USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Гаазький суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17 та назвав винних

17 Листопада 2022 17:39
Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, дійшов висновку, що авіалайнер було збито комплексом «Бук» з території, що була непідконтрольна Україні.

Про це заявив суддя Гендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду в судовому комплексі Схіпхола, повідомляє кореспондент Європейської правди.

«MH17 було збито внаслідок запуску ракети комплексу «Бук» з поля поблизу Первомайського, ціллю якої був саме літак рейсу MH17», – заявив суддя, зачитавши довгий перелік доказів та експертиз, що підтверджують і місце запуску, і те, що там йдеться про такий зенітно-ракетний комплекс.

Суд розглянув також інші версії катастрофи, включно з тими, які суддя Стейнхаус назвав фантастичними.

«Інші теорії щодо місця запуску були виключені на фоні доказів того, що запуск ракети «Бук» було здійснено саме з поля поблизу Первомайського», – підкреслив він. Також суд вивчав можливість того, що ціллю був інший літак, та виключив її.

Утім суд вважає, що ЗРК «Бук» привезли з Російської Федерації передусім для збивання українських військових літаків. Тому після катастрофи MH17 цей комплекс «швидко вивезли в Російську Федерацію, розраховуючи на те, що це дозволить запобігти міжнародному скандалу».

Утім суд не вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки не зменшує вину обвинувачуваних: «Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали права здійснювати обстріл також військового літака».

Також суд ухвалив рішення про те, що так звана Донецька народна республіка була контрольованою з боку РФ як мінімум з травня 2014 року.

Читати ще: У ПАРЄ офіційно заявили, що літак МН17 був збитий російською ракетою «Бук»

Пояснюючи, чому суд вирішив, що такий контроль мав місце, суддя Стейнхаус нагадав, що багато з бойовиків та представників самопроголошеної влади «ДНР» мали російське громадянство, багато хто раніше був причетний до Збройних сил РФ.

Окремо суд наголосив, що самопроголошена влада у Донецьку отримувала політичні та військові вказівки з Москви, що підтверджують докази, зібрані Спільною слідчою групою, включаючи перехоплення телефонних розмов.

«Призначений росіянами так званий керівник уряду «ДНР» Олександр Бородай майже щоденно зв’язувався з помічником президента РФ на той час Владиславом Сурковим, і Бородай називав Суркова «нашою людиною в Кремлі», – пояснив суддя, наголосивши також, що у переговорах йшлося про участь Кремля в призначенні на посади в так званому уряді ДНР.

Також в РФ надавали військову підтримку бойовикам «ДНР», керували воєнними діями тощо. «Після катастрофи MH17 Бородай подзвонив до Москви, бо чекав на вказівку. При цьому він говорив, хоче поговорити з «начальником», хоча сам є найвищою посадовою особою ДНР», – додав суддя.

На підставі цього суд вважає незаперечним контроль Росією на непідконтрольній Києву території Донбасу.

Зрештою окружний суд Гааги оцінив загальну суму компенсації родичам жертв катастрофи MH17 більш ніж у 16 млн євро та визнав винними у збитті рейсу МН17 і заочно засудив до довічних термінів Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року у небі над Донбасом проросійські військові збили пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Унаслідок катастрофи загинули 298 людей, серед яких – 198 громадяни Нідерландів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus