USD 39.50 39.76
  • USD 39.50 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Індія наздоганяє Китай: в ООН спрогнозували, коли буде зростання населення

16 Листопада 2022 00:23
Згідно з оцінками ООН, населення світу становить 8 мільярдів людей. Населення планети може зрости приблизно до 8,5 мільярда у 2030 році, 9,7 мільярда у 2050 році та 10,4 мільярда у 2100 році.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Reuters.

Зростання населення в цілому уповільнилося

У щорічному звіті World Population Prospect, опублікованому в понеділок до Всесвітнього дня народонаселення, зазначається, що кількість глобального населення сьогодні зростає найповільнішими темпами з 1950 року, впавши менше ніж на один відсоток у 2020 році.

Так, світовому населенню знадобилося 12 років, щоб зрости з 7 до 8 мільярдів, і знадобиться приблизно 15 років – до 2037 року – щоб воно досягло 9 мільярдів. Це свідчить про те, що загальні темпи зростання світового населення сповільнюються.

Країни з найвищим рівнем народжуваності, зазвичай, мають найнижчий дохід на душу населення. Глобальне зростання населення з часом все більше зосереджується серед найбідніших країн світу, зокрема в Африці.

Індія наздоганяє Китай

Китай залишається лідером за кількістю населення в країні. Через зростання населення країна запровадила сувору політику однієї дитини з 1980 по 2015 рік, щоб утримати чисельність під контролем.

Але тепер ООН очікує, що населення Китаю почне скорочуватися з наступного року, коли Індія, ймовірно, стане найбільш густонаселеною країною у світі.

Коефіцієнт народжуваності в Китаї, який становив 1,16 у 2021 році, був нижчим за стандарт ОЕСР 2,1 для стабільного населення та є одним з найнижчих у світі. За словами демографів, пандемія коронавірусу та суворі заходи Китаю щодо її припинення також могли мати глибокий вплив на бажання багатьох людей мати дітей.

За словами демографів, цього року кількість новонароджених у Китаї скоротиться до рекордно низького рівня, опустившись нижче 10 мільйонів порівняно з торішніми 10,6 мільйона, що вже на 11,5% менше, ніж у 2020 році.

Торік Пекін почав дозволяти парам мати до трьох дітей , і уряд заявив, що працює над досягненням «належного» рівня народжуваності.

«Ми очікуємо, що старіння населення зростатиме дуже швидко. Це дуже важлива ситуація, з якою зіткнувся Китай, на відміну від 20 років тому», – сказав Шень Цзяньфа, професор Китайського університету Гонконгу.

Частка населення старшого 65 років зараз становить близько 13%, але очікується різке зростання. Робоча сила, яка скорочується, стикається зі зростаючим тягарем піклування про старше населення, що збільшується.

Стурбований перспективою старіння суспільства, Китай намагається заохотити пари народжувати більше дітей за допомогою податкових пільг і грошових пожертвувань, а також більш щедрих декретних відпусток, медичного страхування та житлових субсидій.

Але демографи кажуть, що цих заходів недостатньо. Вони посилаються на високі витрати на освіту, низькі зарплати та тривалий робочий день, а також розчарування через обмеження COVID та загальний стан економіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus