2,44 мільйона гривень лише вкладу в розвиток інфраструктури міста, а ще ж податок на доходи, на прибуток. В нас армія гола, їм труси купуємо, а ми граємо в футбол. Де в Луцьку можна будувати житло? Там будуть і майданчики, і житлові будинки, і збудовані громадські вбиральні, сміттєві контейнери», - зауважує керівник ЛДБК Руслан Вайман.


Рівень другий. «Навіщо руйнувати природнє, аби створити штучне?»

Наступний документ за вагою після генерального плану – план зонування міста. Або по-простому «зонінги». Його міська рада затвердила не без дискусій.

Головним «каменем спотикання» стала згадана ділянка. Адже згідно із законодавством план зонування має повністю відповідати генеральному плану.

Однак зонінги змінили призначення ділянок, розташованих на розі вулиць Конякіна-Гордіюк. Місце, виділене під житлову забудову, тепер має функціональне призначення рекреаційної зони. Підставою для цього стали численні звернення місцевих мешканців, які просили не руйнувати те, що в них було вже не перший рік.

Про те, що на місці стадіону має з’явитися житлова забудова, місцеві мешканці дізналися у 2009 році, коли працівники ЛДБК спробували поставити паркан, розповіла мешканка будинку на вулиці Гордіюк 20а Алла Надточій.

Все це будувалося ще з кінця 1970-х років, каже вона, коли ще діяли численні підприємства в промзоні, працював шовковий комбінат, якому належав парк. А в 2009 році, коли прийняли генеральний план, стало відомо, що цю землю поділили і збираються забудувати.


«Цей парк належав шовковому комбінату. Коли вже земля була нічийна, тодішній мер її розділив, а в 2009 році прийняли генеральним план. У 2010 році завершувався термін оренди землі ЛДБК, знову почалися активізуватися будівельники. Коли ми почали протестувати, забудовник почав переконувати міську владу, що з людьми напередодні говорили. Але цього не було, нас не запитали згоди, ніхто не рахувався з нашою думкою, а ми ж тут мешкаємо не один рік», - каже жінка.

Тоді ж Луцький міський голова Микола Романюк пообіцяв лучанам, що ЛДБК не продовжать термін оренди, і ніхто не забудує стадіон. Натомість ЛДБК виграв суд і вже згідно з цим рішенням має право далі будуватися.


«Це єдина в цьому районі зелена зона, парк, футбольне поле, де відпочивають люди, гуляють мами з дітьми. На вихідні, особливо влітку, тут дуже багато людей. Дітей звідси не виженеш. Батькам легше відправити сюди дитину дати ковдру, води, м’яча і відправити на природу на цілий день. Машини тут близько не їздять, не заважають, можна їздити велосипедами, грати в різноманітні ігри. Сюди часто приводять дітей з прилеглих садочків та шкіл. І те, що кажуть, що тут збудують спортмайданчик – не треба нам цього. Не потрібно штучного покриття. Дощ пройшов, вода в землю ввійшла, і діти бігають, граються», - розповідає Алла Надточій.


Жінка каже, що футбольне поле, яке планують забудувати хоч і стихійне, та збудоване за всіма нормами. Свого часу там вирили котлован, засипали подушкою зі щебеню та піску, аби не ріс самосій. Щонеділі на ньому від самого ранку грають футболісти, приходять дорослі й діти, приходять і спортивні клуби, бо самі кажуть, що їм ніде займатися. В тому самому Адреналіні потрібно платити і чекати в черзі.


Поле повноцінне, розмежоване, витримані всі масштаби, мешканці самі роблять розмітку, пояснює Алла Надточій. А якщо на цьому місці збудують майданчики зі штучним покриттям, то навряд чи вони будуть безкоштовні.

«Ніхто не просить чогось неможливого, люди просять залишити те, що є. Якщо тут збудують спортмайданчик, то під великим сумнівом, чи все це буде безкоштовне. Та й не виключено, що новобудови оточать парканом. І не всі захочуть йти в сусідній двір, це як зайти до когось додому. В нашому місті не так багато зелених зон. Я чомусь впевнена, що якби парк імені Лесі Українки був не на болотах, то його б теж забудували, як парк 900-річчя Луцька», - каже лучанка.

Вона погоджується, що так, житла в місті будувати мало де є. Однак в Луцьку досі чимало вільних квартир, які вартують до півмільйона і які, каже вона, середньостатистична родина навряд чи зможе собі дозволити за такі гроші. А кредит – це кабала на шиї.

Сміття, кажуть мешканці – це не проблема цього мікрорайону, а скоріше всього суспільства. Поставити смітники не треба багато праці. Алла Надточій погодилася, що цьогоріч ЛДБК прибрало територію разом з мешканцями. Але, каже, це зробили показово. Досі лучани прибирали самі.


Рівень третій. Чи є таємна третя сторона?

Не одна чи дві установи зацікавлені в будівництві на території колишнього шовкового комбінату. В ЛДБК переконують, що місцевих мешканців збурюють навмисне, бо там задіяні впливові кола з числа силових структур.

На підприємстві кажуть, що вже кілька років на ЛДБК шалено тиснуть, вимагаючи або поступитися ділянкою, або подарувати частину квартир. Однак ніхто з тих, хто тисне на підприємство, не хоче збереження зеленої зони.

Натомість, Алла Надточій каже, що є ще кілька претендентів на частину ділянки, розташованої на території колишнього комбінату. Принаймні, такі ходять чутки. Зокрема, подейкують, що Луцький інститут розвитку людини «Україна», який очолює нинішній заступник голови облдержадміністрації Роман Карпюк, планує розширення. Там хочуть збудувати поруч гуртожиток.

Ще в місці зелених насаджень будується церква, де вирубали з десяток дерев, поруч може бути ще одна. Збоку – кілька років будується будинок правосуддя.

Далі буде...

Продовження цієї історії не за горами. На 12 травня мешканці прилеглих будинків та міський голова погодилися влаштувати виїзне засідання комісії.


Разом з тим Луцький домобудівельний комбінат готує детальний план території, аби пояснити мешканцям свою позицію і запевнити, що грати футбол буде де, адже збудують багатоцільовий спортивний майданчик.

Натомість, місцеві мешканці категорично протестують проти штучних полів, і кажуть, що дітям набагато приємніше грати на справжній траві, аніж на штучних покриттях. Та й багатоповерхівок зі своїх вікон бачити не хочуть.

Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
добродій Показати IP 7 Травня 2014 00:00
москалів комуняцьких романюків-козюр-кривицьких-приШиблених теж туди ж.....
Цікавий Показати IP 7 Травня 2014 07:44
А це вже, напевно, виявляється БЮТівська корупція? Цікаво, хто ж її очолює?
Анонім до Цікавий Показати IP 7 Травня 2014 09:59
Якщо не помиляюсь, пані Ала Бондарчук в певний час була депутатом білосердечних в Луцькій міській раді.
Обманутий житель з в Показати IP 7 Травня 2014 08:49
Люди!!! Не вірте жодному слову Ваймана! В нього немає нічого святого. Жи....ий брехун. І в нас забрав землі на вул. Іващенка. В побудованому будинку на даній землі пообіцяв надати по квартирі, а тепер каже, що нічого такого не було і посилає до суду.
40-й квартал Показати IP 7 Травня 2014 09:13
Вайман! Що ти мелеш, який футбол раз в тиждень! Там зранку до ввечера проводять свій час діти і дорослі. Керівники міста залиште в спокої єдине повноцінне футбольне поле в місті Луцьку. А з позиції ваймана випливає, що потрібно забудувати кожен вільний клаптик землі. Давайте, ще на Театральному майдані дві девяти поверхівки побудуємо.
Друг Показати IP 7 Травня 2014 09:18
Ага, Вайман той, що зробить і штучне поле, і спортивне ядро, і ланшафт, і шубу купить, але лише після того, як побудує будинки, а тоді на вищевказане не вистачить грошей.
З 33-го квартала Показати IP 7 Травня 2014 09:27
Я проживаю в районі РАГСу. На даний час я перебуває в декретній відпустці. Майже кожен день я гуляю з дитиною саме в цьому парку та на стадіоні, оскільки сквер за РАГСом шумний і багато народу. В парку прекрасна природа, свіже повітря, не боїшся, що за кутка виїде машина. Це єдине місце для жителів 33- 40-го кварталів, де можна вільно прогулятися. Проте, парк необхідно облагородити. Я висловлююсь за збереження парку і стадіону, і категорично проти будь-якої забудови.
ЗМІ Показати IP 7 Травня 2014 09:28
Юля Малєєва - розумниця. Професійно викладений матеріал, гарна мова.
Правдолюб Показати IP 7 Травня 2014 09:35
на яких підставах безоплатно отримує землю під забудову в місті Луцьку лише один забудовник Луцький домобудівельний комбінат. За якими критеріями відбувається вибір забудовника?
Анонім до Правдолюб Показати IP 7 Травня 2014 10:02
Порошенко, Тимошенко, Коломойський, Тарута, і туди ж Вайман. Хто керує в Україні і куди ми йдемо...
з 40 кварталу Показати IP 7 Травня 2014 14:23
Я теж проживаю на 40, в парку і на стадіоні завжди людно, грають футбол, мами з дітьми гуляють!!! Залиште парк в спокої!!! Коли влада почне думати за простих людей!!!
Sova Показати IP 7 Травня 2014 18:29
Народ, я от не зрозумію, чому Ви до того Ваймана завжди діло маєте, будує собі людина для Вас же, а всі відразу - Баба-Яга проти! дивно якось, то ж кажуть, що Наш парк забирати ніхто не буде, футбольне поле теж залишиться, тільки стане облаштоване, зроблять дитячі майданчики - це ж добре, і де це бачили майданчики чи площадки в дворах на 40-му платними?!парк, буде таким же!!!нічого не зміниться, розберіться для початку, а потім людей засуджуйте, і політика, я думаю, тут абсолютно ні до чого, треба ж людям нове житло, чи Ми все життя маємо в "хрущовках" , "общагах" , чи в "бабушкіних" квартирах жити?
житель 40 б до Sova Показати IP 8 Травня 2014 09:32
правильно, треба заробляти гроші і старатись купити собі нове елітне житло! а не сидіти дома за комп'ютером і "обс*рати" всі новини, теж ніяк не зрозумію, все нове, класне буде, може 40-й перебудують і стане елітним районом, а не районом, де по стереотипу одні тіпочкі і наркомани живуть!
справедливий Показати IP 8 Травня 2014 00:39
коментар було видалено
Старожитель Показати IP 8 Травня 2014 14:55
Ага, я все життя майже прожив на 40му (з садочка до кінця інституту), і на ковриках грався, і в футбол ганяв, і шашлики жарив і горілку пив. Коли працював шовковий комбінат, то там завжди було прибрано, ні смітинки не валялось, ні бутилки, ні окурка, пам'ятаю навіть деревяна бесідка була, пісочниця, лавки - а зараз подивіться-приїхав до друзів у гості - це просто жах! Може місцеві вже до того звикли - але свою дитину у такий смітник я не поведу і не посажу. Якщо ми будемо такими свинями - то скро це буде місцеве звалище. Можливо цей Вайман дійсно зробить як обіцяє - подивіться які гарні майданчики на Гончара і Федрова збудував - і нікого не обдурив.
40 квартал Показати IP 9 Травня 2014 13:57
Вайман брехун і обманщик ніякого будівництва не буде
40 квартал житель Показати IP 9 Травня 2014 22:09
старожитель і сова поплачені вайманом ця зелена зона - легені цілого мікрорайону якщо депутати продадуться буде мікрореволюція в мікрорайоні і футбольні фани - аматори футболісти її підтримають і міліція, керівництво якої (хоч і частково колишнє, проте із звязками та вливом) проживає в будинку біля цього стадіону теж підтимає народ. Діти всих цих людей кожен день граються у тому парку. Дорослі на всі літні свята жарять шашлики. Щонеділі грають у футбол багато команд. І не треба спекулювати на війні, вся ця затія облагородити парк - це черговий адреналін сіті і платні стоянки. А в період будівництва - пиль в легенях. Одумайтесь педставники громади !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! P.S. Подивіться на Нью-Йоркський парк серед хмарочосів- дикі дерева ростуть.
Sova Показати IP 12 Травня 2014 10:13
Якщо я думаю не так як ви, це не значить що моя думка куплена, різні люди - різні погляди на ситуацію!!! ваші обвинувачення безглузді, хоча мені якось все рівно. А може на злодієві шапка горить і це Ви проплачені тими, хто так хоче цю землю собі заграбастати і підбурює народ на цю як Ви її називаєте мікрореволюцію?!!!!вам мало війни в країні?-робіть ще по районах заворушки, стріляйте людей, один в одного, чому б і ні, в нас же не народ, а стадо, один крикнув,другі побігли, а хоч би один розібрався, подумав і зробив Свої висновки і почав відстоювати власну думку, а не боятись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus